Reistrends wereldwijd

Naar aanleiding van het overzicht van ‘trekksoft’ over reistrends wereldwijd, volgen hieronder een drietal bijzondere. De basis voro de trends zijn de meest geboekte tours en activiteiten. Gebaseerd op drie thema’s: natuur, een unieke ervaring en cultuur heb ik de vertaalslag gemaakt naar Curacao

Curaçao zeker mee in deze wereldwijde trends.

TREND #1 Recharging deep in nature

Opladen in de natuur.

Mountainbiken langs de Zoutpannen

Ondiep water, met de rustende flamingo’s blijft een schitterend beeld als je een bezoek brengt aan de diverse Zoutpannnen, die het eiland rijk is. Alle stress verlaat gelijk je lichaam. Je kan kiezen: wandelen of pak je de mountainbike? Ga je Mountainbiken, dan kan je eenvoudig je eigen route kiezen door een kaart te downloaden op de website van Wannebike. Bezoek dan ook even de landhuizen die je onderweg tegenkomt of het verlaten Quarantaine gebouw aan het einde van de Caracasbaai.

mountainbiken quarantainegebouw

Liever georganiseerd? Boek een mountainbike-tour via bijvoorbeeld WannaBike. Fiets op onbegaanbare plekken voor auto’s en laad je zelf weer helemaal op!

Chistoffelberg beklimmen

Behalve ernaartoe fietsen is he tniet aan te raden de Christoffelberg te beklimmen met je fiets. Het lijkt niet hoog en moeilijk, maar de temperatuur die al vroeg in de ochtend kan oplopen naar 30 G C, maakt het voor velen toch een behoorlijke sportieve prestatie. Lees ook mijn blog: Juli 2015 Familie Bucketlist… de Chistoffelklim.

‘Stand-up paddle boarden

Liever iets met water? Dat is namelijk helemaal geen gek idee is wanneer je je op een tropisch eiland middenin de Caribische zee bevindt. ‘Stand-up paddle boarden’ is dan wellicht iets voor jou om  te chillen. In kleine groepjes, onder begeleiding langs de prachtige mangroven van het Spaanse water.

 

TREND #2 The one-off experience you can’t get elsewhere

Iets waar je niet over uitgepraat raakt.

Wat zijn de ervaringen op Curaçao die je nergens anders kan krijgen? Nou ik weet er wel een paar!

Fuikdag, het 'waterfeest' dat elk jaar georganiseerd op de eerste (of tweede) zondag van het jaar. Grote aantallen bezoekers met hun jacht, of een kleine motorboot komen samen in Fuikbaai. Heb je geen boot dan kan je met een groep een boot huren. Wat neem je mee: een ‘jug’ gevuld met eten en drinken, je zonnebrandcrème en een luchtbedje om lekker in het water te dobberen. Vervolgens genieten van elkaars gezelschap en de muziek die voorgaande jaren toch wel bijzonder was, met Dj’s als Martin Garrix en Afrojack. Regel wel op tijd een boot en kijk hoe de eerste zondag van het nieuwe jaar valt voordat je de reis van je leven naar Curaçao boekt.

 

 

Nieuwjaarsduik

Zin in een frisse duik? In dezelfde periode pak je dan ook nog even een Nieuwjaarsduik mee. Een bekend fenomeen in Nederland, met het bekende Unox mutsje, maar dan bij temperaturen onder de 5 graden C, als je pech hebt (brrr). Op Curaçao doe je dit gewoon op Nieuwjaarsdag bij ‘Zanzibar Beach’ met een heerlijke temperatuur en ongeveer 1.000 andere ‘duikers’. Van vanzelfsprekend kan de bekende oranje muts van Unox en een kop snert na afloop niet ontbreken. Elk jaar heb jij het op Nieuwjaarsdag met je vrienden en familie weer over jouw ‘Tropen Nieuwjaarsduik’!

Bekijk hier de video van 2016 (sta zelf ook ergens op deze video ;-)).

 

Karnaval

Carnaval is het het evenement van het jaar  op Curaçao. Veel bewoners, besteden een groot deel van hun tijd en geld aan Carnaval. Veel landen vieren carnaval. Het van oorsprong katholieke feest is ooit begonnen in Brazilië. Elk land heeft zijn eigen kenmerken meegegeven aan Carnaval. In Brazilië is carnaval een competitie tussen de verschillende Samba scholen ondersteund met praalwagens en danseressen. Op Curaçao is het een competitie tussen ongeveer 30 carnavalsverenigingen met ook praalwagens en deelnemers prachtige kostuums.  Elke groep heeft zijn eigen thema, waarin vaak de culturele aspecten van de Curaçaose samenleving samenkomen in een ongekend en uniek pallet aan kleuren. Maar ook de uitbundigheid, de vrolijkheid en de saamhorigheid, zorgen in de diverse Parades voor een onvergetelijke en unieke ervaring. Carnaval 2018 is van 4 t/m 13 februari.

Zie ook een blog dat ik in 2011 schreef over het Carnaval.

Karnaval Curacao 2016

 

TREND #3  walk in a cultural capital

Wandeltocht in de culturele hoofdstad: Willemstad

Otrobanda

Wil je niks missen? Boek dan een wandel tocht met Dushi Walks door Otrobanda of Scharloo. Een lokale expert die je meeneemt in de historie van deze wijken. Loop langs muurkunst, die jou prachtige plaatjes opleveren, waarover je thuis niet uitgepraat raakt. Maar ook vertellen ze vast wel, waar je de zeer populaire groen rum kan krijgen ;-).

 

Global Dutchies blog Curacao

 

Handelskade

Via de de bekende (bewegende) Pontjes brug loop je naar Punda. Als de brug dicht is, om boten door de Annabaai te laten varen, pak je lekker het veerpontje. Loop over de UNESCO beschermde Handelskade, met de prachtige gekleurde koopmanshuizen en laat je meenemen in de historie. De gekleurde huizen zijn te danken zijn aan de Nederlandse gouverneur Albert Kikkert (1761-1819). Hij gaf opdracht om de witte huizen aan de haven in pasteltinten te schilderen. Hij zou hoofdpijn krijgen van de schittering van de zon. Of was het toch iets anders aangezien hij eigenaar was van de enige verffabriek op het eiland ;-).

handelskade

 

Landhuizen

Niet in de hoofdstad Willemstad, maar als we het over cultuur hebben dan mogen de vele landhuizen niet ontbreken. De Landhuizen zijn in de 18e en 19e eeuw gebouwd op plantages buiten de stad. Op de plantages woonden de meester en zijn slaven. De website van ‘Curaçao Tourist board’ telt ongeveer 20 landhuizen, die opengesteld zijn voor publiek. Stippel je route uit en stap in de auto. Aangezien je op Curaçao als bezoeker eigenlijk niet zonder auto kunt, is dat ook geen probleem meer, want die heb je dan toch al gehuurd.

Ria Luitjes

Volledige rapport van trekksoft downloaden? klik dan hier

Foto credit:
Eigen foto’s.

 

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat