Historische bezienswaardigheden in Centraal Portugal

In mijn vorige gastblog voor Global Dutchies heb ik geschreven over de rivierstranden, praias fluviais in de regio Arganil. Nu ga ik wat verder van huis en deel graag mijn voorkeuren voor 5 historische bezienswaardigheden. Portugal is een land vol met historische bezienswaardigheden en veel cultureel erfgoed.

Mijn top 5 historische bezienswaardigheden

De volgorde is compleet willekeurig. Alle 5 de bezienswaardigheden zijn meer dan de moeite waard om te bezoeken. De meeste van historische bezienswaardigheden staan ook de lijst van Unesco.

Piódão

Dit pittoreske en authentiek Portugese bergdorp ligt in de Serra do Açor, een bescherm natuurgebied. Het dorp is geheel opgebouwd uit leisteen. Piódão kenmerkt zich door hele smalle en steile straatjes. De uitzondering is de geheel witgepleisterde kerk op het dorpsplein.

Hoewel deze kerk, een eerbetoon aan Nossa Senhora da Conceição, erg afsteekt tegen de rest van het dorp is de binnenkant erg mooi en een bezoek zeker waard.

Er zijn diverse restaurantjes verstopt in de kleine huizen waar je boven verwachting goed kan eten. Ook is er beneden aan de rivier een heerlijk rivierstrandje om 's zomers even af te koelen. Meer informatie en ligging.

Piódão historische bezienswaardigheden in Centraal Portugal

Conimbriga

Even ten zuiden van Coimbra vind je Conimbriga. Dit dorp is één van de best bewaard gebleven Romeinse opgravingen van Portugal. Eén van de rijkste archeologische vondsten. Hiermee dus beslist vallend onder historische bezienswaardigheden.

Je kan door het gehele dorp wandelen. Er zijn prachtig bewaard gebleven mozaïeken en bij veel ruïnes kan je je bijna voorstellen hoe men er leefde.

In het bijbehorende museum zijn veel kleinere vondsten uitgestald. Meer informatie en ligging.

Conimbriga regio Coimbra

Batalha

Het klooster van Santa Maria da Vitória, ook wel bekend als het klooster van Batalha is een enorm rijk versierd gebouw.

Het gotische gebouw bestaat uit meerdere kloosters, een kapel, een kerk en twee koninklijke pantheons. Zelf ben ik al enkele keren hier geweest en ik ontdek steeds weer iets nieuws.

Je kan eindeloos ronddwalen door de kloostergangen, de rijk versierde grafkisten bewonderen of de binnentuin.

Meer informatie over de ligging en geschiedenis.

Batalha klooster

Alcobaça

Dit primitief gotische klooster is bijna 900 jaar oud. Binnen zijn 2 indrukwekkende beelden te vinden van koning D. Pedro I (1357-67) en koningin D. Inês.

Het klooster kenmerkt zich door zijn eenvoud en imposante hoogten. Hoewel ik zelf de voorkeur geef aan Batalha stond ook dit klooster hoog op mijn lijstje om eens te bezoeken. Daar heb ik geen spijt van gekregen.

Ik heb heerlijk rondgedwaald door de kloostergangen, de kapel met een serene bijna spirituele rust, langs de graftomben en beelden bij binnenkomst.

Meer informatie en de ligging

Alcobaça klooster

Tomar Convento do cristo

Het klooster Convento do Cristo is het bolwerk van de tempeliers ten tijden van de kruistochten. De tempeliers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van Portugal. Het convento mag dus zeker niet ontbreken in het lijstje met historische bezienswaardigheden.

Honderden jaren heeft het Convento dienst gedaan als de thuishaven van de tempeliers in Portugal. Een bezoek aan het Convento brengt je duizend jaar terug in de tijd. Alles is nog heel goed intact gebleven. Ik was zelf onder de indruk van de eenvoud in de grootte opzet.

Ook het nabijgelegen viaduct gebouwd door de tempeliers is een bezoek waard. Meer informatie en de ligging.

Tomar convento do cristo historische bezienswaardigheden

Historische bezienswaardigheden tot slot

Natuurlijk zijn er nog veel meer historische bezienswaardigheden op te noemen. Ook in mijn eigen omgeving, in Centraal Portugal en zeker ook in andere delen van het land. Wie weet bewaar ik dat voor een andere keer.

Door José van der Zwan, Bed and Breakfast Casa Traca in Centraal Portugal.

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat