Search
Close this search box.

[interview] in gesprek met Margriet Ravensbergen, expert en eigenaresse van Le Rêve Provençal

Global Dutchies is in gesprek met Margriet Ravensbergen. Expert in webdesign en eigenaresse van Le Rêve Provençal. Deze wereldvrouw, en ja dat is ze écht, is opgegroeid in het Zuid-Hollandse dorp Rijnsburg. Ze komt uit een klein gezin (enig kind), vanuit vroeger al erg creatief en sportief. “Gaf me papier, kleurpotloden, lijm en een schaar of een boek en ik was helemaal blij.”

Al op jonge leeftijd ging Margriet naar het buitenland. De vakanties bestonden uit drie weken op een camping aan het strand in Spanje. Twee dagen met de auto heen, twee dagen met de auto terug. “Ik keek mijn ogen uit.”

Margriet Ravensbergen kind Provance
Margriet Ravensbergen als kind

Na haar grafische opleiding, startte ze haar professionele carrière op de marketingafdeling van een papierfabrikant. Voor het bedrijf werd ze uitgezonden naar Engeland. De eerste reactie van haar moeder was: “dat verbaast me niets, je zat altijd al over landkaarten gebogen”. Na Engeland volgde België. In de tussentijd leerde ze haar man, Erwin, kennen tijdens een mountainbikereis in Equador. In 2003 fietste het stel in zes maanden van Lima (Peru) naar Ushuaia (Argentinië). Na de trip besloten ze te trouwen.

Hoe is het Frankrijk avontuur begonnen?

Margriet en haar man Erwin hadden beide een goede baan in Nederland. Maar toch kriebelde er iets vanbinnen. “Tijdens vakanties in Frankrijk namen we steeds vaker foldertjes van makelaars mee.” Op een herfstavond, al fietsend door Utrecht, kwam het nog eens ter sprake. Diverse situaties werden besproken. Van baan opzeggen tot aan een eigen bedrijfje beginnen. Margriet was niet meteen om. Ze was namelijk druk met taalcursus Frans en moest voor haar werk veel naar het buitenland afreizen, dat er eigenlijk geen tijd was voor andere dingen. “Dan zeg je toch je baan op” zei Erwin. En de rest is geschiedenis…

Hoe ben je in de vakantieverhuur terechtgekomen?

Nogal impulsief kochten we tijdens een oriëntatie vakantie het pand Les Camélias in Le Mont-Dore (Auvergne).” Bedoelt voor vakantieverhuur. Door het hele jaar heen ontvangen ze gasten, maar in november is het altijd wat rustiger. Tijd om zelf op reis te gaan. Altijd op de fiets. Ze gingen o.a. naar Zuid-Afrika & Lesotho, Thailand, Nepal en Chili & Argentinië. Naast druk bezig te zijn met de verhuur van de accommodatie, is Margriet overigens ook nog een webdesigner.

Wat is het leukste- en het minst leuke aan het hebben van een verhuuraccommodatie?

We vinden het ontvangen van gasten het leukste”. Maar na 14 jaar hebben we ook wel ontdekt dat het wonen in hetzelfde pand waar je ook zes appartementen verhuurd, niet altijd ideaal is. Dan heb je continu het gevoel dat je beschikbaar moet zijn. Onlangs hebben we het pand in de Auvergne verkocht en verruild voor Le Rêve Provençal in de Provence. Hier hebben we maar één gîte voor de verhuur en kunnen we onze tijd anders gaan inrichten (meer webdesign en minder verhuur). En misschien wel nóg meer mooie (fiets)reizen maken?!"

Geef ons eens een leuke anekdote

Met de verkoop van hun huis/accommodatie in de Auvergne, kijken ze regelmatig terug naar wat ze allemaal meegemaakt hebben. Genoeg anekdotes!
We denken aan de mountainbikers die op de eerste avond voor nogal wat overlast zorgden, omdat een van hen jarig was. We gaven hen de volgende dag een extra zware route mee, het was om 8 uur ‘s avonds vervolgens muisstil in het pand.

De invloed van corona

De strenge lockdowns in Frankrijk hebben ervoor gezorgd dat de omgeving van Les Camélias meer werd gevonden dan voor corona, daarnaast ontvingen zij ook een financiële vergoeding van de Franse overheid. Dit beide zorgde ervoor dat zij de coronacrisis financieel redelijk goed doorgekomen zijn. Daarbij hebben zij de strenge lockdowns aangegrepen om de moestuin van Les Camélias te vergroten en om de gîte van Le Rêve Provençal op te knappen. Alleen de eerste lockdown was redelijk zwaar, geeft Margriet aan. Je mocht namelijk maar 1 keer per dag, in je eentje, maximaal 1 uur, in een straal van 1km van je huis naar buiten gaan.

Waarom ben jij lid geworden van Global Dutchies en waarom zouden andere wereldvrouwen dit ook moeten doen?

Als accommodatie eigenaar die dol is op reizen, geniet ik van de verhalen van andere Global Dutchies. Ik haal inspiratie uit de verhalen. Niet alleen voor onze accommodatie, maar ook om zelf op reis te gaan. Dat schrijvende, we hebben wel besloten om de komende jaren minder of zelfs helemaal niet te vliegen. We gaan eerst onze Europese to-bike-list afwerken.


Ben jij ook werkzaam ook in de vakantieverhuur of de reisbranche? Voeg dan ook je accommodatie of lokale tour toe.


Foto's: Margriet Ravensbergen
Accommodatie: Le Rêve Provençal
Expert: Buro Radar
Plaats: Provence

Volg Global Dutchies op Facebook  of op Instagram

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat