[interview] in gesprek met Annemiek, eigenaresse van ‘Wenen Bruist met de Sissi Experience’ in Oostenrijk

Annemiek woont met haar partner in Wenen, Oostenrijk. Met haar bedrijf Wenen Bruist verzorgt ze dé Sissi Experience voor toeristen. Als kind al had ze te veel onrust om op een plek te blijven. Zo ook later in haar leven om zich vast te pinnen aan één beroep. Voor Global Dutchies spreek ik met haar over haar jeugd haar interesse in het reizen, haar bedrijf. Maar ook hoe de situatie nu in haar land is door het Coronavirus.

Wie is Annemiek?

Global Dutchies Annemiek Michielse Wennen bruist pasfoto als meisje
Annemiek als meisje

Ik ben Annemiek Michielse, geboren en opgegroeid in Gorinchem. Als dochter van een schipper wilde ik de wereld in en had ik weinig rust om op één plek te blijven. Na het VHBO ben ik begonnen aan de opleiding gastronomie in Rotterdam. Al snel kwam ik erachter dat met en voor mensen werken mijn passie is.  Gezien ik nieuwsgierig en creatief ben, heb ik veel  verschillende dingen gedaan om zo te leren van de praktijk. Van werken voor  IBM in Schotland, als  host in een guesthouse in het Daintree Rainforest,  yogadocent tot reisbegeleidster. Ik heb het allemaal mogen ervaren. Daarnaast heb ik veel gereisd. In 2006 heb ik zelfs alleen een wereldreis gemaakt. Reizen, mensen ontmoeten en culturen ontdekken geven mij geluk.

Bij de Wellness reisorganisatie ‘Puur en Kuur’ in Amsterdam begon in 2007 mijn interesse voor Wellness. Een studie Wellness coach in Amersfoort en een opleiding kinderyoga in Amsterdam waren het gevolg. In woon nu in Wenen en werk ik naast het runnen van mijn bedrijf een paar uur per week op de Internationale school als kinderyogadocent. Maar ook als assistent in groep één op de Nederlandse school; NOB school.

Global Dutchies interview Annemieke Sissy tour wereldreis
Op de motor door India tijdens mijn wereldreis in 2006

Hoe ben jij in Oostenrijk terecht gekomen?

Samen met mijn partner ben ik in 2014 naar Wenen gegaan. Hij is tenniscoach voor proftennissers en kreeg een baan aangeboden bij de Oostenrijkse tennisbond. Als het even kan ga ik mee naar de mooie toernooien zoals de US /Australian Open of Wimbledon. De atmosfeer is altijd bijzonder.

Hoe ben jij in het toerisme terecht gekomen?

Global Dutchies interview Annemieke Sissy tourDoor mijn werk als reisbegeleidster voor  One2gethertravel, gespecialiseerd in een ouder en single reizen. Voor deze reisorganisatie heb ik in de afgelopen 10 jaar, naast mijn andere werkzaamheden, veertig reizen begeleid. Met mijn pakket aan ervaring op zak, ben ik vier jaar terug in Wenen met ‘’Wenen Bruist’’ begonnen. Programma’s bedenken voor Nederlandse gasten,  bedrijven, singles, stelletjes, familie, vrienden of vriendinnen die een weekend of langer naar Wenen komen.

Wat vind je het leukste van je werk?

Het leukste vind ik om een op maat gemaakt programma te bedenken en net dat tikkeltje extra te doen. De gasten begeleiden als ze hier zijn, van aankomst tot vertrek.  Is het hotel in orde, hebben de gasten iets speciaals nodig en is de gehele groep tevreden.  Zorg dragen dat zij een onvergetelijke tijd hebben en terug kunnen kijken op een bijzondere ervaring.

Wat vind je minder aantrekkelijk in je werk?

Er is een enorm aanbod van reisorganisaties op het gebied van reizen naar Wenen. Daarbij komt dat op sociale media alles te vinden is. Mijn doelgroep bereiken is lastig en daarom is het geen fulltime job meer. Dit vind ik inmiddels prima. Het voordeel is dat het op mijn manier leuk en overzichtelijk blijft. Bovendien kom ik zo niet in de mallemolen van het ondernemerschap in Oostenrijk terecht. Een reisbureau beginnen was al niet mogelijk, de certificering hiervoor is niet makkelijk. Nu ben ik een event-planner en dat geeft mij veel meer vrijheid ook, omdat ik vanuit huis werk.

Vertel eens een leuke anekdote over je gasten?

Heb vele leuke anekdotes, maar deze springt er uit. Het ontstaan van de Tour ‘Sissi voor een dag’. Drie jaar terug kreeg ik het verzoek van een man uit Nederland. Hij wilde voor zijn gezin, bestaande uit acht personen, een driedaagse reis Wenen boeken. Zijn vrouw en dochters kijken ieder jaar de film Sissi en daar kenden ze Wenen van. Op dat moment ontstond bij mij het idee: ‘’Sissi experience’’, een dag als Sissi doorbrengen. Compleet met jurk, lunch, koets en fotograaf. Dit bleek een super concept te zijn!  Het is een kostbare aangelegenheid. De jurken huur ik voor €220 per jurk van de opera. Daarbij komen de huur van de koets en fotograaf. Om het toegankelijker te maken kan ik sinds kort een voordeliger variant aanbieden in de vorm van een jurk en foto’s ‘a la Sissi’ maken in een studio bij Schönbrunn. Twee boekingen volgden al snel waarbij het ging om een romantisch huwelijks aanzoek en een vriendinnenclub die grote lol beleefde aan de fotosessie.

Global Dutchies interview Annemieke Sissy tour
De Sissi Experience in Wenen

Wat is de impact van het Coronavirus voor jou, je familie en je business?

De Corona crisis heeft op 15 maart in een keer alles stilgelegd. We zitten in een ‘’Lockdown’’ sinds die dag en het ziet er naar uit dat het nog maanden kan duren voordat het leven weer normaal wordt. Alle ondernemers, horeca, detailhandel, etc. etc. moesten hun deuren sluiten. Het vliegveld is bijna volledig gesloten. Alles ligt stil op de supermarkten, bakkers en apotheken na. Voor mij betekent het zakelijk dat er een paar boekingen zijn geannuleerd. Ik werk vanuit huis dus ik heb geen kosten die door blijven gaan of personeel dat betaald moet worden. Dat geeft rust.

Voor mij persoonlijk betekent het dat ik me zeer betrokken voel. Niet alleen bij de mensen hier in Oostenrijk, maar in de gehele wereld. Het gaat veel mensen treffen die het al niet makkelijk hadden. Hopelijk zorgt deze crisis voor meer verbroedering en het besef dat we allen gelijk zijn als mens. Voor veel ondernemers hier in Wenen is het een catastrofe. Alle kosten gaan gewoon door. De overheid heeft een noodpakket aangekondigd, maar of dit alle ondernemers gaat helpen is de vraag, want voorlopig gaat het om lage bedragen aan steun. Oostenrijk en ook Wenen leeft voor een groot deel van het toerisme. De economische klap zal hier groot zijn.

Je bent lid en hebt een listing op Global Dutchies. Waarom zou je andere wereldvrouwen aanraden dit ook te doen?

Global Dutchies verbindt vrouwen van over de hele wereld. Het is prachtig te zien hoe Ria zich inzet met haar enthousiasme. Het gevoel niet alleen te zijn als onderneemster in een vreemd land geeft kracht en inspiratie. De veelzijdigheid van het aanbod en hoe bijzonder de persoonlijke verhalen zijn maakt Global Dutchies uniek. Fantastisch dat als je op reis gaat bij deze wereldvrouwen kan boeken. Ik zou andere wereldvrouwen met een accommodatie, (of lokale tour) adviseren om lid te worden. Alleen maar toch een beetje samen jouw passie op de kaart zetten en verbondenheid voelen. Het goede doel dat hier aan verbonden is wanneer je lid wordt maakt het plaatje compleet. Wat mooi dat wereldvrouwen op deze manier andere wereldvrouwen steunen.

Global Dutchies interview Annemieke Sissy tour picknic
Annemiek doet ook  gewoon mee aan de fotoshoots (2e van links).

 

 

Door: Ria Luitjes

Zit jij ook in de vakantieverhuur? Wil jij ook een interview wordt dan een Gouden Dutchies, een interview is inclusief.

Foto's: Annemiek Michielse

Annemieke op LinkedIn

Tour: Sissy Experience in Wenen

Volg ons ook op Facebook  of op Instagram

global Dutchies kletsen bij Ammieke en ria 28 juli 2020 Zuiderstrand
Update 28 juli 2020 Global Dutchies Annemiek en Ria (l) kletsen bij.
Social Media

3 reacties

 • Hello to all
  In this difficult span, I honey you all
  Esteem your family and friends

  Antwoord
 • Hi Janet, wat leuk dat je ook bij IBM hebt gewerkt. Jammer van de scheiding. Zou leuk zijn als jullie naar Wenen komen en even in de huid van Sissi wilt kruipen.

  Antwoord
 • Succes. Ik heb bij IBM Amsterdam gewerkt en daar me echtgenoot ontmoet. Helaas na 40 jr gescheiden maar nog goed contact. Mijn moeder en ik zijn ook fan van sissie (film 6x gezien). Ik hoop na de corona haar te verrassen met dit aanbod.

  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat