fbpx

Eten met Ghanezen, leer de lokale bevolking kennen

You are invited’, zeggen Ghanezen heel vaak. De eerste paar keren dat ik dat hoorde, bijna 20 jaar geleden, dacht ik: Leuk! Waar gaan we heen dan?

Inmiddels weet ik dat het om eten gaat, je bent uitgenodigd om mee te eten met de lokale Ghanezen. Het betekent niet dat je ook aan tafel gaat zitten en er een bord bij wordt gezet. Nee het betekent dat je letterlijk met de persoon mee mag eten, van zijn of haar bord. Of uit zijn/haar schaal.

Beleefdheidshalve hoor je vriendelijk af te slaan… Ook dat wist ik eerst niet. Ik dacht het tegenovergestelde, dat de uitnodiging afslaan een belediging zou zijn. Gelukkig wist ik wel dat je in Ghana alleen met rechts mag eten. De linkerhand is voor vieze dingen, zoals je kont afvegen.

Zou toch wat zijn wanneer je als blanke lekker je linkerhand in de maaltijd van diegene die je uitnodigt steekt… Heb je wel lekker veel eten, al je tafelgenoten zitten ineens vol.

 

Door lokaal te eten met de lokale bevolking leer je een land kennen

Ik hoor reizigers in Ghana vaker zeggen dat ze alleen in restaurants eten. Zeker eten ze niet van standjes op straat of met lokale Ghanezen. Zonde!! Vind ik dat.

Ik kan zoveel verhalen vertellen van heerlijke maaltijden met geweldig gezelschap. Allemaal prachtige herinneringen, herinneringen die niet zouden bestaan wanneer ik tijdens reizen alleen maar in restaurants had gegeten. Zo was ik een keer in de avond op zoek naar eten in Kumasi. Ik schoof aan bij stokoude Moslim mannetjes in hun Jalabiya. Geen flauw benul wat de vrouw, die geen woord Engels verstond, allemaal verkocht. Mijn tafelheren lieten mij weten dat zij het wel gingen regelen. Dit resulteerde in heerlijke rijstballen met pinda soep en geweldig gezelschap.

 

Gezamenlijk uit één schaal eten met Ghanezen schept een band

Samen, maar dan ook écht samen eten. Ik ga soms traditioneel Ghanees eten bij een hele goede vriendin. Genieten is dat, lekker bij elkaar zijn tijdens het koken. Wanneer alles klaar is dan worden alle schalen klaargezet en alles afgemeten. Die eet met die, die alleen, een schaaltje voor de buren en de grote aardewerken schaal is voor de vrouw des huizes en degenen die hebben meegeholpen met koken. Ik kan met geen woorden beschrijven hoe fijn het is om samen met haar en haar dochters te mogen eten uit die aardewerken schaal.

Global Dutchies blog Particia uit Ghana gezamelijk eten in Ghana

 

Heet, heter, heetst

Soms is gezamenlijk eten ook een nadeel, in ieder geval voor mij. Ghanese handen kunnen hitte verdragen. IJzeren pannen van het vuur halen zonder pannenlappen. Maar dus ook gloeiend heet eten vasthouden. Mijn blanke handjes kunnen dat niet… Inmiddels ben ik slim genoeg om in dat geval een lepel te pakken of te vragen. Ik hoef niet te bewijzen dat ik ook met mijn handen kan eten. Ik wil gewoon genoeg eten! Eerder durfde ik dat niet en dan was ik overgeleverd aan mijn eetgezelschap… Soms maakten zij het eten klein aan mijn kant van de schaal zodat het sneller afkoelde. Maar het gebeurde ook wel dat ik na het eten nog steeds trek had…

Workshop Traditioneel Ghanees koken

Global Dutchies blog Particia uit Ghana gezamelijk eten in Ghana
Workshop traditioneel Ghanees koken

 

Moon&Star guesthouse organiseert een workshop traditioneel Ghanees koken. Deze workshop vindt plaats in het dorp, bij mijn vriendin thuis. Zodat je als gast de kans krijgt om eens echt bij de mensen thuis te kijken. Samen koken, communiceren en eten. Geen zorgen, je mag ook uit een eigen schaal eten, sterker nog daar gaat ze al vanuit. Mijn vriendin maakt de lekkerste soep in Ghana, niet te pittig, en ze weet ook hoe ze haar soep vegetarisch of veganistisch kan maken.

 

Global Dutchies blog Particia uit Ghana Kookles
workshop traditioneel Ghanees koken

 

Eet smakelijk en vooral veel plezier!!

Patricia

Social Media

5 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

s2Member®
WhatsApp chat