Interview met Lisa van Roode eigenaresse van Lan Sabai

Interview met Lisa van Roode eigenaresse van Lan Sabai - Globval Dutchies is in gesprek met Lisa van Roode. Lisa woont inmiddels alweer 7,5 jaar, samen met haar man, op het prachtige eiland Phuket in Thailand. Hier heeft ze een retreate centre, genaamd Lan Sabai.  Ze is geboren en getogen in een dorp in de bollenstreek, Lisse, waar haar ouders bloemen verkochten. Vanaf haar 11e jaar hielp Lisa ieder voorjaar hard mee met het verkopen van bloemen. Niet alleen aan Nederlanders, maar ook aan Duitsers, Fransen en Belgen. “Bonjour, ca va bien.”

Van China naar Thailand

Lisa runde een goed lopende textielbusines in Shanghai. Toen haar vader overleed, kwam zij ineens tot het besef dat haar ouders nooit écht hebben genoten van het leven. Dit was voor haar een belangrijke les. Daarom gingen zij en haar man op zoek naar een plek waar ze de drukte in China even konden ontlopen. Inmiddels waren ze al redelijk vaak op vakantie in Thailand geweest, maar Phuket sloegen ze liever iedere keer over. "We vonden dat het eiland een slechte naam had". Totdat ze op een keer een pakketreis van 3 dagen geboekt hadden. Ze kwamen erachter dat Phuket zo gek nog niet was. Een jaar later gingen ze weer terug en bedachten ze dat het eigenlijk best prima was om hier een huis te hebben. Uiteindelijk heeft het stel daar een stuk grond gekocht en hun droomhuis gebouwd. Kort daarna heeft het stel het vakantiehuis in Thailand tot definitief woonhuis gemaakt. Zij hebben zelfs straathonden geadopteerd. Dat zijn nu hun Kinderen. “Sindsdien is ons gezin compleet.”

Hoe ben je in de vakantieverhuur terechtgekomen?

In tegenstelling tot de meeste mensen die je vaak ziet in “Ik vertrek”, had Lisa niet die droom om een B&B te beginnen. Sterker nog, ze was net een fair-trade woonmerk begonnen, genaamd Yoshiko, iets totaal anders. Totdat ze een keer van een zakenreis vanuit Nederland thuiskwam en tegen haar man zei: “Natuurlijk help ik graag de arme mensen in Bangladesh met werk om zo een beter inkomen en toekomst te genereren. Maar op een andere manier zijn ze ook heel arm in Europa. Altijd maar die stress als ik weer eens vanuit Lisse naar mijn kantoor in Nieuwegein reed. Grijze luchten en chagrijnige koppen om me heen in de aangroeiende files. Daar wil ik iets aan doen” En daar kwam Lisa weer tot andere inzichten. Ze wilde die mensen helpen om weer een beetje tot zichzelf te komen. Weg van de drukte, weg van de stress. Zogezegd, zo gedaan. Lisa maakte een plan, ontwierp de accommodatie en begeleide de bouw. En daar was ineens Lan Sabai. “Ik had nooit kunnen bedenken dat mensen spontaan zouden zeggen dat ze zich binnen een paar minuten al zen en rustig voelen.” Dat zijn de grootste complimentjes die ze heeft gekregen.

Wat is het leukste- en het minst leuke aan het hebben van een verhuuraccommodatie?

Het leukste vindt Lisa om haar gasten een goede tijd in het retreat centre Lan Sabai te geven. Hieronder valt een goede service en persoonlijke aandacht. Ze gelooft niet in one size fits all en dat merk je tijdens haar signature retreats. Je krijgt de smoothies met superfoods die goed voor jou zijn. Het verschilt dus per persoon wat erin zit. Ze werkt met een quantum frequency scanner om haar gasten beter te leren kennen. Zo stemt ze de desbetreffende treatments af per persoon. “Het gaat vaak om kleine tweaks in de levens stijl. In plaats van grote stappen om 10 kilo af te vallen” zegt Lisa.

Het lastigere aan haar werk vind Lisa om altijd alle puntjes op de i te willen hebben en dat het team duidelijk te maken. “Chinezen en Bengalen kon ik nog wel eens de les lezen, maar Thaise mensen zijn heel gevoelig en verwachten niet dat je je stem verheft. Consistentie is ook zoiets: Ze gaan altijd voor een goedkoper alternatief en als je niet op let liggen er opeens croissants van de 7/11 i.p.v. de franse warme bakker op tafel.”

Geef ons een leuke anekdote

“We hadden een keer een grote groep vrouwen die hier waren voor een team uitje. Ze hadden een zonsopgang tour geboekt bij de Big Buddha geboekt. Toen ik om 5.30 uur samen met mijn man aan de koffie zat zei ik tegen mijn man, ik ga even kijken of alles goed gaat. Mijn man vond het overdreven. Gelukkig dat ik maar ben gaan kijken want toen ik bij het retreat centre aan kwam stond daar een kleine sedan te wachten in plaats van een mini van. Op dat moment opende net de deur met de organisator van het team retreat en ik zei; jaa dit is ook Thailand! Binnen 2 minuten had ik een busje geregeld maar mijn hart stond wel bijna even stil.”

De invloed van corona

Lisa en haar man waren net klaar met de bouw van Lan Sabai en hadden de eerste groepen op bezoek totdat Thailand ineens op slot ging. Thailand was, na China, het eerste Aziatische land dat volledig op slot ging. Ruim twee jaar lang hebben er geen vliegtuigen mogen landen. “Het was bittere armoede. We wonen hier op een eiland waarbij 95% direct of indirect afhankelijk is van toerisme. Nu is Phuket uitgeroepen tot health en wellness eiland, door de overheid”.

Waarom ben jij lid geworden van Global Dutchies en waarom zouden andere wereldvrouwen dit ook moeten doen?

“We kunnen elkaar inspireren en van elkaar leren. Dat wil toch iedereen!”

Ben jij ook werkzaam ook in de vakantieverhuur of de reisbranche? Voeg dan ook je accommodatie of lokale tour toe.


Foto's: Lisa van Roode
Accommodatie: Lan Sabai
Plaats: Phuket, Thailand

Volg Global Dutchiesop Facebook  of op Instagram

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat