[Interview] in gesprek met Annerie Godschalk eigenaresse Buana Bali & Buana Poleng

Door: Ria Luitjes

Annerie Godschalk woont op Bali. Hier runt ze twee vakantieaccommodaties. Hoe kom je vanuit Schagen terecht op Bali en wat vindt ze het leukste aan het gastvrouw zijn? Daarover vertelt ze in het gesprek dat online met haar heb.

annerie interview global dutchies interview
Trekking door de jungle op weg naar een tempel op 1058 meter hoogte.

Vertel eens, wie is Annerie?

Het grootste deel van het jaar ben ik Bu Ana, of Bu Ana cantik. In Bali spreekt men je meestal met mevrouw en je voornaam aan. Mevrouw Anna. Over de toevoeging “cantik”: dat is zo fijn hier in Bali: “cantik” betekent “mooi”, en als je zo wordt begroet voel je je vanzelf ook mooier worden . Overigens is “buana” (als één woord) het Balinese woord voor “wereld”. In Nederland ben ik Annerie uit Schagen, een kleine stad in de kop van Noord-Holland in de regio West-Friesland. Geboren en getogen in Schagen, en ook tijdens mijn studie (Engels) in Amsterdam in Schagen blijven wonen. Het meer internationale aspect in mijn leven begon rond 1995 toen er op de Hogeschool waar ik werkte internationale (Engelstalige) afdelingen werden ontwikkeld. Vanaf toen heb ik altijd op internationale afdelingen gewerkt, als docent, coach en later als manager.

Hoe ben je in Indonesië, Bali terecht gekomen?

Voor een van de internationaliseringsprojecten op mijn werk werd ik naar Indonesië gezonden om werving en selectie te doen van studenten. De eerste keer (1999) vroegen enkele collega’s, die een jaar eerder deze klus ook gedaan hadden, of ik zin had een week eerder te gaan en die als vakantie op te nemen op Bali. Die uitnodiging heb ik met genoegen aangenomen……en dat was het begin van mijn Bali verhaal.

Indonesie Bali interview global dutchies Annerie

Door je werk ben je op Bali terecht gekomen. Hoe heb je de stap gemaakt naar vakantieverhuur?

Na enkele jaren werd het duidelijk dat ik meer tijd op Bali wilde doorbrengen. In 2011 heb ik een huis gebouwd (Buana Bali) aan de oostkust van Bali. Ik heb een logeerkamer laten maken met het idee dat ik dan familie en vrienden kon ontvangen. Maar Bali ligt natuurlijk niet naast de deur van Schagen, dus het liep niet meteen storm….. De logeerkamer kon wel wat leven gebruiken. Via een boekingssites ben ik toen begonnen met de verhuur van de logeerkamer. Mijn Balinese buurvrouw Komang was ook blij met de gasten; zij verzorgt het ontbijt, en regelt allerlei andere dingen. Het geeft haar een redelijk inkomen. Enige jaren later kwam het huisje tegenover mijn huis te koop. Ik wilde dit huisje graag kopen, dus ging ik in overleg met Komang, aangezien het voor haar extra werk, maar ook extra inkomsten zou zijn. Gelukkig had ze daar zin in! Ik heb het Buana Poleng gekocht en is nu ook beschikbaar voor vakantiegangers. Zo hebben we nu Buana Bali & Buana Poleng!

Global Dutchies interview Annerie traditionele Balinese stijl.
Buana Bali is gebouwd in traditionele Balinese stijl.

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw of host?

In de loop der jaren heb ik veel geleerd over de Balinese cultuur en ik vind het heerlijk om mijn kennis te delen met gasten; ze te vertellen over de gebruiken, ze rond te leiden in de dorpjes, en ze mee te nemen naar de ceremonies, of te begeleiden bij hikes. Ik doe dat niet altijd zelf. We hebben enkele chauffeurs/gidsen/vrienden die net zo enthousiast de gasten rondleiden. Het mooiste is de verwondering in de ogen van gasten bij het beleven van hun Balinese avonturen.

Indonesie Bali interview global dutchies Annerie vrouwen
In één van de dorpjes in de buurt dragen de bewoners zeer speciale kleding voor hun ceremonies - anders dan de gebruikelijke Balinese tempelkleding.
Annerie Bali Global Dutchies Gamelanles van Kadek
Een van onze activiteiten: gamelanles van Kadek.

Wat vind je minder aantrekkelijk van je werk?

Negatieve, klagende, zeurende gasten zijn nooit leuk. Helaas krijgen we wel eens gasten, bij Buana Bali & Buana Poleng, die niet goed in hun vel zitten en juist om die reden ook naar Bali zijn gekomen omdat ze niet uit de negatieve spiraal te lijken te kunnen ontsnappen. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Als een gast een klacht heeft proberen we snel een goede oplossing te vinden.

Ken je nog een (leuke) anekdote van/over je gasten.

Een gast die voor het eerst in een tropische omgeving komt schrikt soms van onze kleine hagedisjes. We hebben wel eens een gast (jongedame) gehad die heel hard begon te gillen. Toen hebben we snel uitgelegd dat de Tjitjak hele nuttige diertjes zijn die muggen eten en mensen geen kwaad doen.

Tjitjak-geko kleine hagedisjes Bali Interview annaeri Bali
De kleine hagedisjes, genaamd Tjitjak. De bekendere gekko is een grotere variant die ook voorkomt op Bali, maar die laten zich niet zo vaak zien.

Ook is het wel leuk om een verhaaltje te vertellen over onze massage mevrouw, Wayan. Zij weet als masseuse precies de goede plekken te vinden die aandacht nodig hebben. Zonder uitzondering zijn onze gasten zeer tevreden over haar massages. Een keer is Wayan ontzettend geschrokken: tijdens de massage begon een gast te huilen en te snikken. Wayan dacht, in haar bescheidenheid, dat ze iets niet goed had gedaan. Het was juist het tegenovergestelde: door de massage kwamen emoties los die te vast hadden gezeten.

Waarom zouden andere wereldvrouwen met een accommodatie (of een lokale tour) ook lid moeten worden van Global Dutchies?

Het is een mooi platform waar gelijkgestemden elkaar kunnen vinden. Betrouwbaarder dan een algemene boekingssite.

Door: Ria Luitjes

Zit jij ook in de vakantieverhuur? Wil jij ook een interview wordt dan een Gouden Dutchies, een interview is inclusief.

Foto's Annerie Godschalk & Pixabay

Accommodaties: Buana Bali & Buana Poleng

Volg ons ook op Facebook

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat