Nyepi en ogoh-ogoh op Bali - Het doet me denken aan carnaval (ja ik ben een echte Limburger in hart en nieren) al die grote poppen van papier-maché. Veel bijzondere en prachtige creaties. De een nóg mooier dan de ander. Sommige wel meters hoog. Maandenlang zijn de Balineese hier mee bezig geweest. Zelfs de kleine kinderen bouwen hun eigen “ogoh - ogoh” om mee te wandelen in de parade die de avond voor Nyepi overal op Bali wordt gehouden.


Wat is Nyepi?

Nyepi, ook wel silence day genoemd, is een van de vele bijzondere feestdagen die Bali heeft. Maar het is tegelijkertijd ook een van de belangrijkste feestdagen. Namelijk het nieuwjaar van de Balinese Hindoes. Geen auto’s en scooters op de weg, helemaal niemand mag naar buiten, vliegtuigen mogen niet vliegen (ja het vliegveld gaat zelfs dicht), alle lampen moeten uit en het mobiele netwerk wordt zelfs afgesloten. Kortom: 24 uur volledige stilte. Maar waarom? Zo vliegen de slechte geesten Bali over omdat ze dan zullen denken dat het eiland verlaten is.

De ogoh - ogoh en de parades.  

Op de vooravond van Nyepi worden er parades gehouden overal op het hele eiland, waarbij iedere banjar (wijk/buurt) met hun zelfgemaakte ogoh - ogoh meeloopt. Dit gaat gepaard met gamelanmuziek en dans. De ogoh - ogoh zijn grote wezens gemaakt van bamboe of hout en beplakt met papier-maché. Sommige ogoh – ogoh zijn zelfs zo groot dat ze met een kraan opgetild moeten worden om naar de hoofdweg te brengen. De karakters van de ogoh - ogoh zijn gebaseerd op personages uit traditionele mythen en zijn bedoeld om de boze geesten te verdrijven. Dit gebeurt in combinatie met de gamelanmuziek. Ook dit doen ze om veel herrie te maken om de geesten te verdrijven. Het is een indrukwekkende gebeurtenis waarbij jong en oud volop genieten. Aan het einde van de parade worden de ogoh – ogoh verbrand. Simpelweg omdat de meeste te groot zijn om te bewaren.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Ben je van plan om naar Indonesië op vakantie te gaan? Bekijk dan deze Global Dutchies accommodaties:

Annerie Godschalk heeft een prachtige accommodatie in Candidasa genaamt Buana Bali

Margo Niestadt heeft een retreate op het prachteiland Karimunjawa genaamd Alam Kita

Joyce van den Muijsenberg heeft een prachtig resort met 17 kamers op het eiland Karimunjawa genaamd The Happinezz Hills

Babette heeft een vrouwen villa in het mooie Sanur genaamd Total Woman Bali

Social Media

één reactie

  • In 2024 valt Nyepi op 11 maart. Als je erbij wilt zijn, kom dan naar Candidasa (Buana Bali) en ik neem je mee naar een van de ogoh-ogoh parades de avond voor Nyepi.

    Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat