Indonesië: Een rondreis van 24 dagen langs cultuur, natuur en Global Dutchies. Thuis ver van huis!
Indonesië, een archipel met duizenden eilanden, is een paradijs voor natuur en cultuurliefhebbers. Onze 24-daagse rondreis bracht ons naar enkele van de meest adembenemende plekken van dit diverse land, evenals naar Singapore. Tijdens deze reis kregen we de kans om vijf Global Dutchies te ontmoeten die hier hun thuis hebben gevonden. Van het bruisende Singapore tot Borneo, het serene nog onontdekte Karimunjawa, het culturele Yogyakarta en het drukke maar gezellige Bali, we hebben de verschillende schoonheden van Indonesië mogen ervaren.
Dag 1-3: Singapore - wereldstad in Zuidoost-Azië
Onze reis begon in Singapore, waar we aankwamen na een vlucht vanuit Amsterdam via Londen. We startten gelijk goed met het ‘Sweet 16’ feestje van onze dochter in een sfeervol restaurant waar we heerlijk gegeten hebben. Op ons menu stond ook de befaamde delicatesse 'Vogelnestjes', alleen waren we daar alle drie niet heel erg van onder de indruk. De volgende ochtend verkenden we de stad, waarna we onze reis in de middag vervolgden. Een perfecte manier om onze reis te beginnen voordat we de oversteek naar Indonesië maakten.
Dag 4-6: Borneo – Kalimantan - Orang-oetans en de stilte (of de herrie) van de jungle
Na een korte vlucht naar Jakarta en een overnachting op het vliegveld, reisden we door naar Kalimantan / Borneo voor een onvergetelijke orang-oetan boottour. Het was bijzonder om 48 uur zonder data door te brengen in het regenwoud. We gingen op pad met onze eigen boot, bemand door vier geweldige bemanningsleden, waaronder gids Dedy, een echte Orang-oetang- en ander inheemse dierenspotter, die ons meer liet zien dan we hadden durven dromen. De privé-kokkin aan boord zorgde voor heerlijke maaltijden, en de recepten voor de Tempeh en Beef zijn veiliggesteld!
Bij de Orang-oetang voederplekken (1x per dag) lagen soms zo maar 20 boten rondom de steiger. Om aan land te komen of weer terug te komen op je eigen boot moest je soms 5 andere boten passeren, ja gaat dan werkelijk door iemands ‘slaapkamer’. Het klink heftiger dan dat het is want de slaapkamer is volledig open en op het midden van de boot. We sliepen dus onder de sterrenhemel, beschermd door klamboes, terwijl we luisterden naar de stilte of nachtelijke geluiden van de jungle. Geweldig om in de ochtend door ruziemakende apen wakker gemaakt te worden.
Dag 7-10: Karimunjawa - Eilandparadijs met Nederlandse invloeden
Na Kalimantan vlogen we naar Semarang om vervolgens met een privéchauffeur naar de havenstad Jepara (bekend om haar Indonesische meubel werkplaatsen) te rijden. Na een overnachting in het Marina Beach hotel waren we klaar om de volgende ochtend om 9.00 uur naar Karimunjawa te vertrekken, een eiland op bijna drie uur varen van de kust van Java. Kariminjawa is sinds 1986 een officieel Nationaal park. Bij aankomst betaal je dan ook een entree. Zorg dus dat je contant geld bij je hebt.
Hier verbleven we bij het prachtige kleinschalige resort The Happinezz Hills van Global Dutchies Joyce van den Muijsenberg. Joyce verwelkomde ons persoonlijk met haar gezin bij aankomst met de boot op Karimunjawa. Bij aankomst in het hotel kregen we een prachtig lunch-kunstwerk, een voorproefje van de gastvrijheid die we de komende dagen zouden ervaren.
De volgende dag brachten we met een gids en chauffeur een bezoek aan de Kejora preschool, die Joyce op het eiland heeft opgericht, waar inmiddels 24 kinderen les krijgen. Ook Global Dutchies Margo Niestadt is nauw betrokken bij de school. In de middag volgden we danslessen voor de kinderen. Ook volwassenen kunnen op deze school tijdens het laagseizoen Engelse les krijgen, zodat ze bijvoorbeeld een bestaan kunnen opbouwen als gids voor de bezoekers aan het eiland. Met donaties wil Joyce de school uitbreiden en zelfs een bibliotheek bouwen.
Het was inspirerend om te zien hoe deze Global Dutchies bijdraagt aan de lokale gemeenschap op Karimunjawa. Natuurlijk mocht de prachtige zonsondergang vanaf het viewpoint ‘Bukit Love’ of ‘Love hill’ en een heerlijk diner in het restaurant van het resort niet ontbreken.
Dag 3 was het tijd om te strandhoppen langs de mooiste strandjes van het eiland. Van Bobby Beach naar Annora Beach om te genieten van een heerlijke lunch op het witte strand en het superheldere blauwe water. Deze dag sloten we af met een cocktail en wederom een geweldige zonsondergang bij Sunset Beach. Joyce had speciaal voor ons een BBQ geregeld. Het was gezellig om lekker te kletsen! Het was geweldig, maar eigenlijk te kort.
Bijdragen aan de Kejora School: Klik hier voor meer informatie.
Onze volgende stop op Karimunjawa was bij Alam Kita, een andere prachtige plek gerund door Global Dutchies Margo Niestadt. Margo heeft hier een waar paradijs gecreëerd, omgeven door weelderige natuur, rust en spiritualiteit. In haar eco-vriendelijke resort organiseert ze regelmatig retraites. De massages zijn echt een aanrader en elke dag kun je om 3:30 uur een yogales volgen.
De tweede dag zijn we met een privéboot gaan eilandhoppen en snorkelen, en geloof me, de onderwaterwereld is echt geweldig! De BBQ-lunch op een onbewoond eiland gaf een extra dimensie aan de ervaring.
Bij Alam Kita volgden we ook een kookworkshop, met op het programma: Nasi goreng, Kip saté en Kip smoor. Het bleek dat de producten die wij zelf gebruiken veelal dezelfde producten zijn, maar dat de lokale producten beter van smaak zijn, waardoor de gerechten smaakvoller zijn. En natuurlijk mag het mespuntje Trassi niet ontbreken in de Nasi goreng. Het was geweldig om de gerechten uiteindelijk samen met Margo te nuttigen. We hebben genoten van de gastvrijheid, de serene omgeving en het uitzicht op de oceaan.
Ons bezoek hebben Joyce en Margo samen afgestemd zodat wij een optimale ervaring konden beleven. Dank je wel Joyce en Margo!! Ik ben blij dat jullie aangesloten zijn bij ons Global Dutchies Netwerk!
Dag 11-13: Yogyakarta en de culturele schatten van Java
Op zaterdag vertrok de boot terug naar het vasteland van Java om 07:00 uur, dus het was een vroege start voor ons. De zee was erg ruig, dus voor degene die gevoelig zijn voor zeeziekte was dit een uitdagende boottocht. Joyce had een chauffeur voor ons in Jepara geregeld die ons in vijf uur met de auto naar Yogyakarta bracht. Yogyakarta is een stad met cultuur en geschiedenis, heeft bijvoorbeeld een paleis van een voormalig gouverneur dat groter is dan het paleis van onze koning en koningin.
Ons doel was een bezoek aan de indrukwekkende Borobudur-tempel, na het zien van de zonsopgang vanaf een heuvel. We verbleven in een charmant hotel in het hart van de stad, waardoor we eenvoudig toegang hadden tot alle belangrijke bezienswaardigheden, zoals een bezoek aan de Luwak koffieplantage, een lokale kunstgalerie en een zilverfabriek waar we een rondleiding kregen ondanks dat ze al gesloten waren. Een ritje in de Betjak mocht natuurlijk ook niet ontbreken.
Dag 13-20: Bali - Candidasa & Sanur
Van Yogyakarta vlogen we naar Bali, waar we verbleven in de accommodatie Buana Bali van Global Dutchie Annerie Godschalk in Candidasa. Slechts 20 stappen van de zee, bood deze plek ons de perfecte gelegenheid om te ontspannen met ook weer mooie zonsondegangen. We begonnen de dagen met een heerlijk ontbijtje verzorgd door Komong (de beheerder van de accommodatie).
Met tourguide Wayan brachten we een bezoek aan een koffie- en theeplantage. Ook hier was de befaamde Luwak koffie die we ook al in Yogyakarta tegenkwamen. In een lokale familie houtbewerkingswerkplaats lieten we een speciaal verjaardagscadeautje graveren: Een handgemaakt houtsnijwerk van Ganesh, de beschermer van het huis’. Bezoek ook zeker de enorme kunstgalerij hier vlakbij. Hier kun je uren rondkijken en genieten van de kunst van lokale artiesten. Natuurlijk bezochten we ook het toeristische Ubud met de vele winkeltjes. Monkey Forest hebben we gelaten voor wat het was. Na Borneo kon dit alleen maar tegenvallen.
De volgende dag maakten we een kortere tour, met een bezoek aan de grootste tempel van Bali en de schilderachtige rijstvelden.
Ons tweede verblijf op Bali hebben we doorgebracht in Sanur bij Global Dutchies Babette Monsema van Total woman Bali. We verbleven in haar kleinere villa vlak bij een heerlijk strand. Helaas moesten we ons geplande bezoek aan Djamezz Lumbung van Global Dutchies Elma op het eiland Gili Air annuleren vanwege een parasietinfectie en dus ‘unfit to travel’. Dit weerhield ons er echter niet van om volop te genieten van onze laatste dagen in Indonesië.
Pleun Drachman, die al jaren werkt voor Global Dutchies, woont in Sanur. Natuurlijk moesten we elkaar ontmoeten. Het was bijzonder om Pleun eindelijk in het echt te ontmoeten en kennis te maken met haar gezin.
Online had ik al veel gelezen over de nieuwe Icon Bali Mall in Sanur, dus die stond ook op de agenda. Het voordeel van de mall is dat je daar 2,5 miljoen IDR (ca €145) kunt pinnen in plaats van elders ca. 1 à 1,2 miljoen IDR. Tenslotte betaal je toch elke keer dat je gaat pinnen € 3,50 aan kosten.
Wat je echt moet doen, is genieten van een gezichtsbehandeling een ontspannende lichaams- of voetmassage in een van de vele spa’s. Ik koos voor een keratinebehandeling voor mijn haar, hiervoor betaalde ik ongeveer een derde van de prijs is in vergelijking met Nederland.
Natuurlijk kan een bezoek aan de populaire en overvolle kustplaats Kuta niet ontbreken. We hebben daar een heerlijk middagje ontspannen in een resort vlak bij de zee.
Dag 21-24: Singapore
Op dag 21 vlogen we terug naar Singapore, waar we de laatste dagen van onze reis doorbrachten. We hebben genoten van de stad, zowel overdag als 's avonds. Het Koreaans BBQ restaurant was een nieuwe ervaring. Natuurlijk konden we een bezoek aan de iconische ‘Gardens by the Bay’, gevolgd door het eten bij ‘Satay by the Bay’, niet overslaan. Maar het leukste is toch slenteren door de straatjes van Chinatown met foodcourts en winkeltjes. Ons laatste diner tijdens deze reis hebben we genoten bij Marina Bay, Tower 2 op de 57e verdieping. Het eten en het uitzicht was een perfecte manier om de reis af te sluiten.
Tot slot
Onze 24-daagse rondreis door Indonesië was een reis om nooit te vergeten. Van het ontmoeten van de Global Dutchies tot het verkennen van de rijke cultuur en natuur van het land, elk moment was bijzonder. We raden iedereen aan om de tijd te om dit prachtige land te ontdekken en de verhalen van de Global Dutchies te horen. Je bent ‘thuis ver van huis’. Zij zijn een inspiratie voor iedereen die droomt van een leven in het buitenland maar ook delen zij graag de unieke locale pareltjes met je!
Ook deze rondreis langs Global Dutchies boeken? Laat het gerust weten!
Tips:
- Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt. Pinnen in Indonesië is vaak beperkt tot IDR 1.250.000 per transactie.
- Pinnen kost €3,50 per keer bij de ING Bank.
- Regel je visumaanvraag en de 'Nothing to Declare'-verklaringen online voordat je op reis gaat.
- Houd rekening met mogelijke wijzigingen in de vluchttijden. Onze vluchten van en naar Borneo hadden beide gewijzigde vertrektijden.
- Wij hebben gereisd met drie trolleys en drie kleine rugzakken. Dit is echt een aanrader bij het maken van meerdere vluchten, omdat het tijd bespaart op het vliegveld.
- Zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering.
- Reserveer in Singapore geen taxi vooraf. Op het vliegveld is het uitstekend geregeld met taxi’s, die je met een kaart kunt betalen. Taxi's die je via een app boekt, moet je contant betalen.
Lees meer tips in dit blog op de website.
Ria Luitjes
Founder Global Dutchies