Search
Close this search box.

Het grootste skigebied van Zwitserland: Les4Vallées

Les4Vallées - Ik ben Daniëlle en woon al bijna 5 jaar met mijn gezin in Zwitserland en geef graag wat tips voor activiteiten in de winter. Precies één jaar geleden zijn we trotse eigenaar geworden van een chalet in Wallis: Coco Chalet. Ondanks dat we in Basel wonen, proberen we zo vaak mogelijk te genieten van onze mooie stek gelegen in het dorp Thyon-Les Collons. Thyon-Les Collons maakt, naast dorpen als Les Masses, Veysonnaz, La Tzoumaz, Nendaz, Siviez, het alom bekende Verbier én de gletsjer Mont-Fort (3.330m) onderdeel uit van skigebied Les4Vallées. Met ruim 400 km aan pistes is dit het grootste skigebied van Zwitserland. Als gezin staat de wintersport skiën, met stip op één, dus we kunnen ons geluk niet op hier.

Les4Vallées

Vanwege de uitgebreide skimogelijkheden is dit gebied een zeer geliefd deel van Zwitserland. Skiërs, snowboarders, freestylers, langlaufers; voor ieder niveau een uitdaging, want in het hele gebied is er een mix te vinden van blauwe, rode en zwarte (off)pistes evenals langlaufloipes.

Het gebied biedt de traditionele piste restaurants – veelal koeienstallen van weleer - waar je volop kunt genieten van de typische overheerlijke Zwitserse gerechten. In Veysonnaz, midden op de piste, staat een grote tipitent (‘Le Tipi'). Een leuke plek waar de muziek einde middag harder gezet wordt en de dag met een gezellig drankje afgesloten kan worden.

"Ons" dorpje Thyon-Les Collons

Verwacht geen overvolle café’s waar de après-ski tot in de kleine uurtjes doorgaat in Thyon-Les Collons. Een paar restaurants, een wijnbar, een supermarkt, een aantal gezellige barretjes waarvan 1 met schaatsbaantje, maken het met name een ideaal familiedorp. Sneeuwzeker is het gebied zéker te noemen. Afgelopen jaar hebben we zelfs onze eerste afdaling half november gemaakt!

De chalets en woningen zijn hier in niveaus gerangschikt en in verschillende terrassen gebouwd en hebben 3 parallelle weggetjes, direct aan de voet van de hellingen en leiden naar de 4 skiliften van les Collons. Zo zitten wintersporters in Les Collons 1800 altijd dicht bij de lift. De aanwezigheid van de vele dennenbomen, lariksen, sparren én het unieke uitzicht maken dat wij gevallen zijn voor dit op 1800m gelegen dorp Les Collons.

Maar er is meer dan skiën en snowboarden in de winter...

Voor de niet-wintersporters onderons

We wandelen wat af! Soms moeten onze kinderen gemotiveerd worden maar hond Flow kan zijn geluk niet op. Eindeloze paden, goed aangegeven met de gele bordjes en de keuze qua gewenste afstand is reuze. Achter iedere bocht weer een 'oh' en 'ah' moment en vergis je niet; wandelen is hier een flinke workout! Maar door deze uitspraak zal ik uitgelachen worden de beoefenaars van toerskiën, want als iéts een sportieve uitdaging is dat het wel. Ik heb mij laten vertellen dat toerskiën de laatste jaren enorm aan populariteit wint en heb het ook veel gezien in Les4Vallées. Je bent namelijk niet afhankelijk van skiliften of seizoen drukte, maar geniet ver buiten de pistes van kilometers poedersneeuw.

Een andere unieke belevenis is een wandeling met sledehonden (chiens à traineaux) – allemaal te doen in het dorp Thyon – Les Collons.

Ook in de andere jaargetijden is dit deel van Wallis een ideale uitvalsbasis voor prachtige wandeltochten, een paradijs voor mountainbikers en natuurliefhebbers.

Een aan te raden wandeling is die naar de Cleuson-dam. Vanaf de top van de lift 'Combatseline' (de stoeltjeslift die Siviez en Veysonnaz met elkaar verbindt) bereik je in een klein uur een prachtige plek met azuurblauw water vanaf.

Ook de wandeling naar de Grande Dixence-dam heeft een grote aantrekkingskracht. In de stoeltjeslift Etherolla in Les Collons 1800 zie je hem al opdoemen. Met zijn 285 meter nog steeds de één na hoogste dam ter wereld. Gelegen op een hoogte van 2.365 meter, produceert het waterkracht en vormt het een accumulatiemeer, Lac de Dix, door het water vast te houden dat uit de omringende gletsjers stroomt. In het voorjaar, zomer en herfst kun je hier naartoe lopen. Een flink uitdagende wandeling van ca. 5 uur, (noem het maar gerust een hike) maar wát een schoonheid. Genieten van pure natuur met hier een daar grazende koeien.. Do I need to say more als je de foto’s ziet?

Zwitserse wijnen

Wist je dat kanton Wallis goed is voor 40% van de wijnproductie van Zwitserland? Wallis - aan de bron van de Rhône - is het belangrijkste wijngebied van Zwitserland. Aan de oevers van deze rivier strekken de wijngaarden zich uit over meer dan 100 kilometers. Je ziet de ranken veelal op steile hellingen. Ik ben geen hele grote wijnkenner, maar wat ik wel weet is dat wijnen uit de Valais (Franse benaming voor het kanton Wallis) inmiddels mijn favoriet zijn. Ook schijnt de zon in Wallis ongeveer 300 dagen per jaar. Vooral in de warme zomermaanden kunt je zeker ook enorm genieten van de prachtige Alpenwereld.

Kortom: vervelen zul je je niet in dit uitgebreide gebied.

Laatste tip: vergeet je camera niet continu paraat te hebben. Je blíjft fotograferen … (soms tot ergernis van mijn gezin : “màmmáhh, hier héb je toch al een foto van?!”…)

Les4Vallées - Les Collons
Prachtige zonsondergang in Les Collons

Danielle van Poppel | Coco Chalet

Wil jij ook je eigen blog schrijven met de top 10 leukste dingen in jouw land (of regio) check dan deze pagina voor tips!

Social Media

4 reacties

  • Mooi blog Danielle, ik ben een warmte mens en niet echt een wintersporter, maar als ik dit lees, denk ik met een smile op mijn gezicht van nou ……. toch maar een keer weer 😉

    Antwoord
    • Haha doén Ria! Echt. Na een dag lekker buiten, neerstrijken in de sauna in het chalet – het ultieme naar mijn mening!

      Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat