Gastvrijheid en sociale betrokkenheid: De synergie tussen mijn guesthouse en stichting in Ghana

Maatschappelijke betrokkenheid

Passie voor Gastvrijheid en Sociale Betrokkenheid. Voor mij is het vanzelfsprekend dat wanneer je een bedrijf ergens runt, je maatschappelijk betrokken bent bij de gemeenschap waar je gevestigd bent. Of dit nu in Nederland is, of zoals in mijn geval, in Ghana.

De Rol van Bedrijven in de Gemeenschap. Maatschappelijk betrokken zijn is helemaal niet zo moeilijk. Als winkel kun je bijvoorbeeld overvoorraad doneren aan de voedselbank, een sportclub sponsoren, stageplekken aanbieden, en ga zo maar door. Met ons guesthouse in Ghana hebben we jarenlang diverse projecten gesteund, zoals de plaatselijke voetbalclub, scholen, en het kinderhuis in ons dorp.

Gastvrijheid en sociale betrokkenheid: de synergie tussen mijn guesthouse en stichting in ghana - Global Dutchies
Gastvrijheid en sociale betrokkenheid: De synergie tussen mijn guesthouse en stichting in Ghana 4

De oprichting van de stichting

Van Guesthouse naar Non-profit Onderneming. Een paar jaar geleden, na veel overleg met lokale leiders, ontstond het idee om een eigen stichting te starten voor en vooral met de lokale vrouwen. Het oprichten van de stichting was een spannende en uitdagende onderneming. We wilden niet zomaar een organisatie starten, maar een platform creëren waar lokale vrouwen echt de mogelijkheid kregen om hun vaardigheden te ontwikkelen en economische zelfstandigheid te bereiken.

Verandering en groei een nieuw begin met Banko Women Organization.

De laatste stap was het onderbrengen van het guesthouse in de stichting en de daarbij horende naamsverandering. Afscheid nemen van de naam Moon&Star guesthouse vond ik lastig. Maar werken bij Banko Women Organization, het learning center en het hostel is fantastisch!Door te kiezen voor deze vorm van bedrijfsvoering is de cirkel rond. Alle opbrengsten blijven binnen de organisatie en worden gebruikt voor salarissen, vaste lasten, trainingen, onderhoud en uitbreiding. We zijn zelfredzaam, maar doen wel fundraisers voor nieuwe trainingen zoals het ICT center.

Het versterken van vrouwen in Ghana

Empowerment door educatie en werkgelegenheid. De missie van onze stichting is om lokale vrouwen te ondersteunen en te empoweren door middel van educatie, training en werkgelegenheid. We geloven dat vrouwen een cruciale rol spelen in het verbeteren van de gemeenschap en dat hun succes de basis vormt voor duurzame ontwikkeling.

Verhaal van Maame U

begrafenis broer Maame U
Gastvrijheid en sociale betrokkenheid: De synergie tussen mijn guesthouse en stichting in Ghana 5

Ontmoet een van de sterke vrouwen van onze community. Dit klinkt allemaal geweldig, maar laat ik het illustreren aan de hand van het verhaal van Maame U. Ze is pas 20 jaar, maar ze is echt een van de sterkste vrouwen die ik ken. Met sterk zijn alleen kom je er niet in een land waar sociale voorzieningen nihil zijn en waar je moet rekenen op steun vanuit je (extended) familie.

Maame U’s reis naar zelfstandigheid. Maame U verloor haar moeder toen die beviel van haar jongste broertje. Maame U was toen 12. Haar vader kon het verlies niet aan en verhuisde naar een andere stad, waar hij later een nieuw gezin zou stichten. Maame U bleef achter met haar 2 jaar oudere broer en haar jongere broer en zus. Hun oma zorgde voor hen en de man van hun nicht vroeg hen te helpen op de boerderij die hij runt, en in ruil betaalde hij de schoolkosten tot en met senior highschool. Het is heel normaal dat kinderen helpen op de boerderij, en ik kan zien dat dit een liefdevolle situatie is. Maar Maame U werd zwanger en beviel van haar prachtige dochter op 16-jarige leeftijd.

Ondersteuning door Banko Women Organization

Werkgelegenheid en Opleiding voor Maame U. Sinds 1,5 jaar werkt Maame U bij ons in het guesthouse en daarnaast krijgt ze de kans om in ons BWO learning center een naaicursus te volgen. De ideale combinatie, want je hebt inkomsten en je kan een praktisch vak leren. Helaas kwam de volgende tegenslag: in december verloor Maame U haar broer in een tragisch verkeersongeval. Ze was toen 19 jaar en moest haar broer identificeren en begraven. Ze werd ineens het hoofd van hun gezin. Hier komt de kracht van Banko Women Organization naar voren. Behalve werkgelegenheid en opleiding vormen we ook een zeer sterke community waar we er voor elkaar zijn. Maame U’s dochter werd opgevangen door collega’s, we hielpen met de begrafenis en we zijn er voor haar.

Toekomstplannen

Maame U in de keuken
Gastvrijheid en sociale betrokkenheid: De synergie tussen mijn guesthouse en stichting in Ghana 6

Nieuwe Kansen voor Maame U. Per 1 juli is Maame U onze supervisor in training voor de keuken van BWO hostel en leert ze meer vaardigheden dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Zonder Banko Women Organization en Maame U’s talent en kracht had ze waarschijnlijk voornamelijk op de boerderij gewerkt en was ze afhankelijk gebleven van haar familie.

De link met mijn passie voor hospitality

Integratie van Gastvrijheid en Sociale Betrokkenheid. Maame U's verhaal illustreert perfect hoe mijn passie voor hospitality en ondernemerschap hand in hand gaat met onze missie van sociale betrokkenheid. Door werkgelegenheid te creëren in BWO hostel, bieden we niet alleen financiële ondersteuning maar ook de mogelijkheid om praktische vaardigheden te leren die direct bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale economie.

Lokale impact

Ondersteuning van de Lokale Gemeenschap en Milieu. We werken met lokale producten en leveranciers, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook de lokale gemeenschap ondersteunt. Dit sluit naadloos aan bij onze wens om reizigers het echte Ghana te laten beleven – niet alleen door hen een comfortabel verblijf te bieden, maar ook door hen te laten zien hoe hun verblijf direct bijdraagt aan de gemeenschap.

Beleef het echte Ghanese leven

Onze gasten krijgen de kans om de cultuur en het dagelijks leven van Ghana van dichtbij mee te maken. Ze zien hoe onze projecten een verschil maken in het leven van mensen zoals Maame U. Dit maakt hun verblijf niet alleen onvergetelijk, maar ook betekenisvol.

Een synergie van gastvrijheid en maatschappelijke impact. Door mijn werk in de hospitality-sector te combineren met onze stichting, kan ik mijn passie voor gastvrijheid en mijn betrokkenheid bij de gemeenschap samenbrengen. Het geeft me immense voldoening om te zien hoe we niet alleen onze gasten een geweldige ervaring bieden, maar ook een blijvende positieve impact hebben op de gemeenschap waarin we leven en werken.

Wil je meer lezen over Banko Women Organization of overweeg je een reis naar het prachtige Ghana? Neem een kijkje op onze website.

Patricia Zoer - Ghana
https://www.globaldutchies.nl/accommodaties/ghana/moonstar-guesthouse/

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat