[Interview] In gesprek met Global Dutchies, Anneke van der Gulik uit Curaçao

8 vragen aan Anneke uit Curaçao

Anneke van der Gullik woont op Curaçao en is de eigenaar van ‘Beachhouse Scheveningen’ in Nederland. Zij is een van de ambassadeurs die in maart 2019 bijgedragen heeft met een ‘Gouden Dutchies lisiting’ voor haar accommodatie in Scheveningen, Nederland. Om kennis te maken met deze bijzondere wereldvrouw stellen wij haar acht vragen, over haarzelf, over het land waar ze woont, hoe ze terecht is gekomen in de business die ze nu doet en haar ervaringen met vakantieverhuur, op afstand in het buitenland.

1. Wie is Anneke en hoe ben jij op Curaçao terecht gekomen?

Ik ben Anneke, ik ben 48 jaar geleden geboren in Groningen maar hoofdzakelijk Friese ‘roots’ in onze familie. Wat voor mij bijna synoniem is aan watersport en een 'no nonsense' mentaliteit. Ik woonde al op jonge leeftijd op Curaçao met mijn ouders. Mijn vader kon een mooie carrière maken op Curaçao. Toen het na zeven jaar, in de jaren 80, voor mijn vader niet mogelijk was op het eiland een nieuwe carrièrestap te maken keerden we terug naar Nederland. Tot 1999 heb in Nederland gewoond, gestudeerd en gewerkt. Naast HBO Facility Management, heb ik de Makelaardij opleiding afgerond.

In 1988 ontmoette ik mijn Hans, een Hollandse jongen maar net als ik ook met Curaçaose 'roots'. Tien jaar later zijn we getrouwd. Met mijn ‘Curaçaose liefde’ keerde ik uiteindelijk in 1999 toch weer terug naar de plek waar ik maar zeven jaren gewoond had maar die blijkbaar zo’n impact op mij heeft gehad. Dit omdat ik er nu in totaal alweer 27 jaar met heel veel plezier woon, werk en LEEF! Onze drie zonen van 19, 16 en 11 zijn op Curaçao geboren en opgegroeid. Dat zie je niet gelijk maar dat hoor je des te beter ;-). ‘Time flies’ want inmiddels studeert onze oudste zoon in Delft.

Global Dutchies Pixabay Curacao

2. Al 27 jaar Curaçao, wat maakt dit eiland zo bijzonder voor jou? Wat bindt je?

Avonturieren zit er al van jongs af aan in, het ondernemen ook. Dat is ook de reden waarom we al zolang op dit heerlijke eiland zitten. Met ons eigen bedrijf blijven we actief en bewust. We zijn altijd weer op zoek naar uitdagingen en mogelijkheden in de wereld van de levering van energie. Hierbij moet je denken aan generatoren, zonne-energie, en laadpalen voor elektrische auto's. We zijn zelfs begonnen met het leveren van elektrische auto's op Curacao.

Ik ban altijd als makelaar werkzaam geweest. Verkoop en verhuur van woningen en commerciële locaties heb ik altijd uitdagend en zeer afwisselend gevonden. Vanwege mijn gezondheid en mijn gezin heb ik op een gegeven moment afstand moeten nemen van dit redelijk stressvolle vak. Eenmaal terug op de arbeidsmarkt heb ik gekozen voor een functie binnen ons eigen bedrijf. Sales, Marketing en Facility Management is, naast dat ik hiervoor ben opgeleid, altijd mijn passie geweest. De ‘timing’ was goed want dit konden we in ons bedrijf, met inmiddels 45 personeelsleden, goed gebruiken. Ik heb ooit gezegd, nooit met mijn man in hetzelfde bedrijf te willen werken; maar eigenlijk bevalt het prima. We werken zo samen aan ONZE toekomst met dezelfde DRIVE. Dit voelt heel goed!Global Dutchies Anneke interview Curacao

3. Hoe ben je in de vakantieverhuur terecht gekomen, met uiteindelijk een accommodatie in Scheveningen?

De woningmarkt heeft altijd mijn interesse behouden, oren en ogen bleven hierdoor altijd gespitst. Een aantal jaren terug hebben we een super mooie plek met een leuke woning erop gekocht aan het Spaanse Water op Curaçao. We hebben deze woning verbouwd en aan toeristen verhuurd. Airbnb was in opkomst en werkte voor mij als een speer. Vrienden en familie waren ook super enthousiast over deze mooie plek en niemand begreep waarom wij er niet zelf woonden. Vooral omdat wijzelf maar ook onze jongens altijd op en rond het water bezig zijn. Vanaf onze originele woonplaats midden op het eiland, die ook heerlijk was, reden we erg heel wat heen en weer.

De liefde voor de watersport heeft gewonnen. Omdat je maar een keer leeft, zijn we inmiddels driekwart jaar geleden er zelf gaan wonen. Het was blijkbaar tijd voor een nieuwe uitdaging. Investeren in stenen blijkt toch altijd nog het meest lucratief. Zo deed zich een geweldige kans voor in Scheveningen. In alle opzichten. Dicht bij de zee! Dicht bij Schiphol en dichtbij onze studerende zoon. Wat een fijn idee voor de toekomst.

Het besluit was dan ook super snel genomen en hebben wij een heerlijke plek die we graag met jullie delen. Niet te lang natuurlijk, want zelf genieten we er ook regelmatig van. Mijn goede Airbnb ervaringen wilde ik eigenlijk doorzetten met dit fijne appartement in Scheveningen. Maar ik besefte me al snel dat ik deze liever verhuur aan mensen waar ik al meer klik mee heb. Zeg maar, waar ik ‘via via’ een connectie mee heb. Ik zit toch op een afstand en hoop dat het op deze manier minder risico met zich mee brengt.

Inmiddels zijn er al enkele Curaçaoënaars geweest die deze locatie als hele fijne opstap vinden naar een vaste woonplek of tijdelijk slaapplek i.v.m. bezoek aan hun familie in de omgeving. Helemaal goed. Niet te lang want dan kunnen we er zelf geen gebruik van maken. Want meer dan ooit in die 20 jaar, trekt het mijzelf als moeder van een verloren zoon ;-), om even die kant op te gaan. Ook al is het 8.000 kilometer verderop.

global dutchies anneke scheveningen interview

4. Was de keuze voor Den Haag/Scheveningen een 'no-brainer' met de zee zo dichtbij?

Eigenlijk stond Amsterdam altijd boven aan mijn wensenlijstje. Maar al snel kwam ik erachter dat Den Haag tegenwoordig de uitvalsbasis is voor de volle, bijna niet meer te betalen hoofdstad. Dat geldt in ieder geval voor wat betreft een fijne ‘pied a terre’ dat onze voorkeur had. Super blij zijn we ermee. Nooit verwacht hoe leuk Scheveningen kan zijn en wat een fijne stad Den Haag is. Een stad met allure, historie, cultuur, natuur en super centraal. Alles wat je maar wilt en bovendien inderdaad onbeperkt lekker uitwaaien op het strand. ‘The best of both!’

Global Dutchies alles is dichtbij in Scheveningen

5. Wat is het leukste aan de verhuur van je accommodatie?

Het leuke aan de verhuur van de accommodatie vind ik elke keer weer de visie, de mogelijkheden en de invulling die mensen aan en om de plek geven. Zowel in ons (voorheen Airbnb) Beachhouse op Curaçao als ons Beachhouse in Scheveningen valt op hoe iedereen op een andere wijze leeft of het beleeft. Waar zit men het meest, wat doet men het meest, jouw favoriete uitzicht vind een ander geen bal aan. Jouw favoriete zitplek vindt een ander veel te veel op de wind. Jouw dagelijkse loopje naar de zee (in Scheveningen) doet een ander echt alleen maar per fiets of loopt een totaal andere route. Dit geeft altijd weer hele nieuwe kijk op leven, wonen en vakantie vieren.

Lekker eten in eigen tuin in Scheveningen

6. Wat valt soms tegen met het verhuren van een accommodatie? 

Verhuren van accommodaties is me nooit tegengevallen. Door vooraf heel duidelijk af te spreken wat je biedt en wat men kan verwachten zijn er voor beide kanten nooit tegenvallers. Het enige wat ik apart blijf vinden is dat mensen blijven liegen over het aantal personen waarmee ze een woning huren. Au-pairs en kleine kinderen werden wel eens verzwegen. Onhandig lijkt me qua beddengoed en meubilair. Dit zal me nu voor ons Beachhouse in Scheveningen niet meer gebeuren, aangezien ik alleen nog via-via aan ‘bekenden’ verhuur. Ik ben in de veronderstelling dat bekenden wel eerlijk zijn!

7. Kun je een leuke anekdote of ervaring vertellen over een van je gasten (anoniem)

Dit jaar hadden we gasten in Beachhouse Scheveningen die bleven wat langer, namelijk vier maanden. De huurster bleek smetvrees te hebben. Erg positief bleek achteraf want mijn appartement was zeker schoon bij check-in (professioneel gereinigd). Maar bij check-out was het echt zo ontzettend schoon, het rook letterlijk overal in huis naar schoonmaakmiddel.

8. Waarom ben jij aangesloten bij Global Dutchies? En waarom zouden andere wereldse vrouwen dit moeten doen?

Het vertrouwde idee maakt het fijn om te zijn aangesloten. Het zijn unieke locaties die over het algemeen nergens anders worden verhuurd of geruild. Fijn om dat avontuur mee te maken en een geweldige manier om een land of stad te leren kennen. Puurder wordt het niet. De goede doelen werving die er aan vast, biedt een extra argument om lid te worden. De filosofie achter dit platform voelt daardoor nog vertrouwder en eerlijker waardoor je nog makkelijker lid wordt.

GLOBAL DUTCHIES interview Anneke Curacao
Uitwaaien op Scheveningen met mijn moeder.

Tekst: Ria Luitjes

Foto's Annke van der Gullik

Meer weten over Anneke haar mooie accommodatie? Klik hier

Social Media

3 reacties

  • Anneke,

    Hartstikke leuk verhaal. Nu begrijp ik een beetje beter waarom ik de “advertenties” voor het Scheveningse Beach House op facebook heb gezien. Aangezien Sharon en ik minstens een maal per jaar proberen een weekje of twee in Nederland te zijn, en soms met de de drie kleinkinderen (Thea, Anneke en Akko) en ouders, zou ik wel eens geïnteresseerd kunnen zijn om in jullie Beach House te vertoeven.

    Theun

    Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat