Mooiste vakantiebestemmingen voor 2022: Basilicata en Puglia (Italië)

Wat zijn de mooiste vakantiebestemmingen voor 2022? Volgens de ANWB staan Basilicata en Puglia (Italië)op 1. We duiken in dit artikelen eens wat dieper in op al het moois dat “het Florance van het zuiden” te bieden heeft.

Mooiste vakantiebestemmingen voor 2022: Basilicata

Meest bergachtige regio, gelegen in het zuiden van Italië.

Matera - Volgens vele de mooiste stad van Basilicata en tevens een van de ouste en permanent bewoonde steden ter wereld. De stad staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.Het oude gedeelde van de stad is wonderbaarlijk mooi. Er zijn uitgehouwen grothuizen te bewonderen, ondergrondse grotten en doolhoven, prachtige (grot)kerken, kloosters, Byzantijnse fresco’s (mozaieken) en paleizen. Te veel moois om van tevoren te verklappen. Een bezoek aan deze prachtige stad, zal zeker geen teleurstelling zijn.

Maratea – een vissersdorpje met een prachtige kustlijn. Naast de zee heeft het dorpje ook een mooi historisch centrum, en kent het veel kerken (44 stuks in totaal), en is het grote beeld “Christus de Verlosser” ook echt een aanrader om te bezoeken. Kortom, Maratea is zeker ook een bezoekje waard!

Metaponto – een oude stad die teruggaat tot 7e eeuw voor Christus. Mensen denken zelfs dat Pythagoras er woonde. Er zijn veel overblijfselen vanuit deze tijd te bezichtigen: theater, Romeins legerkamp, Tempel van Godin Hera (Tavole Palatine), Tempel van Apollo, Demeter en Aphridite.

Castelmezzano – dit kleine dorpje ligt onder de toppen van de Luanische Dolomieten van Basilicata. Het is een prachtige omgeving. In de zomermaanden kun je hier een vogelvlucht maken vanuit het ene dorpje naar de andere over de valei heen. En daarom staat ook dit kleine dorpje op onze lijst.

Mooiste vakantiebestemmingen voor 2022: Puglia

Een regio gelegen in de hak van de laars die bekend staat om zijn prachtige kustplaatsjes, oude historische dorpjes, prachtige landschappen met olijfbomen en natuurlijk de lekkere Italiaanse keuken. Volgens vele nog het “echte” Italië. Er is zoveel mooist te zien hier, daarom hebben we een kleine selectie gemaakt van een aantal mooie bezienswaardigheden:

Alberobello – een klein plaatsje in Puglio en bekroond tot “hoofdstad van de Trulli” vanwege de vele Trullo die hier gebouwd zijn. (Een Trulli is een huis gebouwd van kalksteen met een kegelvormig dak en vaak voorzien van Christelijke symbolen).

        

Locorotondo – klein, charmant stadje dat op een heuvel is gebouwd in een ronde vorm “locus rotondus”. En vooral ook bekend om zijn mousserende wijn.

Lecce – Een van de grotere, en vooral levendige, provinciesteden die vooral bekend staat om de mooie architectuur en oude Romeinse overblijfselen. Mooie bezienswaardigheden: amfitheater in het midden van de stad, Piazza Sant’Oronzo, Piazza del Duomo, en diverse kerken. Je kunt hier ook uren rondslenteren tussen de leuke winkels en boetiekjes of heerlijk genieten van de Italiaanse keuken in de vele restaurantjes die de stad rijk is.

Ostuni, ofwel de witte stad - Het grootste deel van deze stad bestaat uit witte gebouwen. De inwoners zijn zelfs verplicht om hun huizen jaarlijks te verven. Ook Ostuni is een levendige stad waar veel leuks te bezichtigen valt: Piazza della Libertà, vele leuke straatjes met leuke boetiekjes en schattige restaurantjes.

Gallipoli – van oorsprong een Griekse stad gelegen aan zee. De naam in het Grieks betekend ook “mooie stad”. Het oude centrum en het historische centrum zijn door een burg met elkaar verbonden. De haven in het oude centrum is ook een must-see. Er zijn hier vele oude, kleurrijke vissersboten te zien.

Polignano a Mare – een prachtig dorpje gebouwd op een steile klif. Zeer fotogeniek, daarom zonder twijfel een van de mooiste plekjes in Puglio.

Zou je ook een keer in zo'n karakteristieke trulli willen slapen? Wereldvrouw Yolanda verhuurd haar trulli voor vakantieverhuur. Klik hier voor meer informatie.

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat