Search
Close this search box.

[interview] In gesprek met Carolien van Santvoord, eigenaresse Maya Luna hotel/restaurant in Mexico

Door: Ria Luitjes

Carolien heb ik ontmoet in september 2018, ze was toevallig over uit Mexico. Een kopje koffie in een restaurant in Leiden om kennis te maken. Dit naar aanleiding op mijn vraag of zij een website voor mij zou willen en kunnen bouwen? Dit werden vele kopjes koffie. De klik was er! Het resultaat van Global Dutchies, die volledig gebouwd is in twee tijdzones, is dan ook geweldig. Er komen veel complimenten binnen over hoe anders en professioneel de site er uitziet. Naast haar front-end kwaliteiten bewonder ik Carolien ook voor haar doorzettingsvermogen die ze samen met haar man laat zien. Het was een heftig jaar voor de vakantieaccommodaties aan de Mexicaanse kust, die maanden achtereen geteisterd werd door ‘Sargassum sea weed outbreak’. De toeristen bleven weg. Nu zijn de stranden van Mexico weer wit, het water Caribisch blauw en het hotel nagenoeg weer volgeboekt.

Global Dutchies interview vakantie Carolien kustlijn mexico

Wie is Carolien?

Ik ben Carolien van Santvoord, geboren in Den Haag, lange tijd in Leiderdorp gewoond en daarna naar Amsterdam verhuisd om Spaans en Communicatie Wetenschappen te studeren aan de UVA. Daarna heb ik een gloednieuwe post doctorale opleiding tot Interactieve Multimedia ontwikkelaar gedaan. Dat was in 1995, toen er nog geen internet was in Nederland. Via mijn stage bij de VPRO ben ik bij de IKON en Nuffic als webmaster aan het werk gegaan. Sindsdien ontwikkel ik nog steeds websites voor kleine organisaties.

Interview Carolien Global Dutchies

Hoe ben je in Mexico terecht gekomen?

Bij de IKON ben ik mijn man, Jan Schmeitz, tegengekomen. Hij was daar de eindredacteur van Actualiteitenrubriek Kenmerk. Een paar jaar later werd hij aangenomen als directeur SNV Kameroen, de Nederlandse Ontwikkeling-organisatie. Ik ben na veel wikken en wegen meegegaan naar Kameroen. We hebben daar drie interessante jaren gewoond. Maar ons hart lag niet echt in Afrika, veel meer in Latijns Amerika. De plek waar Jan tijdens zijn werk als buitenland correspondent jaren terug al een stukje grond had gekocht aan de Caraïbische kust van Mexico.

Hoe ben je in de hospitality van Mexico terecht gekomen?

Onze droom was om een klein hotelletje te beginnen, in 2002 hebben we de knoop doorgehakt en zijn in November naar Mahahual een klein vissersdorp 360 km ten zuiden van Cancun verhuisd. Daar hebben we vier bungalows op het strand gebouwd en een restaurant met daarboven ons eigen huis.

Global Dutchies interview vakantie Carolien drone foto

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw?

Het leukste van het werk is het contact met veel verschillende mensen van verschillende nationaliteiten. Een aantal mensen zijn de afgelopen jaren verschillende keren bij ons terug geweest en zijn zelfs vrienden geworden.

Wat vind je minder aantrekkelijk van je werk?

Minder leuk is tegenwoordig dat de Online Travel Agencies, kortweg OTAs, zo’n grote invloed hebben op onze dagelijkse business. Of het nu gaat om reserveringen, je ranking wat betreft Google of de hoge percentages commissie die ze willen. Door hun agressieve marketing trucs tijdens het reserveringsproces bijvoorbeeld door de zin “dit is de laatste kamer die beschikbaar is” stoppen mensen met lezen en komen dan bij ons aan met de klacht dat er geen airco is, geen ijskast en tv op de kamer. Terwijl dat duidelijk op de pagina staat dat we dat niet hebben. Maar vervolgens willen ze niet blijven en hun geld terug  met soms de bedreiging van een slechte review. Dat soort dingen maakt het werk er niet relaxter op.

Noem eens een leuke anekdote over je gasten in Mexico.

In het kader van dat de wereld af en toe echt klein is. Het merendeel van onze gasten bestaat uit Mexicanen, Americanen, Candesen en Europeanen. Heel af en toe ook wel eens een andere nationaliteit. Tijdens een van de kerstvakanties hadden we een reservering van een stel uit Pakistan. Diezelfde dag komt er een man uit India bij ons langs met de vraag of we nog een kamer over hebben voor die nacht. Dat lukte nog net. Als ze elkaar ’s- avonds ontmoeten in ons restaurant blijken het hele goede vrienden te zijn. Van elkaar wisten ze dus niet dat ze ergens in het zuidelijkste puntje van Mexico op vakantie waren.

Global Dutchies interview vakantie Carolien maya luna restaurant

Je bent lid geworden van Global Dutchies. Waarom zou je dat andere vrouwen ook adviseren?

Tja…. omdat ik zelf de site gebouwd heb hè 😊. Zonder dollen, ik ben behoorlijk trots op het eind resultaat wat ik samen met Ria heb neer gezet, en het is erg leuk om te zien dat zich al een leuke verzameling van mooie, bijzondere en speciale accommodaties bij Global Dutchies hebben aangesloten. En er blijven er nog steeds meer bijkomen! Voor iedereen die in het buitenland op vakantie is en het leuk vindt om eens een kijkje te nemen bij andere Nederlanders die daar een accommodatie hebben gebouwd of runnen...dan is Global Dutchies DE website om lid van te worden. Daarnaast vinden veel ouders met jonge kinderen het handig om ergens vakantie te vieren waar ook Nederlands wordt gesproken.  Veel vakantie plezier allemaal, wellicht een keertje bij Maya Luna in Mexico!

 

Door: Ria Luitjes

Zit jij ook in de vakantieverhuur? Wil jij ook een interview wordt dan een Gouden Dutchies, een interview is inclusief.

Foto's: Carolien van Santvoord

Accommodatie: Maya Luna 

Volg ons ook op Facebook  of op Instagram

 

Social Media

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat