fbpx

Eten met Ghanezen, leer de lokale bevolking kennen

You are invited’, zeggen Ghanezen heel vaak. De eerste paar keren dat ik dat hoorde, bijna 20 jaar geleden, dacht ik: Leuk! Waar gaan we heen dan?

Inmiddels weet ik dat het om eten gaat, je bent uitgenodigd om mee te eten met de lokale Ghanezen. Het betekent niet dat je ook aan tafel gaat zitten en er een bord bij wordt gezet. Nee het betekent dat je letterlijk met de persoon mee mag eten, van zijn of haar bord. Of uit zijn/haar schaal.

Beleefdheidshalve hoor je vriendelijk af te slaan… Ook dat wist ik eerst niet. Ik dacht het tegenovergestelde, dat de uitnodiging afslaan een belediging zou zijn. Gelukkig wist ik wel dat je in Ghana alleen met rechts mag eten. De linkerhand is voor vieze dingen, zoals je kont afvegen.

Zou toch wat zijn wanneer je als blanke lekker je linkerhand in de maaltijd van diegene die je uitnodigt steekt… Heb je wel lekker veel eten, al je tafelgenoten zitten ineens vol.

 

Door lokaal te eten met de lokale bevolking leer je een land kennen

Ik hoor reizigers in Ghana vaker zeggen dat ze alleen in restaurants eten. Zeker eten ze niet van standjes op straat of met lokale Ghanezen. Zonde!! Vind ik dat.

Ik kan zoveel verhalen vertellen van heerlijke maaltijden met geweldig gezelschap. Allemaal prachtige herinneringen, herinneringen die niet zouden bestaan wanneer ik tijdens reizen alleen maar in restaurants had gegeten. Zo was ik een keer in de avond op zoek naar eten in Kumasi. Ik schoof aan bij stokoude Moslim mannetjes in hun Jalabiya. Geen flauw benul wat de vrouw, die geen woord Engels verstond, allemaal verkocht. Mijn tafelheren lieten mij weten dat zij het wel gingen regelen. Dit resulteerde in heerlijke rijstballen met pinda soep en geweldig gezelschap.

 

Gezamenlijk uit één schaal eten met Ghanezen schept een band

Samen, maar dan ook écht samen eten. Ik ga soms traditioneel Ghanees eten bij een hele goede vriendin. Genieten is dat, lekker bij elkaar zijn tijdens het koken. Wanneer alles klaar is dan worden alle schalen klaargezet en alles afgemeten. Die eet met die, die alleen, een schaaltje voor de buren en de grote aardewerken schaal is voor de vrouw des huizes en degenen die hebben meegeholpen met koken. Ik kan met geen woorden beschrijven hoe fijn het is om samen met haar en haar dochters te mogen eten uit die aardewerken schaal.

Global Dutchies blog Particia uit Ghana gezamelijk eten in Ghana

 

Heet, heter, heetst

Soms is gezamenlijk eten ook een nadeel, in ieder geval voor mij. Ghanese handen kunnen hitte verdragen. IJzeren pannen van het vuur halen zonder pannenlappen. Maar dus ook gloeiend heet eten vasthouden. Mijn blanke handjes kunnen dat niet… Inmiddels ben ik slim genoeg om in dat geval een lepel te pakken of te vragen. Ik hoef niet te bewijzen dat ik ook met mijn handen kan eten. Ik wil gewoon genoeg eten! Eerder durfde ik dat niet en dan was ik overgeleverd aan mijn eetgezelschap… Soms maakten zij het eten klein aan mijn kant van de schaal zodat het sneller afkoelde. Maar het gebeurde ook wel dat ik na het eten nog steeds trek had…

Workshop Traditioneel Ghanees koken

Global Dutchies blog Particia uit Ghana gezamelijk eten in Ghana

Workshop traditioneel Ghanees koken

 

Moon&Star guesthouse organiseert een workshop traditioneel Ghanees koken. Deze workshop vindt plaats in het dorp, bij mijn vriendin thuis. Zodat je als gast de kans krijgt om eens echt bij de mensen thuis te kijken. Samen koken, communiceren en eten. Geen zorgen, je mag ook uit een eigen schaal eten, sterker nog daar gaat ze al vanuit. Mijn vriendin maakt de lekkerste soep in Ghana, niet te pittig, en ze weet ook hoe ze haar soep vegetarisch of veganistisch kan maken.

 

Global Dutchies blog Particia uit Ghana Kookles

workshop traditioneel Ghanees koken

 

Eet smakelijk en vooral veel plezier!!

Patricia

Social Media

4 Comments

 1. […] Tijdens jouw reis door Ghana ga je zeker ondervinden hoe behulpzaam en gastvrij Ghanezen zijn. Men helpt waar men kan met vervoer, maar ook met zoeken naar hotels en restaurants. Ik schreef een inspirerend blog over eten met Ghanezen voor Global Dutchies. […]

 2. Jasper december 11, 2019 at 7:18 pm

  Leuk geschreven!

 3. Jasper december 11, 2019 at 10:51 am

  Erg leuk geschreven!

  1. Patricia december 12, 2019 at 8:41 am

   Dankjewel Jasper!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Patricia Zoer

Hi, Ik ben Patries! Ik woon sinds 9 jaar in het mooie Ghana, waar ik een guesthouse run. Ik woon samen met mijn 2 kindjes, Tetey van 5 en Lucy van 3, in een typisch Ashanti dorpje. We zijn omringd door adembenemende bergen en prachtige natuur. Ik prijs me elke dag gelukkig dat we op zo een mooie plek mogen wonen. Naast mijn werk in het guesthouse doe ik veel vrijwilligerswerk en volg ik sinds het begin van dit jaar een opleiding voor zelfstandige ondernemers. Het is een combinatie van schrijven en marketing. Ik kan de lessen online volgen en het is superleuk om te doen! Wanneer je meer wilt weten, vraag het me gerust!! Leuk dat ik op dit platform aanwezig mag zijn.

Profile

Posted in ,
Global Dutchies goede doelen

Donatie 2020: €750 voor educatie en empowerment projecten

blog hoe vieren de wereldvrouwen van het global dutchies platform de feestdagen

Feestdagen: wat doen de wereldvrouwen van het Global Dutchies platform?

zuidafrika Astrid Global Dutchies dieren

Mijn ‘Sanctuary’ van waaruit ik de Zuid-Afrikaanse dieren gade sla

vrouw allen op reis Particia Zoer Global Dutchies

Als vrouw alleen op reis naar Ghana- 5 bezwaren ontkracht

cindy spelt voor haar monumentale pand

[Interview] in gesprek met Cindy Spelt, eigenaresse van Beach House Pietermaai op Curaçao.

Interview Wendy van Driel Ecuador Zuid Amerika

[interview] Ecuador, in gesprek met Wendy van Driel eigenaresse van hotel Doña Esther.

Laatst toegevoegde accommodaties

Rian Appartementen

Huis aan het water in Lemmer, Friesland

Ericeira Holiday Apartment – Sea View & Pool

Laatste toegevoegde tours of events

Wandelvakantie natuur en cultuur Etrusken in midden Italië.

Maxie Sailing Sensation! 2 daagse boottocht met overnachting

Retreat van een dag via One Day Retreat Ibiza

Steun een goed doel!

Global Dutchies goede doelen

Donatie 2020: €750 voor educatie en empowerment projecten

Global Dutchies Edumais

Global Dutchies: € 500 donatie voor de empowerment van meisjes wereldwijd

Leeg klaslokaal in Zambia

Corona-pandemie, hoe gaat het met de educatie projecten die wij steunen?

Blogs van Wereldvrouwen

blog hoe vieren de wereldvrouwen van het global dutchies platform de feestdagen

Feestdagen: wat doen de wereldvrouwen van het Global Dutchies platform?

zuidafrika Astrid Global Dutchies dieren

Mijn ‘Sanctuary’ van waaruit ik de Zuid-Afrikaanse dieren gade sla

vrouw allen op reis Particia Zoer Global Dutchies

Als vrouw alleen op reis naar Ghana- 5 bezwaren ontkracht