Search
Close this search box.

Ecuador is een van de kleinere landen in Zuid-Amerika. Zo voelen de bewoners dat zelf ook. Toch is het land zowat vijf keer groter dan Nederland. Dat verbaast ons niet, maar de gemiddelde Ecuadoraan wel. “No puede ser”, dat kan niet zijn.

Ondanks dat de inwoners hun land als klein beschouwen, is de diversiteit binnen haar grenzen ongekend. Dat heeft vooral te maken met t Andesgebergte dat in twee parallelle lijnen van noord tot zuid door het land heen snijdt.

In de centrale vallei die daardoor is ontstaan vind je niet alleen de belangrijkste hoofdader van het land - de Panamerican Highway, een weg die fictief Alaska met Vuurland verbindt - maar ook meerdere grotere steden. Daaronder ook Ecuador’s hoofdstad Quito. 

De wereld van de bergen: Het Andes gebergte

De Andes wordt links en rechts van de “Pana” voortdurend gemarkeerd door hemelhoge sneeuw-bepakte vulkanen, zoals de Chimborazo, Cotopaxi, Cayambe en vele andere. Al met al, een ideaal gebied om te hiken en te biken. Nog altijd de beste manier om de unieke flora & fauna te bewonderen. Zo ook, wilde vogels - waaronder de Condor - beren, vossen, herten, puma’s en nog veel meer.  

De wereld van de jungle: Het Amazone gebied

Als je vanaf het noorden of zuiden een dwarsdoorsnede zou maken van Ecuador, dan heeft het land de vorm van een ingedeukte hoed. Naast de twee Andes-bergketens en de centrale vallei, glijdt het land oostwaarts af naar het Amazonegebied. Een bekend uniek natuurgebied dat grotendeels gevoed wordt door de eeuwige sneeuw van de Andes-reuzen in Ecuador, Peru en Bolivia. 

Eenmaal op weg daarheen verandert het landschap voortdurend. De begroeiing, de kleuren, de geuren, de mensen, de cultuur, de producten die worden verbouwd, het eten en drinken dat ze ervan maken. Een ware metamorfose vindt plaats per uur. Al wonen wij hier ondertussen alweer ruim dertig jaar, het blijft een waar genoegen om die tocht van tijd tot tijd te maken. 

Uiteindelijk eindigend in het tropische regenwoud, doorsneden met steeds breder wordende  rivieren. Letterlijk de voorlopers van een van wereld’s grootste rivieren, de Amazonas. 

De wereld van de tropische kustlijn en de wereld van de Galápagos

Aan de westelijke kant van de Andes is het niet anders. Daar daal je af naar de Stille Oceaan, de tropische Pacific-kust. Regio waar je uiteraard een paar grote havenplaatsen vindt, waaronder Guayaquil, maar ook kleine strandplaatsjes zijn ontstaan rondom goudgele stranden. Zo ook meerdere eilandjes, met als bekendste de Galápagos eilanden, zo’n 1000 kilometer van de kust gelegen. 

De Enchanted Islands zijn dé grote trekpleister van Ecuador. Veel toeristen komen met name voor dit unieke natuurgebied naar hier. Grappig is dan ook te bemerken dat veel bezoekers compleet verrast worden als ze aan dat Bucket-List- bezoek ook een reisje door het vasteland van Ecuador plakken. 

Een land voorzien van tientallen natuurparken die je op je gemak of sportief mag exploreren. Cultureel-historische steden als Quito en Cuenca. Indiaanse marktplaatsjes als Otavalo en Guamote. Of authentieke “plattelands-dorpjes” zoals Zuleta of Zumbahua waar het leven al eeuwen stil lijkt te staan (buiten de mobiele telefoons dan die je tegenwoordig overal ziet). Maar vooral, overal vriendelijke mensen.

(tekst gaat door onder de afbeeldingen)

Door Wendy van Driel, Hotel Doña Esther in Otavalo in het noorden van Ecuador.

Social Media

één reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat