Interview met Global Dutchies Klaartje, eigenaar Casa San Carlo – Umbrië – Italië

Interview met Global Dutchies Klaartje te Winkel die haar hart en ziel legt in Casa San Carlo, een prachtige vakantievilla in het hart van Umbrië, Italië. Met een achtergrond als uitgever in Nederland, heeft Klaartje samen met haar gezin een nieuw leven opgebouwd in de Italiaanse heuvels, waar ze unieke vakantie-ervaringen biedt, van WijnSpijs weekends tot Masterclasses Portretfotografie. In dit interview deelt ze haar reis van redacteur tot gastvrouw, de uitdagingen van haar werk, de energie die ze er uithaalt en de waardevolle levenslessen die ze in de 16 jaar dat ze in Italië woont en werkt heeft opgedaan.

Vertel eens, wie is Klaartje?

Ik heet Klaartje Heerze- te Winkel, ben bijna 50 jaar en woon sinds 2008 in Monteleone d’Orvieto in Umbrië, Italië, met mijn man Torben (52 jr) en mijn dochters Giulia (16,5 jr) en Elena (13,5 jr). Hier runnen wij nu al 16 jaar lang Casa San Carlo – een grote villa met 7 appartementen en gemeenschappelijk zwembad. Naast gewone vakantietoeristen ontvangen we allerlei speciale groepen gasten; we organiseren jaarlijks huwelijken, WijnSpijs weekends, een Yogaretreat en een Masterclass Portretfotografie. Daarnaast hebben we 12 jaar geleden een exportbedrijf in Umbrische wijnen en olijfolie opgericht; op vaste momenten in het jaar, in ieder geval zes keer, versturen we pallets met alle bestellingen van onze webshopklanten naar Nederland en België, waar alles aan huis wordt bezorgd.

Voor mijn emigratie werkte ik in Nederland als acquirerend redacteur/uitgever bij een boekenuitgeverij. Ik heb ook als redacteur bij de commerciële televisie gewerkt en op de redactie van meerdere vrouwenbladen. Ik heb Engelse Literatuur gestudeerd in Amsterdam, en zat daarvoor op de middelbare school in Utrecht.

Hoe ben je in Italië terecht gekomen?

Na mijn middelbare school heb ik een half jaar in Perugia gewoond, en 6 maanden Italiaans gestudeerd aan de Universitá per Stranieri. De liefde voor Umbrië zit er sindsdien in 😊 Toen ik tijdens mijn studie in Amsterdam Torben ontmoette, heb ik hem met mijn geliefde Italië kennis laten maken. Na ons trouwen gingen we in Nederland aan het werk. Rond mijn dertigste kregen we de eerste gedachten om misschien eens het roer om te gooien. Uiteindelijk hebben we de stap gezet toen ik 33 jaar was, en net moeder was geworden van ons eerste kind: zij was 5 maanden toen we uiteindelijk emigreerden.

Hoe ben je in de vakantieverhuur terecht gekomen?

Het was eigenlijk de enige mogelijkheid die we zagen om naar Italië te verhuizen en hier een bestaan op te bouwen: onze oude banen waren niet te vervolgen in Italië, en het leek logisch om dan maar te proberen om met verhuur van vakantieappartementen rond te komen. Ook al hadden we totaal geen ervaring op dat gebied. We hadden wel ook altijd in de horeca gewerkt en waren rondleiders geweest bij de Heineken Brouwerij in Amsterdam, dus contact met toeristen en gasten hadden we al wel gehad. Maar het opzetten van een eigen bedrijf in een vreemd land… dat was natuurlijk even andere koek.

Het interview gaat verder onder de foto's.

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw?

Dat eigenlijk geen dag hetzelfde is, omdat je a) duizend verschillende taken hebt b) continu andere mensen ontmoet. Ik vind het ook erg prettig om zelfstandig ondernemer te zijn en geheel mijn eigen leven in te richten, en dat ik dat kan doen door andere mensen blij te maken en te laten genieten van mijn mooie plek, vind ik ook na 16 jaar nog heel bijzonder.

Wat vind je minder aantrekkelijk van je werk? Of wat vind je lastig?

Het is echt heel hard werken, en je moet altijd ‘aan’ staan. Het werk is eigenlijk nooit af, je bent 24/7 gastvrouw tijdens het seizoen, en ook in de wintermaanden ben je niet vaak echt ‘vrij’. Ook gaat elke verdiende cent terug naar het bedrijf, en het is lastig dat je zelf niet makkelijk met vakantie kan, bij ons wordt dat versterkt door de combinatie van het gezin en een eigen bedrijf: onze schoolgaande kinderen zijn bijvoorbeeld drie maanden vrij als wij juist non-stop moeten werken.

Vertel eens een (leuke) anekdote van/over je gasten.

Het zijn er te veel om op te noemen! Want ik moet echt zeggen dat we ontzettend boffen met onze gasten; we hebben heel veel dierbare vriendschappen overgehouden aan terugkerende gasten, we hebben bijna nooit echt ‘gedoe’ en we denken dat de meeste mensen ook écht genieten van onze plek en hopelijk van ons gastheerschap. We zijn ook wel echt altijd onszelf, we doen niet alsof, wat je ziet is wat je krijgt: daardoor voelt een gast zich hopelijk ook meteen bij ons thuis. En dan ontstaan er al heel snel leuke, grappige, bijzondere situaties en vinden er mooie gesprekken plaats. Natuurlijk is niet alles altijd even bijzonder hoor, het is ook gewoon werk en je kunt niet met iedereen een even grote klik hebben! Maar de lange avonden aan tafel met al die verschillende mensen in de afgelopen 16 jaar hebben heel wat mooie herinneringen opgeleverd.

Waarom zouden andere wereldvrouwen met een accommodatie (of een andere vermelding) ook lid moeten worden?

Het is mooi om te zien wat vrouwen over de hele wereld weten op te bouwen, hoe zelfstandig ze te werk gaan, welke mooie plekken er allemaal zijn, en hoe we elkaar kunnen helpen, op allerlei manieren.

Boek: van Klaartje naar Chiara

Met haar 16 jaar ervaring wonen en werken in Umbrië heeft Klaartje een prachtig boek geschreven over het echte leven in Umbrië:
Voor meer informatie over dit boek ga naar onze webshop. Vanaf daar kan naar je naar de website van Klaartje om het boek rechtstreeks bij haar te bestellen.

Meer weten over de vakantievilla Casa San Carlo.

Door: Ria Luitjes / Klaartje te Winkel
Foto's Klaartje te Winkel

Onderwerp: Interview met Global Dutchies Klaartje

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat