fbpx

[Interview] in gesprek met Ienke, eigenaresse van ‘Zeilen naar Jezelf’ in Frankrijk

Ienke woont in Frankrijk, zij heeft haar hart verloren aan de stad Montpellier. Een nuchtere zelfstandige Hollandse die graag haar eigen ding doet en haar eigen business draait. Ze heeft twee boeken geschreven over persoonlijke ontwikkeling voor therapeuten in het Frans. Als therapeute en levenscoach neemt ze mensen mee op haar eigen boot. In een aantal dagen helpt ze al zeilend haar gasten een stapje verder te zetten op hun eigen levenspad.

Vertel eens, wie is Ienke?

Ik ben Ienke en ik kom uit Nootdorp, dat ligt tussen Delft en Den Haag in Zuid-Nederland. Lekker op de fiets naar school, waar ik het nooit erg naar mijn zin heb gehad. Maar daar buiten des te meer met vooral veel tennissen en lol hebben met vrienden. Mijn ouders en broer met zijn gezin wonen nog steeds in het dorp. Het reizen en verhuizen zit eigenlijk niet in mijn genen. Maar ik heb het nodig en kan niet blijer worden dan wanneer ik nieuwe landen ontdekt en leuke avonturen beleef.

Ik ben hier in Montpellier alleen. Als echte Hollandse die erg zelfstandig en best een beetje eigenwijs is, die graag haar eigen ding doet, haar eigen business draait, haar eigen huis heeft, inmiddels therapeute en levenscoach is, die motorrijdt en een eigen boot heeft waar ze alleen op zeilt, tja, dat is voor de gemiddelde fransoos wel heel erg interessant, maar ook een no go voor een echt relatie.

Hoe ben jij in Frankrijk terecht gekomen?

Ik heb in Leiden Klassieke Talen gestudeerd en tijdens de studie heb ik een jaar in Montpellier gewoond. Met de stad was ik enigszins bekend omdat mijn ouders hier in de buurt een vakantiehuisje hebben. Ik heb hier mijn hart verloren aan de stad en om de omgeving. Ik wilde na terugkomst in Nederland eigenlijk nog maar één ding ... terug naar Montpellier, in Montpellier wonen, in Montpellier zijn. 'In love' met Montpellier dus.

Ik heb mijn studie afgemaakt. Ik ben, ondanks dat ik altijd had geroepen dat ik géén les wilde gaan geven, in het onderwijs terechtgekomen. Gewoon omdat mij toen een baan werd aangeboden. Tja, nee zeggen was toen nog een dingetje zeg maar.

'Ik wilde naar Frankrijk'

Na een paar jaar op de middelbare school werken was ik het toch zat. Ik heb mijn baan opgezegd en heb me ingeschreven voor een avondcursus Human Ressources. Overdag freewheelde ik met Franse en Nederlandse les geven bij taleninstituten als de Alliance Française. En ook hier voelde ik dat het niets zou worden met dat HR gebeuren. Ik wilde naar Frankrijk! Dus heb ik op een mooie zonnige Nederlandse dag de knoop doorgehakt. Ik ga! De dag van het laatste tentamen HR, dat was een zaterdag, was ook tevens de dag van mijn afscheidsfeestje tussen de verhuisdozen. De zondag heb ik mijn bed en de laatste kast uit elkaar geschroefd. Op maandag stond de vrachtwagen voor de deur.

Ienke haar huis in Montpellier.

In Montpellier heb ik echt met de grootste mazzel van de wereld een super leuk huisje kunnen huren. Alsof het op me stond te wachten. Van die gezellige openslaande deuren, typisch Franse balkonnetjes waarop net ruimte is voor een paar bloembakken. Een wenteltrap, een mooie gewelfde cave en een gigantische boom aan de overkant van de straat. In dit huisje woon ik inmiddels alweer bijna 18 jaar. Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze. Iedere ochtend gooi ik de luiken open en bedenk me hoe happy ik ben. Iedere avond doe ik de luiken dicht en bedank het leven voor hoe happy ik ben.

Eerst het onderwijs en nu therapeute op een zeilboot, vertel ..

Bij aankomst in Montpellier ben ik een talenschooltje begonnen en heb dat jaren gehad. Na een aantal jaar begon ik me te vervelen want toen had ik het allemaal nu wel eens meegemaakt en uitgezocht. Ik wilde weer een uitdaging. Maar wat dan? Wat ik nog wel erg leuk vond aan het lesgeven, meestal één op één, was het stukje begeleiding en coaching. Ik ben dus cursussen NLP en hypnose etc. gaan volgen en ben therapeute geworden. Ik beschik over een behoorlijk volle gereedschapskist met leuke en best magische tools en technieken. De technieken die direct de neuronale connecties herprogrammeren zijn mijn favorieten.

Na allerlei specialisaties heb ik inmiddels twee boeken persoonlijke ontwikkeling geschreven (in het Frans). Ik geef nu cursussen aan therapeuten, zodat zij ook met deze snelle en efficiënte Neuro technieken aan de slag kunnen in hun cabinet.

Ik zeilde in Nederland al een beetje op valkjes in Friesland. Sinds ik hier woon ben ik lid van een zeilclub hier in de buurt. Heerlijk! Inmiddels ben ik schipper bij de club. Een paar jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik een eigen bootje gekocht, acht meter lang geluk !

Zeilen

Combinatie van 2 passies

Toen kwam de vraag, hoe kan ik mijn leven nou nog meer aanpassen aan het leven zoals ik het droom? Want mijn motto is "maak van je leven een droom en van die droom een werkelijkheid", net als de Franse schrijver Saint Exupéry van Le petit prince. Ik houd van zeilen en ik houd ervan mensen een stapje verder te helpen zetten op hun levenspad. Twee passies dus. En wat als ik die nou eens combineer? Dat was het begin van Zeilen naar Jezelf, persoonlijke ontwikkeling op mijn zeilboot hier in Montpellier, Zuid-Frankrijk.

Super enthousiast ging ik hiermee aan de slag. Precies twee weken nadat de website online stond, werd ik frontaal van mijn motor afgereden, netjes tussen de platanen door zo de greppel ingemikt. Helemaal in de prak, maar ik leefde nog !! En de rest, dat zou wel goed komen. Een zwaar jaar van mezelf weer op de been krijgen volgde, maar begin maart was ik er klaar voor. Hup, de vernieuwde versie van Zeilen naar Jezelf online gezet en ... twee weken later kwam Corona om de hoek kijken. Het zal wel even zo moeten zijn......

Wat vind jij het leukste in je rol als gastvrouw?

Ik vind het geweldig om te zien hoe mensen, na een paar dagen met mij op zee, en vaak al na een dag, mooie inzichten krijgen over hoe verder. Hoe ze beslissingen nemen die ze tot dan toe niet durfden te nemen. Hoe dingen soms zelfs drastisch in hun leven veranderen. Maar wat het mooiste is, is om te zien en mee te maken hoe ze dichter bij zichzelf komen te staan.

Sowieso is het natuurlijk heerlijk om voor je werk de hele dag het water op te gaan. De wind in je haren te voelen, en heel soms zelfs dolfijnen te zien.

Kijk nou wat een heerlijk dagprogramma: de trossen losgooien, het ruime sop kiezen, je eigen koers bepalen en de zeilen bijstellen. Overbodige ballast lozen, knopen ontknopen, genieten tijdens de zeilreis, mindfulness, zeilen, je ontspannen en alles even helemaal loslaten.

Zeilen naar Jezelf ... zeil je mee?

Welk aspect beschouw jij als minder aantrekkelijk in je huidige werk?

Het minst aantrekkelijk? Haha, dat is als er heel af en toe met minder goed weer gevaren wordt en de mensen zeeziek zijn en soms de vissen besluiten te voeren. Ik heb wel van alles aan boord om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Denk aan pepermunt essentiële olie, gemberthee, etc., maar tja ik heb weinig invloed op de wind en golfslag. Maar, eerlijk is eerlijk, gelukkig zijn hier in Zuid-Frankrijk de zeilcondities vaker goed dan niet goed. Ik zeil het hele jaar door. Meestal is het gewoon genieten van de blauwe zee, het kabbelend geluid van de golven aan de boot, de wind op je gezicht en de zon.

Kun jij een leuke anekdote vertellen over je gasten?

Een leuke anekdote? Lastig, want er gebeurt zoveel leuks.  Over het algemeen is sowieso geen enkele dag als een andere. Het weer, de wind, de zee, de golven, iedere dag is anders, en zelfs ieder uur kan anders zijn. Ook is iedereen uniek en brengt zijn eigen dingetje en handleiding mee. Ik ben nogal van de lach en het vrolijk zijn. Ook als de mensen aan boord zijn om een probleem op te lossen of een knoop te ontknopen.

Ja, wat wel leuk is om te vertellen is het zwemmen op zee. 's Zomers, als het lekker weer is, houd ik er zelf nogal van om even het water in te duiken. Even afkoelen en te genieten van het super blauwe water. Een klant durfde het niet aan zo op volle zee van de boot te gaan, dus die bleef aan boord. Toen ze me zo lekker even zag plonzen, zag ik haar steeds meer verlekkerd kijken, maar ze durfde echt niet.

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is ze de uitdaging toch aangegaan. Het was geweldig om de overwinning op haar gezicht te zien, toen ze uiteindelijk na een 'ploef' weer op de boot zat. Dit was voor haar echt duidelijk een no go die ze uiteindelijk heeft overwonnen. Ze was zo trots op zichzelf, heerlijk! Achteraf kreeg ik een mailtje van haar. Het feit dat ze zichzelf zo overwonnen had die dag, had haar ook verder gemotiveerd en geholpen bij veel dingen die stroef of vastliepen in haar leven. Kijk, en daar doe ik het nou voor 😊

We zitten midden in de Corona crisis. Wat betekent dit voor jou persoonlijk, in jouw land maar ook voor je bedrijf.

 Corona. Tja, ik heb het er al even over gehad bij een andere vraag. Ik woon in Frankrijk dus we zitten hier nu in een totale lockdown. Alles ligt plat. Ik mag mijn huis niet uit en als ik dat al mag dan is het niet verder dan een kilometer van huis, met een ingevuld formulier. Dus de haven is een no go op het ogenblik. Het is ook niet toegestaan om in de haven of op het strand te komen en al helemaal niet om de haven in en uit te varen, dus Zeilen naar Jezelf ligt nu gewoon plat.

Volgens de president Macron komt hier 11 mei een eind aan de lockdown (maar eerlijk gezegd weet ik het nog niet zo net) en als het zover is, dan kun je er zeker van zijn dat mijn eerste fietstochtje naar de haven gaat!

Ik laat het allemaal maar over me heen komen en gebruik de tijd om een hoop voorbereidend werk af te krijgen zodat ik dan als het zover is met gerust hart de trossen kan losgooien en weer heerlijk kan genieten op het water en hopelijk veel klanten de Zeilen naar Jezelf ervaring kan laten beleven. "Ik ben nu, in de lockdown, bezig met een volgend boek. Dit keer voor het grotere publiek. Het is minder specialistisch en sluit aan bij mijn aanbod van Zeilen naar Jezelf.  

Je bent lid geworden van Global Dutchies. Waarom zou je andere wereldvrouwen met een accommodatie, of een lokale tour dit ook aanraden?

Global Dutchies, why? Tja, in allereerste instantie omdat ik het een leuk initiatief van je vindt en dus wilde ik dat "steunen". Verder ... gezelligheid, met elkaar staan we sterker. Ik vind het ook ontzettend leuk om te zien wat andere Nederlandse meiden doen en hoe ze het doen. Het geeft ook zeker zin om voor een volgende vakantie eens te kijken of ik niet naar een van de Global Dutchies kan, met een mooi avontuur in de aanbieding. Het ontmoeten van Global Dutchies in de Content Strategie training vind ik ook erg leuk. Het voelt wel als een stukje verbondenheid. De Nederlandse nuchterheid is toch wel iets wat ik hier niet vind bij vrienden en kennissen. Voilà Ria, voilà mijn verhaal, zeil je ook een keer mee ?"

Door: Ria Luitjes
Zit jij ook in de vakantieverhuur? Wil jij ook een interview wordt dan een Gouden Dutchies, een interview is inclusief.
Foto's: Ienke Keijzer
Tour: Zeilen naar Jezelf
Volg ons ook op Facebook  of op Instagram

Social Media

8 Comments

 1. Ja, ik laat éven een komentaar… zoals veel Fransen en niet-Fransen zegt Lenke “Volgens Macron komt er een eind aan de Lockdown op 11 mei”… Dat zou ieder’s wèns wel zijn, maar hij heeft er een boel dingen bij-gezegd, ook de diverse ministers, dat er géén totale ‘vrijheid’ nog inzit , bepaalde beperkingen blijven … Inderdaad, nog even geduld voor een totale opheffing van het “huisarrest”, voor “noodzakelijke of dringende redenen” wordt het uithuizig zijn versoepeld, maar ècht nog niet opgeheven … Ik vind dat ook héél goed, om een nieuwe opkomst van besmettingen te voorkomen … Want wat ‘win’ je als je ziek wordt …. Bij deze situatie heb ik ook vollop tijd om eens naar de site van Lenke te gaan kijken … Ik wens haar sterkte in deze krisistijd, en … voor straks als het allemaal weer màg : Bon Vent ! Groet uit de buurt van Toulouse, hanny

  1. Merci Hanny, inderdaad Macaron zegt veel maar we moeten nog maar zien en er is dan wel een soort begin van het einde in zicht, maar we zijn er nog laaaaang niet 🙂
   Ben benieuwd wat je van de site vindt 🙂

 2. Ineke leuk te lezen hoe jij je hebt ontwikkeld. Jan-lieven stuurde het mij door. Je hebt wel “een wereld reis gemaakt in jezelf”. Ik wens je veel succes met je eigen onderneming.
  Groet, Els Poissonnier.

  1. Oh wat leuk Els !! Dank je wel 🙂 Ja, een mooie innerlijke reis die nog vrolijk doorgaat 🙂 Blij dat ik nu ook andere kan helpen zo’n reis te maken 🙂

 3. Wat een mooi verhaal! Mijn bedrijf Op reis met Lia, de reis naar jezelf waar je met mij mee gaat in mijn camper 😉

  1. Hartstikke leuk Lia 🙂 Let’s keep the contact !

 4. Ik wil zoveel schrijven, maar hoe houd ik het kort en bondig?

  Ienke is een geweldig mooi mens en ‘Zeilen naar jezelf’ is een geweldig concept!!

  #staysafe en een #aanradervoorlater !!

  1. Merciiiiiii 😀 Leuk te lezen dat het concept je aanspreekt 🙂

Leave a Comment

Global Dutchies

Wereldvrouw op vakantie bij een wereldvrouw

Profile

Posted in
meetup gloabla dutchies

Nakijken & takeways online meeting over Workcations

Cabril do Ceira Centraal Portugal

Vakantie in Centraal Portugal: Genieten!

workcation global dutchies vakantie werk

Global Dutchies online meeting 26 februari thema: Workcation.

Te koop Global Dutchies vakantie accommodatie B&B villa

Te Koop – nieuwe categorie op Global Dutchies

nakijken online meeting duurzaam ondernemen

Nakijken online meeting duurzaam ondernemen Global Dutchies

online interview met Mariet Global Dutchies

Duurzaam ondernemen door Global Dutchies – insights

Laatst toegevoegde accommodaties

Hotel Maya Luna

Rian Appartementen

Huis aan het water in Lemmer, Friesland

Laatste toegevoegde tours of events

Wandelvakantie natuur en cultuur Etrusken in midden Italië.

Maxie Sailing Sensation! 2 daagse boottocht met overnachting

Retreat van een dag via One Day Retreat Ibiza

Steun een goed doel!

Global Dutchies goede doelen

Donatie 2020: €750 voor educatie en empowerment projecten

Global Dutchies Edumais

Global Dutchies: € 500 donatie voor de empowerment van meisjes wereldwijd

Leeg klaslokaal in Zambia

Corona-pandemie, hoe gaat het met de educatie projecten die wij steunen?

Blogs van Wereldvrouwen

meetup gloabla dutchies

Nakijken & takeways online meeting over Workcations

Cabril do Ceira Centraal Portugal

Vakantie in Centraal Portugal: Genieten!

workcation global dutchies vakantie werk

Global Dutchies online meeting 26 februari thema: Workcation.

WhatsApp chat