[Interview] In gesprek met Anita Tuinier uit België, van Ferienhof A&B

Niets is voorspelbaar, dat blijkt wel uit haar verhaal. Van kraamverzorgster in Nederland, naar boerin in Texas en nu gastvrouw van een prachtige accommodatie genaamd Ferienhof A&B in het Duits sprekende deel van de Belgische Ardennen. In gesprek met Anita Tuinier, een van de groepsleden die direct ambassadeur werd tijdens de crowdfunding voor Global Dutchies.

Wie is Anita, vertel eens iets over jezelf?

Mijn naam is Anita Tuinier en ben 39 jaar. Met mijn man Bert en drie kinderen woon ik in het Belgische Hünningen, vlak tegen de Duitse grens. Ooit was deze streek van Duitsland en daarom wordt er nog steeds Duits gesproken. De tweede taal hier is Frans, de meeste inwoners spreken geen Nederlands of Vlaams. Dat terwijl ik dacht deze keer eens geen andere taal te hoeven leren, ha ha! Tot mijn 21e heb ik en Nederland gewoond. Ik ben de opleid tot kraamverzorgster. Ik vond dit een fantastisch beroep en heb in drie werkjaren een heleboel mooie gezinnen mogen begeleiden en……. een aantal baby’s geboren zien worden. Een unieke ervaring, telkens weer.

Global Dutchies Anita blog

Wat bracht jou naar het buitenland?

Zoals bloed kruipt waar het niet gaan kan, gaat de liefde soms ook via onvoorspelbare wegen. Ik werd tot over mijn oren verliefd op een Friese jongen die in Frankrijk woonde maar naar Texas ging emigreren. In 2001 liet ik mijn ouders en mijn twee jaar jongere zusje achter in Nederland en verhuisde naar een boerderij in Pickton, Texas. Hier werd een boerin geboren! Van kalfjes voeren tot loonwerk, ik heb met alles meegeholpen. Na bijna 10 jaar bleek dat wij niet in Texas konden blijven. Samen met mijn man, zoontje van vijf en mijn schoonfamilie verhuisden wij weer terug naar Nederland. Een diploma in de gezondheidszorg bleek heel handig. Na een maand was ik al weer volop aan het werk. Deze keer als bejaardenverzorgende. Van kleine pampers naar iets grotere, zei ik vaak als grapje. Voor mij was het een super tijd! Het is en blijft heel dankbaar werk om te doen.

Global Dutchies Boerin Anita kalveren voeren
Kalfjes voeren op de boerderij in Texas

 

Global Dutchies Blog anita de boerin in Texas
Met de tractoren op het land werken.

Nu de Belgische Ardennen? Hoe is het leven daar?

Mijn man bleef ondertussen om zich heen kijken. Een boer zet je niet zo gemakkelijk op een bureaustoel...... Na een jaar konden wij bedrijfsleiders worden op een boerderij in de Belgische Ardennen. In een klein dorpje genaamd Hünningen. Zo zijn wij in België terechtgekomen, in het Duits sprekende deel.
Mijn eerste indruk was dat ik het er heel donker en stil vond. De huizen zijn vaak gebouwd van leistenen en er wordt veel donkerbruin hout gebruikt. Gelukkig zijn de mensen juist het omgekeerde. We werden snel opgenomen en van alle kanten stroomden uitnodigingen binnen. Ondanks ons gebrekkige Duits, deed iedereen zijn best ons te verstaan. Hier krijg je zelfvertrouwen van en we merkten dat we steeds beter Duits gingen spreken.

Deze Duits-Belgische streek houdt van feestjes veel gezelligheid tot in de vroege uurtjes. Dat was even wennen voor ons. Als boeren zijn wij gewend om op tijd naar bed te gaan want de koeien staan weer vroeg te loeien, zeg maar. Inmiddels zijn we goed ingeburgerd. Wat zeker helpt is dat wij zelf geen koeien meer verzorgen. Aantal jaar geleden heeft mijn man een andere baan aangeboden gekregen en dat bevalt ons allebei erg goed. Tegenwoordig is hij werkzaam als bedrijfsleider van een melkmachine-dealer in Luxemburg.

Anita Tuinier en Bart
Anita met haar echtgenoot Bert tijdens een bezoek aan Praag.

Hoe ben je in de vakantieverhuur terecht gekomen?

Na een aantal jaren wonen in, nog steeds hetzelfde, dorpje Hünningen, kwam het huis van onze buren te koop. Een voormalige boerderij gebouwd tussen 1900-1910. De woning heeft anderhalf jaar te koop gestaan voor wij de stoute schoenen aantrokken en een bod uit hebben gebracht. Nou ja, wij.. mijn man. Kleine verrassing. Hij had de sleutel en we mochten er even een kijkje nemen. Reuze nieuwsgierig dat ik ben naar het de ins- and outs van een huis, lopen wij door deze woning. Al dromend wat ik er van zou gaan maken. Naderhand vertelde mijn man dat we het financieel konden opbrengen. Ik hoefde alleen nog maar in te stemmen en dan kon ik mijn droom waar gaan maken met: Ferienhof A&B Klinkt misschien gek maar het is echt zo gebeurd en we lachen er nog regelmatig om.

Global Dutchies interview Anita Ferienhof entree
Entree van de volledig verbouwde vakantie accommodatie.

Nu ben je dus gastvrouw/host van Ferienhof A&B, wat vind je zo leuk?

In het begin was het best spannend. Nu moest ik mijn eigen 'product' zien te verkopen en mensen enthousiast gaan maken waarom ze juist bij ons op vakantie zouden moeten komen. Mensen ontvangen en misverstanden professioneel oplossen. Oef, ik dacht dat dat niks voor mij zou zijn. Ik zie mezelf als heel introvert. Toen ik 12 jaar oud was kwam uit de beroepen-test: toerisme. Hier heb ik toen heel hard om gelachen. Nu zoveel jaar later blijkt dit helemaal mijn ding! Ik loop op wolkjes van voldoening om mijn gasten een heerlijke tijd te bieden. Ik vind dit echt het leukst van gastvrouw zijn. Vlak voor de komst van onze gasten nog even alles checken, de puntjes op de i, heerlijk. Dan ben ik helemaal in mijn element.

We hebben onze boerderij in 2017 volledig gerenoveerd. Afgelopen zomer hebben we een aanbouw gebouwd met een binnenzwembad. Beide verbouwingen hebben zes maanden geduurd maar het is het zeker waard geweest!

Global Dutchies interview Anita before and after
Before an after de verbouwing Ferienhof.

 

Ferienhof zwembad
Het binnenzwembad in de aanbouw van Ferienhof A&B.

Wat vind je minder aantrekkelijk van je werk en hoe ga je hier mee om?

Soms krijg je weinig respect, voor je huis of voor jezelf. Om te relativeren denk ik dan terug aan een MKB congres waaraan ik ooit heb deelgenomen: 'niet iedere klant is JOU waard'. Natuurlijk hoort de klant zich VIP te voelen maar er zijn grenzen. Soms kan je gewoon niks meer goed doen. Als je weet van jezelf dat je alles hebt gedaan, dan kan het ook aan de klant liggen. Gelukkig komt dit niet vaak voor maar als het gebeurt raakt het mij toch wel.

Kun je een (leuke) anekdote vertellen van/over je gasten.

Wat ik telkens weer super leuk vind, zijn de positieve reacties van de gasten bij check-in. Ik loop dan met ze door het huis en leg verschillende dingen uit. Wij zijn zelf pleegouders en reizen daardoor vaak samen met kleine kinderen. Hierdoor probeer ik aan alles te denken. Zodat onze gasten niet teveel tot niks mee hoeven te slepen. Dit wordt als heel fijn ervaren. Mijn meest favoriete moment is als ik de grote roldeur open doe waardoor langzaam het speelparadijs voor de kinderen zichtbaar wordt, dan springen en jubelen de kinderen van geluk! Dan denk ik, hier doe ik het voor.

Global Dutchies interview Anita speelparadijs
Speelparadijs voor de kids in Ferienhof A&B

Je bent lid geworden van Global Dutchies. Waarom zouden andere wereldvrouwen met een accommodatie ook lid moeten worden?

Een vriendin attendeerde mij via Facebook op de groep: ‘Wereldvrouw op vakantie bij een wereldvrouw’. Wat leuk dacht ik meteen. Nieuwe reis-ideeën en vooral om te zien hoeveel sterkte en moedige vrouwen een eigen onderneming starten. Toen Global Dutchies in de maak was, ben ik direct ambassadeur geworden en moedig iedereen aan lid te worden. Nu de andere verhuur-platforms best wel onder vuur liggen, merk ik als verhuurster dat mensen veel liever direct boeken maar het ook spannend vinden. Global Dutchies is vertrouwd, we zijn één en samen staan we sterk. Ik hoop dat dit platform een waanzinnig succes gaat worden, de ervaring, dat zijn wij!

 

Door: Ria Luites
Foto's: Anita tuinier

Accommodatie: Ferienhof A&B

 

Lid worden van Global Dutchies? We vragen € 2,00 lidmaatschap waarmee we vier kleinschalige projecten van wereldvrouwen ondersteunen. Projecten voor de empowerment van meisjes en vrouwen wereldwijd. Daar hebben we allemaal iets mee ;-).

Social Media

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat