[interview] In gesprek met Natascha, eigenaresse ZaZoe Xperience in Zuid-Afrika

Natascha houdt van Zuid-Afrika! Ze geniet van de rust en de ruimte op haar 'private game reserve'. Samen met man Rex deelt ze de passie voor het runnen van een lodge maar eigenlijk nog meer in het verzorgen en begeleiden van maatwerk rondreizen en/of 4x4 kampeerreizen. Ik ontmoet Natascha voor de eerste keer op de voor haar 15e vakantiebeurs in Utrecht.

Wie is Natascha?

Global Dutchies Interview Natascha met broertje
Natascha met haar broertje Maurice in Westervoort.

Ik ben Natascha Snelder-Bouman (1968), geboren en getogen in Westervoort, in de Liemers, bij Arnhem. In Arnhem heb ik na de VWO een toeristische opleiding gevolgd. Na mijn studie heb ik ongeveer 1,5 jaar bij de VVV in Arnhem gewerkt. Toerisme sprak mij erg aan.  Jammer genoeg zag ik voor mijzelf weinig doorgroeimogelijkheden. Voor mij een reden om over te stappen naar het bankwezen bij de Rabobank. In de vele jaren dat ik daar werkte heb ik alle vrijheid gekregen om verschillende opleidingen te volgen. Eerst voornamelijk bancair, daarna vooral op het gebied van marketing (NIMA), PR en Communicatie (SRM). Met deze opleidingen en bijbehorende diploma's op zak was ik ondertussen overgestapt van een lokale Rabobank naar Rabobank Nederland, directoraat Communicatie. Voor mij een prachtige tijd waarin ik heel veel geleerd over het marketing-, PR- en communicatievak. In 1997 heb ik besloten vanwege de lange dagelijkse reistijden te stoppen bij de Rabobank en de overstap te maken naar het bedrijfsleven. Met veel plezier heb tot 2006 bij verschillende commerciële bedrijven gewerkt. Altijd in een communicatierol, vaak gecombineerd met een functie als directiesecretaresse / managementassistente waarin ik ook mijn organisatorische talenten kon laten zien.

Hoe ben je in Zuid-Afrika terecht gekomen?

Mijn man Rex en ik hebben een paar jaar ‘gedubt’ over verhuizen naar het buitenland. In eerste instantie dachten we na over werk als expat via mijn man's werkgever. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om een eigen onderneming te starten. Met deze keuze konden we eigenlijk kiezen voor elke plek op de wereld in plaats van alleen de landen waar het bedrijf van mijn man zaken mee deed.

We zochten vooral rust, ruimte en natuur. Ik kende Zuid-Afrika al vanuit vrijwilligerswerk wat ik eerder had gedaan maar ook door rangers-opleiding die ik daar had gevolgd. Genoeg redenen om ons daar een paar keer te gaan oriënteren, vonden wij. Heel veel bezoeken, lange gesprekken en discussies verder, viel de keuze op een 'private game reserve' van zo'n 1.300 hectare in het noorden van Zuid-Afrika. Op het terrein stond al een leuke woning voor ons. Het eigen wildpark had diverse wildsoorten en niet onbelangrijk alle rust en ruimte die we zochten.

GLOBAL DUTCHIES Zuid-Afrika interview

Hoe ben je in de lodge-verhuur terecht gekomen?

In het eigen ‘game reserve’ stonden een paar chaletjes die de vorige eigenaar gebruikte als er vrienden of familie kwamen logeren. Die plek hebben wij direct aangepakt, ge-upgrade en geschikt gemaakt voor de verhuur aan (buitenlandse) toeristen. Omgetoverd naar een 'hotel in de bush' voor 18 personen. Zo moesten de bedden allemaal vervangen worden, hebben we overal airco's geïnstalleerd, een bar geplaatst, meerdere kamers gecreëerd, elke kamer een eigen boiler en zo kan ik nog wel even doorgaan. Door dit te doen waren we eigenlijk al heel snel ‘up-and-running’. Sterker nog, na een jaar voorbereidingen in Nederland, emigreerden we in april 2006. In januari van datzelfde jaar stonden we al op de Vakantiebeurs in Utrecht. Want, als je in de tweede helft van datzelfde jaar boekingen wilt voor je lodge moet je daar tijdig op anticiperen. Gelukkig heeft dat allemaal heel goed uitgepakt, nog steeds staan we elk jaar met veel plezier op de vakantiebeurs.

GLOBAL DUTCHIES Zuid Afrika interview lodge

Wat vind je het leukste van je werk als gastvrouw/host?

Inmiddels zijn we bezig met de voorbereidingen voor seizoen 15 voor onze locatie, ons stukje paradijs in Afrika. Het leukste vind ik het om onze gasten natuurlijk het helemaal naar de zin te maken. Ik word blij van de oooh's en aaah’s van onze gasten. Ik vind het heerlijk alles door hun ogen te zien. Het is heerlijk onze gasten te laten genieten van de prachtige natuur, de mooie mensen, het heerlijke klimaat, de comfortabele lodge... Enfin, je kent het vast wel.

Wat is een echte uitdaging in werk?

Gedurende de afgelopen jaren is onze focus steeds meer verschoven van het runnen van onze eigen accommodatie en wildpark naar het verzorgen én uitvoeren van complete maatwerk rondreizen en 4x4 kampeerreizen. Op deze rondreizen zijn wij zelf de chauffeurs en begeleiders. Door deze rondreizen zijn we nu té weinig op onze eigen lodge. De dagelijkse leiding wordt hierdoor lastig en onhandig. Wat ons eerst zo aantrok in de locatie, wordt nu een te grote uitdaging. Met als gevolg dat onze lodge nu te koop staat. Want de plek is té mooi om niet te gebruiken. Daar moet een nieuwe eigenaar weer helemaal voor willen gaan. Net als wij ruim 15 jaar geleden.

GLOBAL DUTCHIES Zuid-Afrika interview tours 4x4

Vertel eens een leuke anekdote over je gasten in Zuid-Afrika.

Aaah, waar zal ik beginnen? Ik kan altijd ontzettend genieten van verschillende nationaliteiten in de lodge. Mensen die elkaar treffen rond het vuur 's avonds of in de bar en er dan grappige misverstanden ontstaan tussen het Afrikaans en Nederlands. Maar ook mensen die ontzettende veel lol met elkaar hebben over belevenissen die ze eerder die dag of tijdens hun vakantie hebben meegemaakt. Natuurlijk horen daar ook de spannende verhalen bij rondom het braaivuur. Over wilde dieren, over reizen en over ontmoetingen met andere culturen.

GLOBAL DUTCHIES Zuid-Afrika interview zon

Waarom zou je andere wereldvrouwen adviseren lid te worden van Global Dutchies?

 Global Dutchies is voor mij een fijn platform omdat het de ruimte en vrijheid biedt om van alles te bespreken. Met mensen die in vergelijkbare situaties zitten, zonder dat de hele wereld direct alles (mee) kan lezen. Die beslotenheid en het kennisniveau binnen de groep spreekt mij heel enorm aan. Daarom zou ik het ook aan andere wereldvrouwen met accommodaties en/of tours / excursies en activiteiten aanbevelen. En hoe groter de groep wordt, des te meer schitterende vakantiebestemmingen we ook voor onszelf hebben. Hoe gaaf is het niet om eens bij één van de andere Global Dutchies op vakantie te gaan? Al heb ik dan niet altijd tijd om zelf iets te posten, toch probeer ik wel betrokken te zijn en blijven.

Global Dutchies vakantiebeurs Utrecht Natascha Ria interview Zuid-Afrika

Natascha & Ria Luitjes (founder Global Dutchies) treffen elkaar op de vakantiebeus januari 2020

Corona....de wereld verandert en wij ook

Inmiddels hebben we de ervaring van een wereldwijde pandemie. En kunnen we zeggen dat dit onze wereld behoorlijk overhoop gooit. Veel rondreizen die niet door konden gaan. Gelukkig zijn ze wel bijna allemaal verzet in plaats van geannuleerd. De lodge hebben we in maart 2020 direct gesloten. Ook Zuid-Afrika ging in een lange lockdown. Onvoorstelbaar maar waar werd een jaar later, nog steeds volop in Covid-tijd, de lodge ‘ineens’ verkocht. Zo ligt nu onze gehele focus op de maatwerk rondreizen en 4x4 kampeerreizen door zuidelijk Afrika. En wonen we op een andere plek ook weer volledig in de bush. Dat alles geeft rust én energie. Hoe gaaf is dat!

Door: Ria Luitjes

Zit jij ook in de vakantieverhuur? Wil jij ook een interview wordt dan een Gouden Dutchies, een interview is inclusief.

Foto's: Natascha Snelder-Bouwman

Tour: Fotografiereis ZaZoe Xperience Zuid-Afrika

Volg ons ook op Facebook  of op Instagram

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat