Search
Close this search box.

Het runnen van een Guesthouse met een sociale missie in Ghana

Moon&Star is een Guesthouse met een sociale missie. Zij geloven in duurzaam toerisme dat de reiziger toestaat om te beleven, leren en ervaren in een andere cultuur, gebaseerd op gelijkwaardigheid en zonder een negatieve impact te hebben op de gemeenschap. Er word samengewerkt gewerkt met verschillende projecten voor en door Ghanezen en een Nederlandse stichting. Moon&Star is geen stichting, zij zijn een maatschappelijk betrokken onderneming. Initiatiefneemster Patrica blogt over over haar dagelijkse ervaringen.......

Ghanese tijd….

Het is 17.40 uur en ik ben op weg naar een board meeting van de school die om 17.00 uur begon. Zelfs na ruim negen jaar heb ik heel veel moeite met te laat ergens heengaan. Gek dat op tijd zijn en afspraak is afspraak zo diep zit ingebakken. Ik merk dat ik toch haastig loop en vergeet te genieten van mijn omgeving. De prachtige rode zandweg, al het groen en de bergen met rotswanden waar de ondergaande zon mee lijkt te spelen.

ghana Sociale missie Moon&star Global Dutchies

Vanuit ons Guesthouse met een sociale missie plaatsen we op de school waar ik naar onderweg ben, vrijwilligers die vooral ondersteunend werk doen. Elke twee jaar komt er een team met Belgische stagiaires die dan twee vrolijke thema weken met de leerlingen organiseren.

Donaties die onze sociale missie ondersteunen

We hebben met behulp van donaties een toiletgebouw gebouwd. Dit is zo’n belangrijke stap met het oog op hygiëne! Er zijn mooie ronde tafels en kleine stoeltjes gemaakt, dankzij een donatie van een gast. Samen met een zeer handige Duitse vrijwilliger heb ik een speeltoestel gemaakt. Superleuk om te doen en heerlijk om de kinderen er op te zien spelen!

 

Moon&star Gloabl Dutchies blog speeltuin

Duurzaamheid project, als onderdeel van onze sociale missie

Met talloze duurzaamheid workshops die we de afgelopen twee jaar georganiseerd en gefaciliteerd hebben waren we in staat de salarissen van de leraren te subsidiëren. Het uiteindelijke doel hiervan is de leerkrachten te motiveren tot het geven van beter onderwijs.

Vanaf het begin was het duidelijk dat dit een project zou zijn met een begin en een einde. Dit doen we bewust omdat we onze missie niet willen beperken. Zo zijn er nog meer goede projecten in ons mooie dorp Banko. De projecten zijn succesvol want het aantal leerlingen op de school is gestegen. Daarnaast kunnen de salarissen voor de docenten op het huidige niveau blijven dankzij het schoolgeld dat betaald wordt.

Banko Ghana Moon & Star Global Dutchies

Daar gaat mijn tijd...

Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij was dat er in augustus een einde is gekomen aan het subsidiëren. Het was soms best een belasting. Naast mijn vrijwilligers werk voor stichting ‘Over grenzen voor Ghana’ en de school bleef er weinig tijd over voor andere sociale missies.

In september kwam de dominee (en lokale manager van de school) langs met de mededeling dat er een raad van bestuur moest komen voor de school en hij vond dat daar in hoorde. Ik was niet direct enthousiast, ik zag mijn tijd alweer verdwijnen… Maar ja, ik weet ook dat het belangrijk is om in contact te blijven met de projecten en de lokale bestuurders, dus ok…

 

Terug naar de board meeting, toen ik om 17.50 uur aankwam was ik niet de eerste, fijn! Om 18.00 uur hebben we toch maar besloten om de vergadering een week te verzetten aangezien er maar vijf van de negen genodigden waren komen opdagen. Op de terugweg heb ik dan wel weer enorm genoten van de wandeling. Een week later is het wel gelukt om allemaal aanwezig te zijn. De volgende vergadering staat gepland voor over twee weken.

Geweldige vrouwelijke leerkracht ontmoet

Ik ontmoet veel mensen. Zo heb ik deze week een geweldige vrouwelijke leerkracht ontmoet. Zij geeft les op een andere school, deze school is van de overheid waar zo mogelijk nog minder fondsen voor beschikbaar zijn. Sinds vorig jaar heeft zij een meidenclub opgericht voor de oudere klassen op de basisschool. Elke vrijdag is er een bijeenkomst en ze discussiëren over onderwerpen die erg belangrijk zijn voor jonge meiden. Onderwerpen die in een dorpje als Banko thuis niet besproken worden. Denk aan jongens, vrouwelijke hygiëne, menstruatie, maar ook gezonde voeding en normen en waarden. Daarnaast koken ze ook wel eens samen. Het is een hele inspirerende vrouw die dit al een jaar doet en alles zelf bekostigd inclusief de demonstratie materialen.

Ik kijk uit naar onze volgende ontmoeting en ben nu al aan het bedenken wat Moon&Star voor haar zou kunnen betekenen.

 

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Het guesthouse en ik zijn sinds het begin maatschappelijk betrokken geweest. Het is pas sinds een jaar of twee dat ik dat ook hierover communiceer. Ik deed wel iets aan communicatie maar maar vele redenen nier zoals ik dat nu doe. De ballen die ik hoog moest houden werden er meer en meer. Dit heeft geresulteerd in het feit dat ondernemen en de maatschappelijke betrokkenheid nu hand in hand gaan. Daar ben ik erg blij mee!! Wanneer ik dan ook nog eens enorm gedreven vrouwen tegenkom….dan kan mijn dag niet meer stuk!

Global Dutchies Moon & Star groepsfoto
Team Moon&Star met onze Duitse vrijwilliger.

 

Patricia

Social Media

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat