Booking waarschuwt voor sterke toename oplichting in de reiswereld

OTA Booking - dot - com waarschuwt dat kunstmatige intelligentie (AI) leidt tot een sterke toename van reisoplichtingen. Volgens hun internetveiligheidsexpert, Marnie Wilking, is er de afgelopen 18 maanden een stijging van 500 tot 900% geweest.

sterke toename oplichting in de reiswereld -bglobal dutchies - booking airbnb
Booking waarschuwt voor sterke toename oplichting in de reiswereld 2

Global Dutchies Direct booking

Als Global Dutchies netwerk/platform staan wij voor direct boeken. Toch hebben de meesten van ons een Booking-account voor de rustige periodes, in de veronderstelling dat potentiƫle gasten via Booking of Airbnb zoeken en vervolgens de naam van de accommodatie opzoeken om direct te boeken. Maar ook omdat de Global Dutchies niet op alle plekken aanwezig zijn die wij soms willen boeken. Met een toename van 900% en de mogelijkheden die AI nu biedt is er dus een groot risico dat je slachtoffer wordt van oplichting, zowel als boeker als aanbieder van accommodatie.

Phishing emails

De grootste toename is te zien bij phishing stelt wilking, waarbij mensen worden misleid om hun financiƫle gegevens te verstrekken. Deze groei begon kort na de introductie van AI-tools zoals ChatGPT. Aanvallers gebruiken AI om geloofwaardige nep-e-mails te versturen die mensen naar valse boekingslinks leiden.

Oplichters richten zich vaak op platforms zoals Online Booking Agencies (OTA's) Booking-dot-com en Airbnb omdat gebruikers daar hun eigen accommodaties kunnen aanbieden. Nadat de betaling is voltooid, verdwijnen de oplichters meestal, waardoor de koper zonder verblijfplaats achterblijft. Soms proberen ze zelfs meer geld te krijgen via vervolgberichten. Hoewel dit soort oplichting al langer bestaat, zijn de frauduleuze berichten nu overtuigender door het gebruik van AI.

Tweefactorauthenticatie

Ze adviseert hotels en reizigers om tweefactorauthenticatie te gebruiken, waarbij een extra beveiligingscontrole nodig is, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit is volgens haar "de beste manier om phishing en het stelen van inloggegevens tegen te gaan".

Wilking benadrukte ook dat mensen voorzichtiger moeten zijn bij het klikken op links. Ondanks de risico's stelt AI Booking.com in staat om snel nephotels te verwijderen die oplichting proberen te plegen. "We gebruiken AI-modellen om deze te detecteren en te blokkeren voordat er boekingen plaatsvinden," zei ze.

Risico's minimaliseren

Consumentenexpert Jane Hawkes adviseert reisaanbieders om hun inspanningen te vergroten om mensen bewust te maken van oplichting en om hen te adviseren hoe ze risico's kunnen minimaliseren. Ze raadt mensen aan hun onderzoek zorgvuldig te doen, te controleren of contactgegevens en telefoonnummers beschikbaar zijn, pakketvakanties te boeken en creditcards te gebruiken voor maximale bescherming.

Ria Luitjes

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat