[Interview] in gesprek met Vanessa Bussola, eigenaresse van Agriturismo Villa Bussola

Vanessa woont in Italië, daar is ze ook geboren. Van haar Nederlandse moeder leerde ze niet de Nederlandse taal. Op haar 19e besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en vertrok naar Nederland om de taal te leren. Na veel backpack reizen en de komst van een dochter is ze uiteindelijk weer in Italie terecht gekomen en runt samen met haar man Agriturismo Villa Bussola.

Wie is Vanessa Bussola

Ik ben pas 50 geworden. Geboren in Verona, noord Italië. Mijn moeder is een Nederlands-Indische vrouw die in 1950 met de hele familie (wat er nog van over was na de oorlog) vanuit Indonesië naar Nederland is gegaan. Haar vader had in het Jappen-kamp in Indonesië gezeten en uiteindelijk tijdens de bouw van de brug over de rivier Kwai gestorven. Haar moeder, die alleen overbleef met twee kinderen, heeft toen alle moed bij elkaar geraapt en weer een leven kunnen opbouwen.

Mijn moeder was de oudste uit het gezin. Tijdens een zomervakantie ging ze als jonge meid met een vriendin naar het Garda meer waar ze mijn vader, the real Italian latin lover 😉  ontmoette. Liefde op het eerste gezicht! Na een jaar gecorrespondeerd te hebben, heeft mijn moeder het een kans gegeven en is ze verhuisd naar Verona. Dit gebeurde bijna 60 jaar geleden ( ze leven nog happy en gezond samen! ;-)).

Ik ben de middelste van drie kinderen. Ik heb een gelukkige jeugd gehad in Italië en ben al van kleins af aan altijd gefascineerd geweest door alles wat met het buitenland te maken had. Mijn moeder had het toen zo druk dat het haar niet lukte om ons kinderen haar moedertaal te leren. Dat was iets wat mij ontzettend veel frustreerde. Na mijn beroepsopleiding secretaresse import/export heb ik de specialisatie toerisme gedaan. Ik heb in die jaren veel ervaring opgedaan als hostess/VVV-medewerkster/secretaresse.

Global Dutchies interview Bussola
1983, mijn familie, ik sta links.

Op mijn 19e besloot ik naar Nederland te gaan om de taal te leren. Mijn tante, mijn moeders zus, heeft me een jaar opgevangen en veel geleerd. Ik werd ondergedompeld in de Nederlands-Indische cultuur en leerde in no-time de Nederlandse taal. Ik heb, behalve een speciale opleiding voor de Nederlandse taal ook een hostess/toeristische opleiding gedaan. Daarna heb ik in de horeca/hotels/touroperators/fotografie branche gewerkt. Tot ik tot de conclusie kwam dat het niet veel verdiende en de switch maakte naar de Telecommunicatie waar ik 12 jaar heb gewerkt als management assistente en project coördinator.

In Nederland heb ik altijd in Den Haag en Scheveningen gewoond, lekker dicht bij de zee. Ik kwam ook regelmatig in de bollenstreek waar mijn Indische familie woonde en later, toen ik mijn man leerde kennen, kwam ik veel in Brabant.  Ik ben gek op Nederland, ik heb er bijna 18 jaar met heel veel plezier gewoond. Mijn hart is gesplitst tussen Nederland en Italië. Ik voel me thuis in beide landen, ook neig ik qua mentaliteit soms meer naar het Nederlandse.

Met mijn man heb ik regelmatig ‘gebackpacked’ door Thailand en Indonesië, waar ik uiteraard o.a. ook mijn roots ben gaan opzoeken. Door onze toenmalige hobby’s (ik duiken, hij diepzee sportvissen) zijn we ook geregeld bij de Rode Zee en in de Cariben geweest.

Global dutchies interview Bussola duiken
In 2000 hebben we onze duikbrevetten gehaald.

In 2003 werd onze dochter geboren. We realiseerden ons toen dat we onze dochter een andere jeugd wilden geven dan het opgroeien in een drukke stad en zijn toen onze dromen gaan onderzoeken. Ooit op een eiland in Thailand droomden we weg over een klein resort met hutjes en veel toeristen… een idyllisch plaatje, maar een beetje onrealistisch.

Global Dutchies interview Bussola moeder en dochter

Happy met mijn leven als jonge moeder.

Hoe ben je in de vakantieverhuur/ B&B markt in Italië terecht gekomen?

Deze droom heeft zich ontwikkeld in wat het nu is met Agriturismo Villa Bussola. We wilden een toeristische onderneming starten, ergens in de wereld. Ik was toen helemaal happy als jonge moeder en wilde niet teveel risico’s nemen. De beslissing om terug naar Italië te gaan was de meest veilige. Ik had op dat moment niet echt de behoefte om het roer hélemaal om te gooien. Maar voor ons gezin was het wel het beste. Het idee om naar een ander land te verhuizen waar ik opnieuw een taal en cultuur moest leren, weerde me af. Veilig, vertrouwd, bekend… Italië werd het!

De plek die we gekozen hebben, de regio Le Marche in midden Italië, is niet de streek waar ik opgegroeid ben, dus toch wel een beetje onbekend en nieuw. We zochten een plek waar we binnen een uur alles in de buurt hadden (vliegveld, stad, bergen, zee, cultuur, natuur, scholen…). De plek waar we nu zitten met Agriturismo Villa Bussola heeft dit allemaal.

Alles wat ik altijd al als kind interessant vond, komt hier bij elkaar. De ruimte, de natuur, de vriendelijkheid, de gastvrijheid, het lekkere eten, het ontdekken van nieuwe pittoreske plekjes, cultuur… Dit allemaal te kunnen delen met en overbrengen op onze gasten is wat we als vanzelfsprekend en spontaan doen vanuit Agriturismo Villa Bussola.  ...................Uiteraard heb ik onze dochter wél meertalig opgevoed ;-).

Global Dutchies Vanessa Bussola huis gevonden
In 2005 vonden we ons hui. Dit hebben we omgebouwd naar Villa Busolla.

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw/host?

Het ontmoeten van nieuwe mensen, hun levensverhaal horen, ze in de watten leggen, ze kunnen enthousiasmeren over onze omgeving, ze een fantastische tijd en herinnering kunnen geven en vooral de vriendschappen die er uiteindelijk ontstaan. Bovendien, omdat we vooral met Nederlandstaligen werken, voel ik me altijd toch nog een beetje in Nederland. Want Nederland blijft in mijn hart en mis ik nog iedere dag.

Global Dutchies Agriturismo Villa Bussola
Agriturismo Villa Bussola na de verbouwing.

Wat vind je minder aantrekkelijk van je werk?

Eigenlijk vind ik de Italiaanse bureaucratie het meest vervelende in mijn werk. Maanden lang heel vroeg opstaan, laat naar bed, altijd mensen op je heen, geen privacy hebben, geen vakantie hebben, altijd alles voor iedereen doen, poetsen… dat hoort bij ons werk. Maar als je aan het einde van een seizoen alle administratie en bureaucratie afgehandeld hebt en de opbrengst is altijd laag, dan is dit zeker het stukje wat ik het minst aantrekkelijk vind in mijn werk.

Kun je ons een (leuke) anekdote van/over de gasten van Villa Bussola vertellen?

Wat ik al noemde, mijn gasten worden vrienden en zelfs bijna familieleden… We hebben gasten die al sinds het allereerste jaar, 13 jaar lang nu, jaar in jaar uit ons bezoeken. Mensen die soms drie keer per jaar naar ons toe komen, mensen die zeggen dat ze nooit een tweede keer naar dezelfde plek op vakantie gaan en vervolgens vijf jaar achter elkaar komen. Dat is echt een groot compliment!

Ik ben net 50 geworden, ik houd er niet van om mijn verjaardag te vieren, maar dit jaar werd ik ontzettend verrast met een feestje waarbij mijn ouders, gasten, vrienden en familie bij betrokken waren.

Als cadeau kreeg een week vakantie in Nederland, volledig verzorgd. Een week lang ben ik volledig (zonder man en kind om ermee rekening te moeten houden!) vertroeteld. Ik logeerde bij gasten van Agriturismo Villa Bussola. Met een privé chauffeur, heb ik alles kunnen doen en iedereen gezien die ik wilde. Heb vriendinnen bezocht die ik al 11 jaar niet gezien had. Ik heb zelfs mijn Indische tante waar ik gewoond heb kunnen opzoeken. Ik ben een dag lang in Amsterdam geweest. Heb in een sterrenrestaurant gegeten en nog veel meer leuke dingen gedaan! Het is hartverwarmend geweest om te zien en voelen dat mensen waarderen wat je voor ze doet.

Global Dutchies Vannessa Bussola
Vanessa Bussola met man en dochter.

Je bent lid geworden van Global Dutchies. Waarom zou je andere wereldvrouwen willen adviseren om ook lid te worden?

Ik denk dat de kracht van accommodaties van de Global Dutchies wereldvrouwen is dat we allemaal een beetje hetzelfde beleven en meemaken. De verbondenheid is uiteraard onze Nederlandse achtergrond. We kunnen elkaar begrijpen, helpen en steunen en hebben allemaal een open mentaliteit. Ik denk dat we samen sterker staan. Ik zie mijn andere accommodatie eigenaressen niet als concurrenten, maar als collega’s. Als een van mijn gasten aangeeft dat hij naar bijvoorbeeld Afrika met vakantie wil, dan zou ik hem gelijk naar onze Global Dutchies site sturen. Hopelijk gebeurt het andersom ook en daarom staan we samen sterker.

 

Door: Ria Luitjes

Zit jij ook in de vakantieverhuur? Wil jij ook een interview wordt dan een Gouden Dutchies, een interview is inclusief.

Foto's: Vanessa Bussola

Accommodatie: Agriturismo Villa Bussola

Volg ons ook op Facebook

Social Media

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat