Search
Close this search box.

Interview met Global Dutchies Jet, eigenaar Mesão Provesende, Portugal

Interview met Global Dutchies Jet - Ontdek het inspirerende verhaal van Jet Spanjersberg, eigenaar van Mesão Provesende in Portugal. Van haar oorspronkelijke droom om een bed & breakfast te starten tot haar passie voor de horeca en liefde voor Portugese wijnen, Jet deelt haar reis van Rotterdam naar het hart van de Portugese wijnregio. Samen met haar echtgenoot heeft zij een unieke accommodatie gecreëerd waar gasten kunnen genieten van lokale producten, fijne wijnen, en hartverwarmende gastvrijheid. Lees meer over hun avontuur, de uitdagingen van het leven in het buitenland, en hoe ze navigeerden door de moeilijke tijden van de coronapandemie. Dit interview geeft een kijkje in het leven van een wereldvrouw die haar dromen heeft waargemaakt en anderen inspireert om hetzelfde te doen.

Kun je ons een korte introductie geven over jezelf? We zijn benieuwd naar je achtergrond, zoals je familie, waar je opgegroeid bent, je opleiding, en je carrière pad. En hadden jij of je partner ambities om naar het buitenland te verhuizen?

‘Mijn naam is Jet Spanjersberg. Samen met mijn echtgenoot Ronald Weustink heb ik twee volwassen kinderen van 23 en 21 jaar oud. Wij hebben het grootste deel van ons leven in Rotterdam doorgebracht. Oorspronkelijk had ik de ambitie om als logopediste te werken, maar toen dat niet lukte, vond ik mijn roeping in de horeca, een sector waar ik sindsdien in actief ben. Al voor ik mijn man ontmoette, koesterde ik de droom om een bed & breakfast te starten in het buitenland. Toen ik Ronald leerde kennen, bleek dat hij vergelijkbare ambities had, met een speciale voorliefde voor wijn – en dan vooral port. Dit leidde ons uiteindelijk naar het idee om ons in Portugal te vestigen, de bakermat van de portwijn’.

Kun je beschrijven hoe jullie de overstap hebben gemaakt naar Portugal?

‘Tijdens een vakantie in Portugal met onze zoon van een half jaar, kregen we de mogelijkheid aangeboden om een gastenverblijf te beheren voor de Belgische eigenaren van een Quinta. Destijds stonden we op het punt om ons aandeel in Hotel New York in Rotterdam waar ik werkte, te verkopen, dus de timing kon niet beter. We namen de beslissing in maart 2001 en tegen eind juni hadden we ons in Portugal gevestigd.
Het huren van het gastenverblijf beperkte ons financiële risico, wat een voordeel was aangezien we de vrijheid hadden om terug te keren naar Nederland als het nodig was. Uiteindelijk hebben we ons eigen huis gekocht en dit geleidelijk getransformeerd tot een toeristische accommodatie. Dit bleek een verstandige zet, aangezien de Quinta later verkocht werd na het overlijden van de eigenaar, wat ons zou hebben gedwongen te vertrekken als we daar waren gebleven.’

Het interview met Global Dutchies Jet, gaat verder onder de foto's.

Hoe ben je in de vakantieverhuur markt terecht gekomen?

‘De horeca is altijd mijn passie geweest, en samen met de expertise van mijn man in wijnen, hebben we een perfecte synergie gevonden in Portugal. We verhuren studio's en kamers en 's avonds bieden we een diner aan met een selectie van fijne wijnen en port. We delen onze liefde voor Portugese wijnen en port. Daarnaast vind ik het geweldig om lokale producenten te ondersteunen door hun producten te verkopen aan lokale hotels en restaurants, wat bijdraagt aan de gemeenschap en onze bedrijfsfilosofie van samenwerking en kwaliteit.’

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw? Waar krijg je energie van?

‘Het grootste plezier in mijn werk komt voort uit de momenten waarop ik zie dat gasten echt genieten van wat we hebben gecreëerd. Hun enthousiasme over ons concept is een enorme energiebron voor mij. Ik geniet intens van de persoonlijke verhalen die gedeeld worden rond de dinertafel, het voelt als een verrijking van ons eigen leven. Het is bijzonder hoeveel gasten we hebben die blijven terugkomen, niet alleen uit Nederland, maar uit alle hoeken van de wereld. Elke gast brengt een uniek verhaal mee en dat geeft mij, en ons bedrijf, een enorme boost.’

Elk beroep heeft zijn uitdagingen. Kun je ons vertellen welke aspecten van je werk in de vakantieverhuur je soms moeilijk vindt?

‘Het meest uitdagende aspect van ons werk is het vinden van een goede balans tussen werk en ontspanning. Ons seizoen is erg intensief, van maart tot en met oktober, en we zijn alle dagen van de week in touw. We hadden gehoopt om één dag per week voor onszelf te reserveren, maar dat streven hebben we nog niet kunnen realiseren. Onze gasten waarderen persoonlijke interactie en willen graag ons verhaal horen, wat we natuurlijk enorm waarderen, maar het maakt het lastiger om echt vrij te nemen. Het constant moeten schipperen tussen de vraag van onze gasten en onze eigen behoefte aan rust is een voortdurende uitdaging.’

Vertel eens leuke unieke anekdote van/over een van je gasten die je altijd is bijgebleven?

‘Een van de momenten die me altijd zal bijblijven, was toen er een Frans koppel bij onze B&B aankwam. Ze zochten een kamer voor slechts één nacht. Toen ik de dame een van de kamers liet zien, nam ze nauwelijks de tijd om rond te kijken. Ze ging direct op het bed zitten en verklaarde resoluut tegen haar echtgenoot dat ze hier niet zouden slapen. Ik stond perplex en was zo overrompeld door haar directheid dat ik op dat moment sprakeloos was. Het was een onverwachte reactie die de diversiteit en de onvoorspelbaarheid van onze gasten benadrukt - iets wat werken in een B&B zo uniek maakt.’

Hoe heeft de coronapandemie jullie leven en onderneming beïnvloed, en welke stappen hebben jullie ondernomen om door deze periode heen te komen?

‘De coronapandemie was een ongekende periode voor ons, waarin we geconfronteerd werden met aanzienlijke uitdagingen. We hebben financiële ondersteuning ontvangen in de vorm van een renteloze lening, maar toch lopen we achterstand op met het onderhoud van ons huis, wat een bron van zorg is. Persoonlijk vond ik het een zeer zware tijd; het voelde alsof alles wat we hadden opgebouwd, kon verdwijnen. Om bij te dragen, ben ik tijdelijk gaan werken voor een online pakketdienst, maar dit werk maakte me zo ongelukkig dat ik besloten heb te stoppen. Troost vond ik in de wandelingen met mijn man en een vriendin - officieel voorgesteld als mijn zus vanwege de restricties - waarbij we de schoonheid van Portugal konden herontdekken. Deze simpele activiteit hielp ons geestelijk overeind te blijven in deze moeilijke tijden.’

Waarom zouden andere wereldvrouwen met een accommodatie (of een andere vermelding) ook moeten aansluiten bij Global Dutchies? Ook zijn we benieuwd hoe je ons netwerk ontdekt hebt en wat je motiveerde om aan te sluiten.

‘Ik kwam jullie netwerk tegen op Instagram, waar ik al een tijdje jullie updates volgde. Toen ik een oproep voorbij zag komen, voelde ik meteen dat ik me moest aanmelden. Het idee van connectie met andere vrouwen die vergelijkbare paden bewandelen, spreekt mij enorm aan. Het uitwisselen van verhalen, ervaringen en advies is niet alleen verrijkend, maar biedt ook praktische steun. Ik geloof sterk in de kracht van solidariteit onder vrouwen; samen kunnen we veel bereiken, elkaar inspireren en versterken in onze ambities. Dat gevoel van eenheid en onderlinge steun was voor mij de grootste drijfveer om me aan te sluiten bij deze krachtige gemeenschap.’

Meer informatie over Jet Spanjesrberg haar accommodatie, Mesão Provesende, Portugal

Door: Ria Luitjes

Foto’s: Jet Spanjersberg

Onderwerp: interview met Global Dutchies Jet

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat