Duurzaam reizen – 7 handige tips van Global Dutchies

Duurzaamheid is een begrip dat in deze tijd niet meer weg te denken valt. Het is van toepassing op diverse gebieden. Duurzaam leven, duurzaam eten, duurzaam werken en uiteraard bestaat er ook het duurzaam reizen. Vooral onder de millennials en gen Z is dit een hot topic. Maar wat houdt het nou precies in, dat duurzaam reizen? Wij geven hier 7 handige tips weg zodat ook jij jouw steentje bij kan dragen aan het behouden van onze prachtige planeet.

Compenseer in CO2 uitstoot

Duurzaam reizen wordt noodzakelijk. Want laten we gelijk met de deur binnen vallen om je een aantal harde feiten te geven m.b.t. CO2 uitstoot. Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen. Het belast het milieu wel 5 tot 15 keer meer dan andere vervoermiddelen. Het beste zou dus zijn om nooit meer met het vliegtuig te reizen, maar tegelijkertijd is dit voor vele van ons ook absoluut geen optie. Wél zijn er een aantal opties die je in zou kunnen zetten om CO2 te compenseren. We geven hieronder de opties:

  • Boek een directe vlucht. Tijdens het opstijgen en landen worden er extra veel afvalstoffen uitgestoten, dus hoe minder vaak stijgen en landen, des te beter.
  • Betaal voor je CO2 uitstaat. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om tijdens het boeken van je vlucht een bedrag af te staan ter compensatie van CO2. Het is per maatschappij afhankelijk wat zij er mee doen. KLM stopt bijvoorbeeld het geld in herbebossing.
  • Travel light. Hoe zwaarder het vliegtuig, hoe hoger het brandstof gebruik. Want zeg nou eens eerlijk, heb je echt 8 paar schoenen en 5 badpakken nodig tijdens die twee weken vakantie naar Spanje?

Duurzaam reizen - Gebruik het OV

Het compenseren van de CO2 uitstoot van je vliegreis is een optie. Maar indien je geen verre reis maakt, zou je ook eens kunnen kijken naar de optie om te reizen met de trein. Reizen met de trein is snel, eenvoudig en tegenwoordig kun je op zo veel plekken binnen Europa komen. Bekijk bijvoorbeeld eens de website van Interrail. Met Interrail kun je al heel eenvoudig met een pas door 33 landen binnen Europa reizen. Wanneer je eenmaal op je bestemming bent aangekomen, kun je in heel veel grote steden ook nog altijd andere opties van het OV gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de tram, de bus of de metro.

Kies voor een duurzame accommodatie en vermijd all inclusive

Veel hotels zijn nog niet even milieuvriendelijk. Je kunt checken of zij aangesloten zijn bij het keurmerk Green Key of GSTC. Daarnaast is het ook aan te raden op de all inclusive te vermijden. Dat vele eten en drinken is natuurlijk heel erg lekker, maar de downside er van is dat er heel veel eten en drinken wordt verspild. Beslist niet goed voor de natuur.

Beperk je afval

Ook op vakantie moet je letten op je afval consumptie.

Ga niet op dieronvriendelijke excursies en wees voorzichtig met duiken.

Trap niet al het koraal kappot tijdens het duiken. Boek a.u.b. niet die olifantentour in Thailand. Pak die bijzondere vis nou niet vast voor een foto. Doe het allemaal niet! Laten we samen voor het behoud van onze prachtige wereld zorgen.

Steun lokale bevolking

Boek je tripje bij de lokale gids. Koop je fruit op de lokale markt. Boek je hotelovernachting bij kleinschalige plaatselijke reisorganisaties. Geef fooien. Met al deze kleine beetjes, worden we er allemaal een stukje beter van.

Leen of koop tweedehands reisspullen

De meeste van ons houden er allemaal van, inkopen doen voordat we op reis gaan. Maar is het ook echt nodig? Vraag of je die reiskoffer mag lenen van je buurvrouw of kijk eens op Marktplaats. Genoeg mooie koopjes daar te vinden.

Heb jij nog meer tips om duurzaam te reizen? Laat het ons weten in de comments. Kijk hier voor de accommodaties aangesloten bij Global Dutchies

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat