fbpx

Lockdown in Mahahual, een klein dorp aan de Caraibische kust van Mexico

Lockdown...............Alhoewel er in Mexico in de laatste week van maart officieel nog heel weinig infecties zijn, is iedereen al wekenlang in de ban van het corona virus. In de whats-app groep van onze hotel associatie bakkeleien we sinds een paar dagen over het wel of niet sluiten van de hotels en restaurants. De cruiseschip-pier is inmiddels al dicht, en scholen zijn preventief gesloten. Maar 'Semana Santa' (Pasen) komt eraan, dé belangrijkste vakantie in Mexico. Dé vakantie wanneer iedereen de koelbox en z'n hele familie inclusief schoonmoeder in de auto laadt (in die volgorde) en naar het strand rijdt. Officieel hebben we nog steeds geen enkele infectie in Mahahual, een klein dorp aan de Caribische kust van Mexico, zon 350 km ten zuiden van Cancun. Maar een aantal collega's zijn al wel dicht en de gemoederen lopen af en toe hoog op in de groep.

Kust van mexico blog lockdown Carolien

Annuleren of nog even wachten tot een de officiële lockdown

Ik zelf ben nog steeds onbeslist. Ons hotel is sinds een paar dagen leeg, het overgrote deel van onze reserveringen heeft zelf al afgezegd. En in de dagen na Pasen hebben we eigenlijk alleen nog maar twee cabañas verhuurd voor een hele week aan één familie. Annuleren of nog even wachten? Gevoelsmatig neig ik naar alles annuleren en op slot. Maar aan de andere kant...Ons hotel ligt op drie km afstand van het dorp, met zeven meter ruimte tussen elk van de vier cabañas op het strand. Het is super gemakkelijk om afstand te houden van iedereen, zelfs in ons restaurant, waar we de tafels drie meter uit elkaar hebben gezet. Natuurlijk staat er overal anti bacteriële zeep op tafel.

Eigenlijk een perfecte plek om een quarantaine door te brengen. Daarnaast...de inkomsten van die reservering maken het weer een stukje makkelijker om ons personeel te betalen. En aangezien Lopez Obrador, de president van Mexico, al heeft aangekondigd dat hij niet van plan is om het bedrijfsleven ook maar één peso tegemoet te komen met lastenverlichting, integendeel, hij wil alle bedrijven verplichten zijn werknemers in dienst te houden tegen volle loon uitbetaling zonder compensatie....afijn, zo malen alle voors en tegens door mijn hoofd, en besluit ik uiteindelijk om nog maar even af te wachten.

Beslissing wordt genomen... lockdown

Een paar dagen later wordt de beslissing voor ons genomen. In een speciale pers conferentie wordt s-avonds de lock down aangekondigd van 1 april tot 30 april. #Quedateencasa (blijf thuis) is inmiddels al dagen super trending. Voor een ieder die toch naar buiten moet praat de regering over een “gezonde afstand” maar helaas wordt vaker niet dan wel vermeld hoeveel die afstand dan moet zijn.

De volgende ochtend wordt ik wakker van de tv. Manlief heeft het nieuws al aangezet voor de allerlaatste ontwikkelingen mbt COVID-19. En ook al beheerst het corona virus nu al weken lang het dagelijkse leven, ik moet mezelf toch nog steeds eerst even knijpen om te realiseren dat het allemaal echt is, en geen slechte film waar ik de afgelopen droom in verzeild was geraakt. Onze eigenzinnige burgemeester heeft de regionale kranten weer eens gehaald; met een groep van 30 mensen heeft hij de enige toegangsweg tot Mahahual gebarricadeerd. Alleen bewoners mogen er nog in en uit, alle toeristen worden terug gestuurd. Andere kranten melden soortgelijke berichten over andere stadjes in de buurt.

Kleuren lijken zoveel feller en intenser sinds het toerisme bijna is verdwenen

Na een paar koppen koffie pak ik de fiets om een kijkje te nemen in het dorp, wie er nog wel open is en niet. De eerste drie km gaan over de onverharde verlaten kustweg. Aan de rechter kant kijk ik uit over de Caribische zee; groene, blauwe en turquoise tinten wisselen elkaar af. Ik weet niet of ik het me verbeeld, maar de kleuren lijken zoveel feller en intenser sinds het toerisme bijna is verdwenen. De strakblauwe lucht zonder vliegtuigen lijkt daar nog een schepje bovenop te doen. Wat ook enorm opvalt is dat er bijna geen plastic meer aanspoelt sinds er geen cruiseschepen meer langskomen... Ik kan het bijna niet geloven, maar zou één en één dan toch twee zijn?

Er staat bijna geen wind en het is doodstil. De andere kant van de weg is dichtgegroeid met mangrove bossen, die zich kilometers ver uitstrekken. Er leeft daar nog van alles, van wasbeertjes tot jaguars. En dat is geen sprookje; de afgelopen jaren hebben er al een aantal honden het niet overleefd. Vooral tijdens de droge periode is het oppassen geblazen, als mama jaguar uit de mangrove komt op zoek naar voedsel voor haar jongen. Een paar colega's hebben het voorrecht gehad er eentje te zien. Een van hen had zelfs een foto kunnen maken. Een ontmoeting met dit majestueuse beest staat nog steeds op mijn wishlist. En met alle verhalen wereldwijd van dieren die plotseling weer gesignaleerd worden op plekken waar ze al decenia niet meer geweest zijn..wie weet! Maar als er even later van alles ritselt en er duidelijk iets beweegt in de mangrove, krijg ik toch een beetje de kriebels en fiets, onderwijl lachend om mezelf, net een beetje sneller dan gewoonlijk de laatste twee kilometer naar de “bewoonde” wereld.

Hotel Restaurant Maya Luna personeel lockdown
Team Maya Luna.

Optimisme? Wanhoop? Naïviteit?

Op de boulevard aangekomen blijkt ongeveer de helft van de collega's “quedate en casa” te respecteren. De rest van de restaurants zijn nog gewoon open. Alhoewel gewoon, ze zijn leeg of met hooguit één tafel bezet, waarschijnlijk hun eigen personeel, maar toch. Tot mijn verbijstering zijn er zelfs nog wat artesania winkeltjes open. Optimisme? Wanhoop? Naïviteit? Want met nul cruiseschepen komt er niemand langs laat staan dat iemand wat koopt. Aangekomen bij de vuurtoren aan het eind van de boulevard staan een paar jongens opgewonden te praten. Nieuwsgierig vraag ik wat er aan de hand is. Op afstand laten ze me op hun ipad een video zien van een krokodil die rondstruint op de plek waar we nu staan. "Dat is net een kwartier geleden, hij is nu de mangrove weer in".

Weer terug in het hotel ontbijten we samen met het personeel. We bespreken welk deel van ons hotel-restaurant vandaag een complete “make-over” krijgt. Want met nul gasten in het hotel is er tijd zat voor klein en groot, uitgesteld, onderhoud. Tegelijkertijd is ons personeel natuurlijk net zo bezorgd als wij over wat er komen gaat. Eentje vertelde me een paar dagen geleden dat zij de enige was vanuit haar dorp die weer terug naar haar werk ging. “De rest, zo'n 60 vrienden en bekenden, zitten allemaal thuis;  ontslagen door de cruiseschip pier, zonder werk”. Ze zijn zichtbaar opgelucht als we hen vertellen dat het de bedoeling is iedereen zolang mogelijk tijdens de lockdown in dienst te houden. Maar dat iedereen op zijn beurt wel veel meer dagen (onbetaald) verlof dient op te nemen dan normaal.

blog Global Dutchies lockdown Mexico Carolien
Cabañas aan het strand van Maya Luna hotel. Tijd genoeg voor onderhoud door de lockdown.

Mijn boek

Maar natuurlijk blijven er legio onuitgesproken vragen in de lucht hangen. Hoelang gaat de dit allemaal duren? Hoe zal het gaan als de lockdown opgeheven wordt? Komen de toeristen dan terug? Hoe lang gaan wij het volhouden zonder inkomsten? Zijn er echt maar zo weinig infecties in Mexico. Of wordt de doods oorzaak bewust toegeschreven aan andere oorzaken om geen paniek te veroorzaken? Etc. Etc.

Voorlopig is mijn plan om de komende maand vooral te vullen met schrijven. Ik ben al jaren lang bezig met een boek over de bouw en het reilen en zeilen van Hotel Restaurant Maya Luna, dat we 17 jaar geleden zelf gebouwd hebben. De opzet en structuur is er, er liggen al 80 bladzijden die zo goed als af zijn. Tijd was hetgeen wat altijd ontbrak om het af te maken. En dat heb ik nu, door de lockdown, in overvloed.
Daarnaast was altijd mijn grote vraag hoe ik het boek moest laten eindigen. Maar wellicht is die vraag nu ook beantwoord??...de toekomst zal het leren.

In de tussentijd..groetjes voor iedereen uit het paradijs..pas goed op jullie zelf! Overigens absoluut geen slechte plek om een lockdown mee te maken. Dat beseffen we maar al te goed iedere dag.

Carolien van Santvoord
Co-eigenaar van Hotel Restaurant Maya Luna.

Global Dutchies interview Carolien Mexico

Social Media

8 Comments

 • Hi Carolien, ik heb nog enige doch beperkte contacten met uitgevers, maar heb wel vrienden die jouw aanstaande boek mogelijk onderdak kunnen verschaffen bij een geschikte uitgeverij , laat het weten als je zover bent.

  Reply
  • Dank voor jullie lieve reactie. Daar ga ik zeker graag gebruik van maken. Kijken wat er eerder is. Mijn boek, of jullie in Mexico! Tot snel! Abrazo!

   Reply
 • Superleuke blog Carolien! Smaakt inderdaad naar meer. Veel liefs, en houd jullie taai daar in het paradijs!

  Reply
  • Lieve Carolien en Jan, wat zijn jullie toch overleveraars! Dit is bijna een parodie op de TV serie ‘Ik vertrek’ !
   Zoveel tegenslagen hebben jullie de afgelopen jaren moeten overwinnen.
   En het Corona hoofdstuk is nog niet afgesloten
   Desondanks is jullie pioniersgeest in tact gebleven! Klasse, chapeau!
   Tot in betere tijden!
   Geert & Daan, jullie oude buren!

   Reply
 • Heel slecht nieuws natuurlijk, die lockdown. Jullie zoveelste existentiële bedreiging sinds jullie daar aanmeerden. Maar het goede nieuws is dat jouw boek er dan misschien nu eindelijk gaat komen! Je schrijft fantastisch, het zou regelrecht misdadig zijn om dat de wereld te onthouden. En dan een vertaling in het Spaans en Engels en….

  Reply
 • Mooi verhaal Carolien! Misschien haalt de zee ook even adem en is het onderwater ook nog drukker dan normaal!

  Reply
 • Wat n prachtige situatieschets. Maak aub je boek af. Ik kijk er echt naar uit

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

s2Member®
WhatsApp chat