fbpx

[Interview] In gesprek met Petra van de Velde uit Portugal

Vele wereldvrouwen ken ik alleen via online contact. Zo nu en dan is er een wereldvouw in Nederland en dan ook nog in Den Haag, zo ook Petra. Dus op een zaterdagochtend spraken we Petra en ik af in een leuk koffietentje in de Haagse wijk Bezuidenhout. We praten over haar sabbatical terwijl ze werkte bij een groot internationaal advocatenkantoor. Het wonen en werken in Brazilië en nu in Portugal.

Door: Ria Luitjes
Foto's: Petra van de Velde

Wie is Petra?

'Ik ben afkomstig uit België, geboren en getogen in Gent. Heb rechten gestudeerd en draaide een 10 tal jaar mee in grote internationale advocaten kantoren in Brussel, in de corporate afdeling. Hoewel ik een ontzettend boeiende baan had, wilde ik de wereld ontdekken en andere culturen opsnuiven! Ik besloot om een sabbatical te nemen en ben gaan backpacken in Zuid Amerika, een continent dat me aantrok. 'The best decision ever!' Ik heb gereisd door o.a. Mexico, Guatemala, Nicaragua en Colombia en had de tijd van mijn leven. In Colombia werd ik PADI duikinstructeur en overwoog ik om er mijn eigen duikschool te starten in een dorpje bij Cartagena. Als een vis in het water voelde ik me in Zuid-Amerika, back to the basics, werkend op mijn flip-flops in een zonnig klimaat, vlakbij zee en altijd in een internationaal gezelschap.

Het waren de eerste signalen dat ik eigenlijk wel klaar was met mijn gestructureerde en drukke leven in het grijze België. Toch ben ik na het afgesproken jaar reizen terug gegaan naar het advocatenkantoor. Na een half jaar heb ik dan echt de knoop doorgehakt. Ik realiseerde mij dat mijn carrière nuttig en leerzaam is geweest maar dat ik dit rest van mijn leven niet wilde doen. Ik ben verder het continent gaan ontdekken en reisde door Argentinië & Uruguay richting Brazilië. Brazilië was liefde op het eerste gezicht, het land, de muziek, de mensen en mijn Braziliaanse man. We hebben 14 jaar in Rio de Janeiro gewoond, kregen twee kinderen en zijn tweeënhalf jaar geleden naar Europa verhuisd, naar het zonnige Portugal.'

Global Dutchies interview Petra Portugal

Hoe ben je in de vakantiehuizen verhuur terecht gekomen?

'Toen ik aankwam in Rio heb ik als eerste een klein guesthouse opgezet en ben ik tegelijk een opleiding voor gids gaan volgen, waardoor ik dieper inzicht kreeg in de Braziliaanse cultuur en geschiedenis. Ik heb rondreizen begeleid door Brazilië en toonde onze gasten de leukste plekjes in het bruisende Rio de Janeiro. Tijdens mijn gidsopleiding ontmoette ik een Braziliaan  die in de vakantieverhuur werkte en mij wees op de kansen in die sector, vooral omdat ik meerdere talen sprak. Ik ging met hem samenwerken en verzorgde de communicatie met de gasten. Het was voor mij dé manier om reizigers het echte Brazilië te laten beleven.'

Global Dutchies interview Petra Portugal Rio

Het bruisende Rio de Janeiro.

Fase van hoop

'Dit was allemaal voor de komst van Airbnb. Vakantieverhuur zat in de lift want de hotels in Rio waren oudbollig en duur. Toen hij er mee ophield heb ik zijn portefeuille overgenomen. Tegelijkertijd zijn mijn man en ik ook gaan investeren in vakantie appartementen. Het was telkens een uitdaging om een team Braziliaanse bouwvakkers aan te sturen maar ik vond het heerlijk om te doen. Vanaf 2007 belandde Brazilië echt in een fase van hoop. Brazilië haalde de organisatie van de Wereldbeker binnen en de periode in aanloop naar 2014 was een tijdperk waarin veel investeerders naar Brazilië kwamen. Het land stond in de spotlights, er werd geïnvesteerd in infrastructuur en veiligheid, het was een goede periode om het zaken te doen. De hoop dat Brazilië hét ging worden leefde enorm. Brazilië speelde mee in de wereldeconomie, de hoop leefde dat dit blijvende voordelen zou meebrengen voor de ganse bevolking.'

Werken op flipflops met mijn zomerjurk aan

'De appartementen die ik beheerde lagen bij de mooiste stranden van Rio. Ik had een leuk team, we werkten keihard maar op flip flops en in een zomerjurk, altijd omringd door happy people, een fantastische periode! Zo maakte ik unieke evenementen mee zoals het pausbezoek in 2013, de Wereldbeker in 2014 en de Rio Olympics in 2016, echt wel de kers op de taart als je in het toerisme werkt. Ik ben echt iemand die haar roeping heeft gevonden door mijn eigen weg uit te stippelen. Door mijn dromen achterna te gaan heb ik mijzelf opnieuw uitgevonden. Alles wat ik in België heb opgebouwd is heel nuttig geweest om mijn droom te realiseren. Ik ben gewoon een Vlaamse die heel happy wordt van de zon :).'

Global Dutchies interview Petra Portugal zomerjurk

Hoe ben je in Portugal terecht gekomen?

'De hoop die er was in 2007 is helaas niet uitgekomen. Wij wilden onze kinderen (nu 9 en 12 jaar oud) verder opvoeden in een meer evenwichtige samenleving en goed onderwijs laten genieten, zonder verder beroep te moeten doen op exclusieve privé scholen enkel weggelegd voor de "happy few"...We hebben eerst gekeken naar België, maar daar kon ik de klik niet meer vinden. Door de taal, gecombineerd met het zonnige klimaat, kwamen we op Portugal.

Tweeënhalf jaar geleden hebben we de stap gemaakt en zijn we verhuisd naar de kust van Lissabon. We wonen in het pittoreske Cascais, het mooiste stadje van Portugal. Ik zeg "het mooiste" omdat mijn kinderen dit telkens zeggen als we van vakantie terugkomen en Cascais binnen rijden... We hebben in Cascais geïnvesteerd in een appartement voor vakantieverhuur, als ook in Ericeira, een nog authentiek dorpje met prachtige surf-stranden op een half uur van Lissabon.'

Global Dutchies interview Petra Portugal cascais

Het pittoreske Cascais

Geraakt door het land Portugal

'Inmiddels voel ik mij helemaal op mijn plek in Portugal. Portugal is een 'feeling' en voelt echt als een verademing: de mensen zijn rustig, vriendelijk, ingetogen, warmhartig en echt. Het algemene ritme is wat trager. Er is minder consumptie drang. Portugal is zo bijzonder in al zijn eenvoud. Het is een land met een enorme geschiedenis en tradities die in ere worden gehouden, zo bijzonder. De natuurpracht, de speciale energie van de oceaan, de vele nog ongerepte stranden, de authentieke dorpjes en stadjes in het binnenland... Ik hou echt van Portugal en voel me elke dag dankbaar om in dit bijzondere land te mogen wonen.'

Global Dutchies interview petra portugal beach

Petra: "geraakt door het land'

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw/host?

'Ik vind het leuk en ook wel een uitdaging om met veel verschillende mensen om te gaan, elk met hun eigen achtergrond en cultuur, en telkens weer het ijs te kunnen breken. Ik communiceer graag met onze gasten en wil iedereen persoonlijk laten voelen dat hun vakantie telt en dat er iemand is die naar ze luistert en met ze meedenkt. Het geeft zoveel voldoening als gasten van jaren terug me blijven contacteren als ze een vakantie willen boeken en dat ik hen nu ook wegwijs mag maken in het mooie Portugal.'

'Verder vind ik de manier waarop je de reiziger momenteel bereikt ook wel een bijzondere uitdaging. Marketing is ontzettend veranderd sinds ik begon. In de huidige tijd waar de vakantieverhuur nagenoeg volledig is ingepalmd door de grote boekings-sites en allerlei "platforms" die elke dag uit de grond schieten als een verzameling van een reeks accomodaties zonder dat er echt een "ziel" inzit, probeer ik echt consequent te kiezen voor de persoonlijke aanpak omdat ik ervan overtuigd ben dat vele reizigers ook de bomen door het bos niet meer zien. Uiteraard gebruik ik ook een aantal grotere sites als marketing kanaal maar ik ben vrij kieskeurig in de samenwerkingen die ik aanga, het moet gewoon kloppen en er moet een bijzondere klik zijn.

Wat vind je minder aantrekkelijk van je werk?

'Wat ik de laatste tijd minder aantrekkelijk vind, is dat de grote boekings-platforms zo belangrijk zijn geworden en zoveel reizigers (en ook wel verhuurders) "gebrainwasht" lijken te zijn. Vaak zie je beginnende accommodatie houders met trots hun "airbnb/booking" link overal verspreiden en aldus reclame maken voor tussenpersonen die een aanzienlijk percentage van hun inkomsten afromen... Heel veel reizigers denken nog steeds dat het "veiliger" is om via een site als Booking of Airbnb te boeken, terwijl ze totaal niet beseffen dat ze door rechtstreeks te boeken hoge service fees kunnen besparen dan wel dat er zodoende minder fees (vaak tot bijna 20 %) worden opgestreken door commerciële tussenpersonen. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk bewustwording te creëren voor het  #bookdirect principe en ben actief betrokken bij allerlei initiatieven op dat vlak van eigenaars die het heft terug in eigen handen nemen. It's about time to get our properties back!'

Je bent heel spontaan lid geworden van Global Dutchies, je bent zelfs ambassadeur!

'Yep. Ik had meteen een klik met het Global Dutchies platform. Enerzijds omdat ik dit soort #bookdirect initiatieven graag steun en belangrijk vind. Maar het bijzondere vind ik dat er een ziel zit in dit platform. Het is een initiatief van en door "wereldvrouwen" en doordat je het #givingback principe hebt toegevoegd aan het platform. Stuk voor stuk mooie initiatieven opgezet door en voor vrouwen. Iets geven zonder dat we er nu zelf direct iets voor terugkrijgen. We hebben het zelf zo goed en er is zoveel ellende in de wereld. Een kleine druppel op een hete plaat maar vele kleintjes maken één groot en samen zijn we sterk. Daar geloof ik in. Be the change you want to see in the world!'

Waarom zouden andere wereldvrouwen ook lid moeten worden?

'Het een mooi alternatief voor de grote OTA's. Maar belangrijker nog is dat je de kans hebt om te verblijven bij andere wereldvrouwen, elk met hun eigen verhaal en bijzondere band met hun nieuwe thuisland. Hiermee heb je direct toegang tot locale activiteiten en insidertips. Bovendien steun je als vrouw de projecten van 4 andere wereldse vrouwen voor de empowerment van meisjes en vrouwen. Hoe mooi zou het zijn als alle vrouwen uit de Facebook groep spontaan lid werden en er zodoende meer dan €1000,00 per project beschikbaar komt per jaar? I am a dreamer but I am not the only one :)'

Global Dutchies interview Petra Portugal petra en ria

Ria en Petra aan de koffie in Den Haag

Lid worden van Global Dutchies? We vragen € 2,00 lidmaatschap waarmee we vier kleinschalige projecten van wereldvrouwen ondersteunen. Projecten voor de empowerment van meisjes en vrouwen wereldwijd. Daar hebben we allemaal iets mee ;-).

Tekst: Ria Luitjes
Foto's: Petra van de Velde

Accommodaties op Global Dutchies van Petra:

Cascais Holiday apartment Portugal

Ipanema Design Loft Brazilië

Social Media

1 Comment

  1. Bedankt voor je openheid Petra. Het is een erg mooi verhaal geworden!

Leave a Comment

Global Dutchies

Wereldvrouw op vakantie bij een wereldvrouw

Profile

Posted in
meetup gloabla dutchies

Nakijken & takeways online meeting over Workcations

Cabril do Ceira Centraal Portugal

Vakantie in Centraal Portugal: Genieten!

workcation global dutchies vakantie werk

Global Dutchies online meeting 26 februari thema: Workcation.

Te koop Global Dutchies vakantie accommodatie B&B villa

Te Koop – nieuwe categorie op Global Dutchies

nakijken online meeting duurzaam ondernemen

Nakijken online meeting duurzaam ondernemen Global Dutchies

online interview met Mariet Global Dutchies

Duurzaam ondernemen door Global Dutchies – insights

Laatst toegevoegde accommodaties

Hotel Maya Luna

Rian Appartementen

Huis aan het water in Lemmer, Friesland

Laatste toegevoegde tours of events

Wandelvakantie natuur en cultuur Etrusken in midden Italië.

Maxie Sailing Sensation! 2 daagse boottocht met overnachting

Retreat van een dag via One Day Retreat Ibiza

Steun een goed doel!

Global Dutchies goede doelen

Donatie 2020: €750 voor educatie en empowerment projecten

Global Dutchies Edumais

Global Dutchies: € 500 donatie voor de empowerment van meisjes wereldwijd

Leeg klaslokaal in Zambia

Corona-pandemie, hoe gaat het met de educatie projecten die wij steunen?

Blogs van Wereldvrouwen

meetup gloabla dutchies

Nakijken & takeways online meeting over Workcations

Cabril do Ceira Centraal Portugal

Vakantie in Centraal Portugal: Genieten!

workcation global dutchies vakantie werk

Global Dutchies online meeting 26 februari thema: Workcation.

WhatsApp chat