Rondom Arganil, waar wij wonen, zijn er heel veel rivierstrandjes. Soms bijna volwaardige stranden maar dan aan een rivier, soms alleen een kleine grasstrook.

Toen wij in 2014 op zoektocht naar onze ideale huis gingen hadden we een paar wensen: Groot huis want we wilden een B&B, niet te grote tuin en geen zwembad. Dit was nog best lastig. Een beetje kwalitatief goede huizen hadden allemaal een zwembad. Uiteindelijk is het ons gelukt in Valbona, een dorpje tegen Arganil aan.

Nog beter is dat wij omringd zijn door rivierstrandjes. Hoewel ik geen zwembad wilde ben ik wel gek op water, zwemmen, poedelen en gewoon een beetje kliederen met water. Ik kan mijn hart ophalen!

Rivierstrandje van Folques

rivierstrandjes in en rond Arganil: Folques
Rivierstrandjes in en rond Arganil 7
rivierstrandjes in Arganil: Folques
Rivierstrandjes in en rond Arganil 8

Op loopafstand van de Bed & Breakfast ligt het rivierstrandje van Folques. Niet echt een strandje in de zin van strand. Er is een grote ligweide bij een aftakking van de rivier. Aan het einde van het voorjaar gaat de sluisdeur op een kiertje en stroomt er een grote stenen bak vol met rivierwater. Het doet mij erg denken aan Velserend in Bloemendaal waar ik vroeger als kind woonde. Je weet wel zo groot buiten zwembad met ligweiden erom heen en dat groenige koude water erin.

Hier is het water inderdaad ook wel koud omdat het blijft stromen maar het is wel schoon! Bovendien is er een kiosk voor de inwendige mens waar je ook goed kan lunchen. Net als bij veel rivierstrandjes zijn ook hier volop schone en ruime sanitairgebouwen

Rivierstrandjes bij Cabril do Ceira

Ik heb in mijn vorige blog al verteld over mijn voorkeur voor de Rio Alva om in te zwemmen het rivierstrandje van Secarias. Het is vlakbij ons, paar minuutjes met de auto, én een groot centrale ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Echter iets verder weg en wat meer verborgen. De laatste paar 100 meter gaan over een zandpad waarbij je denkt "Help waar gaat dit naartoe" en vooral "kan ik hier wel weer weg komen?". Echter als je de ingang van dit pareltje hebt gevonden ben je compleet om.

Rivierstrandjes Cabril do Ceira
Rivierstrandjes in en rond Arganil 9

Sensatie en indrukwekkend

Het is echt een sensatie maar tevens ook indrukwekkend om tussen de enorme rotsblokken door te zwemmen. Er is een deel waar je kan staan en wat helemaal geschikt is voor jonge kinderen. Eenmaal bij de rotsen is het diep. Tussen de rotsen is het water koud en donker maar de sensatie en de kick overheersen boven de spannende ondertoon.

Aan de kant is er slechts beperkte ruimte om te zitten dus een stevig kleed en/of stoeltjes mee nemen is wel aan te raden. Aangezien dit een echte natuurplek is ontbreken ook enige vorm van sanitaire voorzieningen en een kiosk of iets anders. Dat betekent genoeg wc papier en een koelbox met lekkers mee.

Maak ook beslist een wandeling naar boven waar je diverse grotten vindt. Leuke klauterpartijen, spelonken en nog meer rotsen!

Praia fluvial Poço da Cesta

Van de hier genoemde rivierstrandjes steekt deze er wel boven uit: Praia fluvial Poço da Cesta. Op slechts 20 minuten rijden van de B&B waan je je in een totaal andere wereld.

Casal Novo Poco da cesta onthaasten in centraal portugal
Rivierstrandjes in en rond Arganil 10

Je wandelt eerst door een authentiek Xisto dorpje naar beneden naar de rivier toe. Deze wandeling op zich is al een belevenis. Prachtige huisjes van leisteen, bloemen en een lavada wandelpad.

Rivierstrandjes bij Arganil
Rivierstrandjes in en rond Arganil 11
Xisto leistenen authentieke huisjes
Rivierstrandjes in en rond Arganil 12

Ook voor dit rivierstrandje geldt: Neem je eigen consumpties mee want er is niets. Je kan wel heerlijk op en tussen de rotsen liggen. Vergeet de zonnebrand niet want aan het water verbrand je razendsnel. Ben je wat sportiever van aard, loop dan stroomopwaarts door de rivier. Klauter over de rotsen en je wordt beloond met prachtige stroomversnellingen en watervalletjes.

De caminho Levada is ook de moeite waard om een stukje te volgen. Hoewel je onderlangs pal langs het water naar het rivierstrandje toe ook over een deel van de levada wandelt.

Wil jij deze verborgen plekjes ook ontdekken. Hier heerlijk relaxen en wegdromen met een boek, glas wijn en even helemaal niets hoeven? Ik leg je graag uit waar het is!

José van der Zwan | Bed and Breakfast Casa Traca, Arganil

Lees meer gastblogs van andere Global Dutchies wereldwijd

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat