Vakantie in Centraal Portugal: Genieten!

Waarom op vakantie naar Centraal Portugal? Veel mensen denken bij Portugal aan die smalle strook land helemaal in het zuiden van het land: de Algarve. Zeker ook de Algarve is mooi en een fantastisch gebied om op vakantie te gaan. Echter ik laat jullie graag kennismaken met Centraal Portugal en haar verborgen plekjes.

Centraal Portugal – Regio Coimbra

Centraal Portugal is heel groot. Het is zelfs de grootste regio van Portugal. De regio is heel divers en strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot aan Spanje. In het Noorden begint Centraal Portugal ter hoogte van Aveiro net onder de rivier de Douro. In het zuiden wordt Centraal Portugal begrensd door de Alentejo op de lijn met Lissabon.

Ik neem jullie graag mee naar regio Coimbra. Coimbra is de gelijknamige hoofdstad van Centraal Portugal. Coimbra is vooral bekend als universiteitsstad met de oudste universiteit van Europa. Voor de Harry Potter fans: hier zijn veel fragmenten van de Harry Potter films opgenomen. Coimbra is een heerlijke stad om doorheen te dwalen. Niet te groot maar met heel veel kleine straatjes: stijl en authentiek. Prachtige gebouwen, Fado cafés en studenten vullen de stad.

Het oude authentieke deel van de stad met de oude universiteit en alle faculteitsgebouwen, de eeuwenoude botanische tuin en de vele terrasjes wordt door de rivier Do Mondego gescheiden van het nieuwe moderne Coimbra. Het deel waar je onder andere een groot overdekt winkelcentrum vindt maar ook de Portugese versie van Madurodam. Coimbra is ook onze stad om te shoppen. Het is de stad waar wij op onze oude dag wel een flatje willen hebben.

De loop van de Rio do Mondego

Volg je de Rio do Mondego landinwaarts dan kom je na een kilometer of 60 in mijn woonomgeving terecht. Natuurlijk de mooiste omgeving van Portugal……………. De Mondego is een vrij diepe rivier welke gevoed wordt door het smeltwater uit onder andere de Serra da Estrela maar ook uit de bergen vanuit Spanje. Daarbij is de Rio do Mondego ook een afwisselende rivier waardoor hier veel watersporten op plaatsvinden. Iets wat veel gedaan wordt is kayakken. De rivier is in het voorseizoen ‘woest’ genoeg voor de avonturiers maar verder in het seizoen ideaal om met gezinnen dit te gaan doen.

Je kan diverse tochten maken welke allemaal stroomafwaarts richting Coimbra gaan.

Rio Alva in Centraal Portugal

 Zelf ben ik echter veel meer gecharmeerd van de Rio Alva! De Rio Alva is een iets smallere rivier maar is altijd goed gevuld en is heel schoon. Daar waar de Rio do Mondego wat ruiger is en meer tussen enorme rotspartijen door stroomt is de Rio Alva wat gemoedelijker.

Dit is ook de reden dat je aan de Rio Alva veel rivierstrandjes vindt. Centraal Portugal telt de meeste rivierstranden van heel Portugal. Deze ‘praias fluviais’ zijn ook bij de lokale bevolking zeer geliefd. Je ziet dan ook dat vanaf een uur of 5 als de scholen en werk klaar zijn mensen nog graag even naar de rivier komen.

Rio Alva, Centraal Portugal, Arganil, Praia Fluvial
Vakantie in Centraal Portugal: Genieten! 5

Sommige rivierstranden zijn heel basic en moet jezelf alles meenemen. Bij anderen zijn er goede en schone sanitair gebouwen en een kiosk met kleine versnaperingen en maaltijden. Veelal vind je er ook bbq gelegenheden. Alleen je eigen vlees, drank en kooltjes meenemen.

Piódão, Fraga da Pena en Foz d’Egua

Natuurlijk vragen ook de gasten van mijn bed and Breakfast in Arganil naar het mooiste rivierstrand in de omgeving. Ik kan eerlijk niet de allermooiste of de allerfijnste noemen.

De meeste mensen die naar dit deel van Centraal Portugal komen, kiezen hiervoor omdat zij kiezen voor ruimte en rust. Zij houden van wandelen en de natuur en vooral niet van massa toerisme. Daarvan uitgaande is het ‘verborgen’ rivierstrandje niet ver bij Cepos vandaan echt heel bijzonder. Een prachtig klein Xisto dorp in de Serra do Açor, Casal Novo, herbergt een net zo mooi rivierstrand. 

Casal Novo Xisto dorp Centraal Portugal Serra do Açor

Echter wat iedereen wil zien deels ook omdat het wat bekender is zeker bij de Portugezen zelf die ervoor vanuit Lissabon en Porto komen zijn Piódão en Fraga da Pena.

Fraga da Pena

Op slechts een kleine 25 minuten van onze B&B vandaan liggen de watervallen van Fraga da Pena. Deze watervallen zijn niet breed maar wel enorm hoog. Het is een groot beschermd natuurgebied waar je alleen te voet en deels met mountainbike in kan en mag. Door de grote hoogteverschillen zijn er diverse grote en kleinere watervallen. Fraga da Pena ligt midden in de Serra do Açor, het haviksgebergte, welke is opgebouwd uit leisteen rotsen en gesteenten.

Centraal Portugal: watervallen Fraga da Pena
Vakantie in Centraal Portugal: Genieten! 6

Als je beschermde natuurgebied betreedt dan hoor je de watervallen al kletteren. Zelf vind ik het vroege voorjaar het meest indrukwekkende: er is dan nog enorm veel smeltwater uit de bergen vandaan wat naar beneden komt. De volle breedte van de berg is één watergordijn. Het lawaai is enorm en het water is ijskoud maar zo kraakhelder dat je het gerust kan drinken. Het is dan al mooi weer en samen met de zon door de hoge bomen heen op de van het water glinsterende rotsen geeft een spectaculair schouwspel.

Voor de wandelaars is er mooie enigszins avontuurlijke wandeling helemaal naar boven waar je bijna helemaal naar de oorsprong van de watervallen kan lopen. Je ziet tijdens de wandeling het hele verloop, soms rustig en soms wild en ruig. Het laatste deel is klimmen en klauteren maar je wordt beloond met een kleine bron hoog in de bergen waar je je de enige persoon op de wereld waant. Oke met je wandelmaatje samen dan. De wandeling is ongeveer 30 tot 45 minuten, het klauteren maakt het zwaarder.

Piódão

Na Fraga da Pena kan je doorrijden naar het Xisto dorp Piódão. Dit hele dorp hoog in de bergen van de Serra do Açor is geheel opgetrokken uit leisteen en alle kozijnen en deuren hebben dezelfde kleur blauw. Piódão staat op de monumentenlijst van Portugal als beschermd erfgoed. Sterk afstekend tegen het gehele dorp ligt in de kom van Píodão een spierwitte kerk. Prachtig van binnen maar de buitenkant lijkt volkomen misplaatst.

Veel meer dan dwalen door de piepkleine straatjes en steegjes met de vele trappen en kleine huizen is er niet te doen in dit bergdorp. Je krijgt wel een goede indruk hoe men in de bergen woont en leeft. Er wonen nog steeds mensen die hier werken op het land schuin tegen de berghellingen aan.

In het midden van Piódão liggen een aantal restaurantjes en souvenirwinkeltjes. Een echte aanrader is om enkele halve liter flessen likeur te kopen. Ze zijn té lekker! Ik adviseer ook om hier zeker iets te eten en te drinken voordat je verder gaat. 

Foz d’Egua

Hoewel Piódão ook een mooi rivierstrand heeft om even af te koelen is het vele malen leuker om toch nog even weer in de auto te stappen. Op 3 kilometer afstand helemaal in de diepte van de vallei, je doet over deze 3 kilometer dan ook ca. 8 minuten, ligt een heel bijzonder rivierstrand.

Vakantie in Centraal Portugal: Foz d'Egua
Vakantie in Centraal Portugal: Genieten! 7

Foz d’egua lijkt zo uit de middeleeuwen weggelopen te zijn. Aan de rivier zelf kan je op de rotsen zitten of op het grasveldje. Er zijn talloze bruggetjes van brede leistenen gemaakt in Romeinse sfeer. Een grote hangbrug voert je naar een hoger gelegen gedeelte. Hier kan je verder omhoog lopen waarbij je diverse taferelen passeert: grot met tekeningen, een soort van wild west tafereel en meer. Helemaal bovenaan op de top van de berg staat een kleine kapel. Het is meer dan de moeite waard om de wandeling, klim, naar boven te maken.

Boven op de top heb je een spectaculair uitzicht over de Serra do Açor en over een groot deel van dit gebied in Centraal Portugal.

Meer weten over dit prachtige deel van Centraal Portugal? Ik vertel je er graag over.

José van der Zwan | Bed and Breakfast Casa Traca, Arganil

Lees meer gastblogs van andere Global Dutchies wereldwijd

Social Media

2 reacties

 • Als altijd weer een mooi verhaal, José. Gerard heeft me er op gewezen, dus ik ben er in gedoken. Jou regio is fantastisch mooi en het bezoeken meer dan waard. Wij adviseren onze gasten altijd een rondreis te boeken, met enkele adressen: ook jij wordt daarin natuurlijk genoemd. Succes met de zaken!

  Antwoord
  • Dank je wel Elly voor je mooie woorden. Het is geheel wederzijds: ook jullie hebben een prachtige accommodatie. Het wordt tijd dat we een keer bij elkaar komen slapen.
   Groet José

   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat