[interview] in gesprek met Leontine Streefkerk eigenaresse van Sogno Sperduto Sardinië

Leontine Streefkerk Sardinie Gloal Dutchies
Leontine in de hangmat onder de kleinste veranda, favoriete stek voor schaduw hoogzomer en het hele jaar door de beste avondzon aperitiefplek.

Wie is Leontine?

Ik ben Leontine, geboren en getogen in Gouda, na studie aan de Hogere Hotelschool Den Haag uitgevlogen om de wereld te veroveren. Na een studentenhuis aan de boulevard van Scheveningen bleef de voorkeur voor zon en zee en er volgden stages in Cannes, Aruba, Dominicaanse Republiek en Mexico. In Mexico heb ik vier jaar gewerkt bij grote luxe hotels in Cancun, voornamelijk in 'guest services’, PR, sales en marketing. Nu woon ik op Sardinië.

Gloal Dutchies Leontine streefkerk
Een gedeelte van Leontine haar jaarclub van de Hogere Hotelschool Den Haag. Ze waren op bezoek in Sardinië toen de lodge af was: 'dierbare reünie-dagen...'

Hoe ben je in Italië terecht gekomen?

Toen ik met mijn partner in Brussel woonde en net zwanger was, kreeg hij een interessante aanbieding in Rome en vertrokken we naar de ’eeuwige stad’ in Italië.

MET DOCHTER IN ITALIE - SARDINIE GLOBAL DUTCHIES
Leontine met dochter Gioia in Sardinië: ze verhuisden van Rome naar het eiland toen ze nog geen maand oud was.

Hoe ben je in de vakantiehuizenverhuur terecht gekomen?

Toen wij in 2004 naar Sardinië verhuisden met twee hele kleine meiden, was ik zo onder de indruk en geïnspireerd door dit schitterende eiland dat ik besloot mijn mini-loft in Amsterdam te verkopen voor de aanschaf van een stuk terrein. Ik wilde graag in deze prachtige natuur tussen de rotsen een retreat / reünie familie / vrienden complex opzetten. Het leek me ideaal om hier altijd naar terug te kunnen komen, samen van te genieten en een kleinschalige originele accommodatie te runnen. Door transfers naar Toscane en met opgroeiende kinderen kwam het er pas jaren later dit te realiseren maar nu is het heerlijke huis er en ben ik druk met de uitbreiding van de drie hectare terrein en andere aparte Sardijnse activiteiten. De Lodge op Sardinië heb ik zelf ontworpen en laten bouwen. Nu verhuur ik de lodge aan vakantiegangers.

SOGNOSPERDUTO keuken design
Een blik in de door Leontine zelf ontworpen keuken

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw/host?

Ik vond het persoonlijke contact met de diverse mensen en culturen en behulpzaam zijn als private planner het leukste: meedenken de ervaring onvergetelijk te laten zijn, het individuen, families, kleine groepen tot grote incentives naar de zin te maken.

Sardinie rome italie nonnen global dutchies
Leontine in de wachtkamer bij de dokter gezellig keuvelend met 3 zusters, alleen in Italië...

Wat vind je minder aantrekkelijk van je werk?

Ik vond het heel zwaar het eerst op afstand te runnen: te moeten vertrouwen op een team dat andere standaarden, normen en waarden heeft dan ik: minder punctueel, minder hartelijk, minder ‘Pietje Precies’ voor pico bello resultaat. Ik ben blij dat ik nu wel persoonlijk ter plekke ben zowel voor gasten als voor personeel.

Noem eens een (leuke) anekdote van/over je gasten.

Mijn tuinman ging in het hoogseizoen het water-niveau van het reservoir verifiëren maar ontdekte - gelukkig al van afstand - dat het stelletje bloot lag te zonnen voor mijn lodge. Bij check out waren ze ‘all-over bruin’ en vertelden ze dat ze zich zo thuis hadden gevoeld. Het fijnste was geweest zelf te kokkerellen en onder de sterrenhemel in slaap te vallen. Eigenlijk hadden ze daar nog meer van genoten dan de mooie boottocht, de stranddagen, luxe diners buiten de deur etc.

Waar moeten gasten rekening mee houden als ze naar Sardinië komen

Al bij ons eerste bezoek in Sardinie in 2003 werden we verliefd op het artistieke dorpje San Pantaleo. Het is me alleen in het hoogseizoen zeker rond aperitieftijd en op de hippiemarktdag vaak te druk -  overigens net als de schitterende stranden van de Smaragdkust half augustus en ik wil ook rust. Dus kocht ik een terrein dichtbij, binnen een half uurtje van (lucht) haven, stranden en allerlei bezienswaardigheden. Het ligt prachtig tussen de rotsen met helder weer met uitzicht tot Corsica, maar ik had me niet goed gerealiseerd wat een heidens karwei het was alle materiaal naar boven te slepen. Het heeft de bouwmaatschappij tientallen trips gekost en ook ik heb ontelbare trips met mijn vintage vondsten en oude deuren op het dak ondernomen. 

Het is een prachtige weg in de natuur, maar je moet wel stoer aangelegd zijn steil te rijden. In de winter was het soms een uitdaging er te komen. Eenmaal daar is het een oase van rust en wil niemand meer weg, maar ik raad mensen aan een auto te huren met hogere wielen, ook voor de stranden op Sardinië.. Een Jeep geeft je echt een kleine Camel trophy ervaring, maar een Fiat Panda is ook prima. Een lage Audi echt niet, maar in dat geval leen ik mensen mijn Landrover voor de laatste 'stretch'. 

Hoe heeft Corona jou en je bedrijf beïnvloed?

Behoorlijk veel impact, we zijn er zelfs door verhuisd. We woonden net voor Corona nog in een ‘casale di campagna’ met uitzicht over Florence. Met het vertrek van mijn oudste uit het huis, besloot ik het aan te houden en vol enthousiasme om te toveren tot een B&B. Vergeefs veel tijd, geld en moeite gestoken in verbouwing en verhuur klaarmaken. We waren net klaar en toen brak covid-19 uit. We hebben veel geld en energie verspilt. Ik nu Toscane en verhuis voorlopig naar Sardinië omdat ik daar de kosten kan overzien in deze tijd van onzekerheid.

Je bent lid geworden van Global Dutchies. Waarom zouden andere wereldvrouwen met een accommodatie of een lokale tour ook lid moeten worden?

Vanwege vaak een stuk dezelfde smaak en behoefte, uitwisseling van ervaring, herkenning, lachen, relativeren en steunen, toch weer een beetje thuis van huis, een soort ’bezoekende Global Dutchies is meer waard dan een verre vriend’… ;

Door: Ria Luitjes
Zit jij ook in de vakantieverhuur? Wil jij ook een interview wordt dan een Gouden Global Dutchies, een interview is inclusief.


Foto's: Leontine Streefkerk
Accommodatie: Sogno Sperduto Sardinië

Volg Global Dutchies ook op Facebook  of op Instagram

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat