Albanië, no. 3 mooiste vakantiebestemming ANWB

Wat zijn de mooiste vakantiebestemmingen voor 2022? Volgens de ANWB staat Albanië op 3. We duiken in dit artikelen eens wat dieper in op al het moois en lekkers dat “Europa’s laatste geheim” te bieden heeft.

Albanië, een van de landen gelegen in het Balkan gebied en bij vele van ons nog vrij onbekend, maar o zo prachtig! Volgens sommigen ook wel Europa’s verbogen schat of een schitterende parel of ook wel Europa’s best bewaarde geheim. Maar waarom?

Shkodër het bekende kasteel uit Wie is de Mol

Shkodër – noordelijk gelegen stad aan het grootste meer van Albanië, met dezelfde naam, Shkodër. Tevens is het meer ook een nationaal park en een belangrijk vogelgebied. Shkodër stad is een van de meest historische plaatsen van Albanie en ook de oudste. Interessante bezienswaardigheden zijn onder andere: Het kasteel van Rozafa (bekend uit Wie is de Mol), vanaf dit kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een 108 meter lange brug genaamd de Mes brug, Ebu Beker Moskee, Shkodër kathedraal, nederzetting Kratul en de Shirgi kerk.

De hoofdstad

Tirana – de hoofdstad van Albanië en staat in de top 10 van de meest zonnige steden met circa 2500 zonuren per jaar. Maar, in de winter kan er ook sneeuw vallen in de 1600 meter hoge piek van de Dajti bergen. Dit geeft een prachtig plaatje. Verder zijn er grotten, ravijnen, watervallen en een bergmeer te bezichtigen en heeft de berg ook een bijnaam als “het balkon van Tirana”, vanwege het prachtige uitzicht dat men heeft vanuit de bergen op de stad. Leuk extraatje: de bergen zijn te bereiken via een kabelbaan. Overige bezienswaardigheden: Ottomaanse boogbrug, het Skanderbeg plein, Piramida, (mausoleum van Enver Hoxha), plein van moeder Tereza, plein Sheshi Italia, park Parku i Madh. De wijk Blloku is leuk om te bezoeken voor restaurantjes, bars en cafes. Voor heerlijke lekkernijen als fruit en olijven kun je een bezoekje brengen aan de nieuwe bazaar.

Andere steden en bezienswaardigheden

Berat – centraal gelegen tussen de bergen van Tomor en Shpirag, aan de oevers van Osum-rivier, ligt het prachtige dorpje Berat. Het dorpje straalt iets speciaals uit met de traditionele architectuur van de Balkan. Tevens is de binnenstad ook opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bijzondere bezienswaardigheden zijn: kasteel Kalaja e Beratit. Naast het kasteel zijn hier ook diverse kerken te bezichtigen en ruïnes van de Rode- en de Witte Moskee. Daarnaast zijn er in de stad zelf ook diverse kerken, kloosters en moskeeën te vinden. De wijk Mangalemi is ook zeker een bezoekje waard. Barat heeft zijn bijnaam “de stad van de duizend ramen” te danken aan deze wijk omdat de skyline wel duizend ramen telt.  

Osum-Kloof – ook wel de Grand Canyon van Albanië genoemd. De canyon is 13 kilometer lang en zeker een bezoekje waard. Je kunt er met de auto doorheen rijden of te voet al het moois bezichtigen. Voor de echte avonturiers is er ook de mogelijkheid om door de canyons te raften.  

Vlorë - een stad in het zuidwesten van Albanië. Ook wel de geboortestad van Albanië genoemd omdat hier de onafhankelijkheid werd uitgeroepen in 1912. Interessante bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft zijn het onafhankelijkheidsmuseum, de Muradia Moskee, de heilige plaats Kuzum Baba, de Narta Lagune, en het eilandje Zvërnec. Voor de natuurliefhebbers is er ook de mogelijkheid om vanuit Vlorë het natuurpark Llogora te bezoeken.

Durrës – de havenstad en ook een badplaats en staat vooral bekend om het grootste amfitheater van de Balkan. Dit theater dateert uit de 5e eeuw. Daarnaast zijn er ook weer diverse moskeeën en kerken te vinden en interessante musea.

Gjirokastër - de stad van de duizend treden. Daarnaast een van de oudste en de stad waar de voormalige dictator Enver Hoxha geboren is. Het voormalig huis van Enver Hoxha, dat tegenwoordig een etnografisch museum is, kan men ook bezoeken. Andere bezienswaardigheden: Moskee van Gjirokastër, kasteel Gjirokastër het grootste kasteel van Albanië, met een wapenmuseum. Hier zijn wapens te bewonderen uit de prehistorie tot aan de tweede wereld oorlog.  

De Albanese Riviera

Laten we beginnen met het paradijselijke strand van Ksamil. Het heeft iets weg van de Malediven. Azuurblauwe wateren, witte stranden, prachtige natuur en grote rotsformaties. Naas Ksamil zijn de andere plaatsen Sarandë, Vlorë, Jale, Dhërmi en Livadh ook mooi om te bezoeken.

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat