Top 10 leukste dingen in Ecuador,  genoemd naar de evenaar (in het Spaans ecuador) die het land doorkruist. Een land met 17 miljoen inwoners, een rijke cultuur en een prachtige natuur. Het was dus toch echt wel keuzes maken. Het  land biedt veel meer dan slechts een top 10. Toch heb ik deze top 10 gemaakt, alleen over het vaste land. Dus exclusief de Galapágos eilanden.

1 Parque Cotopaxi

Ecuador kent vier hele diverse regio’s. Een ervan is de Andes, die van noord naar zuid door het Zuid-Amerikaanse landje snijdt. Groene, grillige hooglanden, die regelmatig worden gemarkeerd door enorme vulkanen, voorzien van eeuwige sneeuw. Een ervan is de iconische Cotopaxi, omringd door een prachtig, gemakkelijk te bereiken natuurpark.

Top 10 leuke dingen in Ecuador - mustsee Global Dutchies

2. Baños de Agua Santa

Baños is een klein, gezellig stadje op de rand van de hooglanden met het Amazone-gebied. Attractief van zichzelf, maar vooral bekend om de subtropische omgeving waarin je allerlei outdoor activiteiten kunt ondernemen. Hiken, biken, paardrijden, raften en steeds meer nieuwe dingen … het houdt niet op! (foto pixabay)

ecuador 4283498 640

3. Cuenca

De zuidelijke “hoofdstad”. Een typische Zuid-Amerikaanse stad. Spaans-koloniaal van stijl, met een bijna dorpse sfeer. Heerlijk slenteren door het centrum, of langs de Río Tomebamba. Bovendien een perfecte basis om een bezoek te brengen aan het unieke natuurgebied El Cajas net buiten de stad. Puur natuur rondom honderden kleine meertjes. (foto Pixabay)

basin 4043621 640

4. Quito

De hoofdstad van Ecuador mag niet ontbreken in een Top 10. Grotendeels chaotisch, echt een grote stad, totdat je het koloniale centrum bereikt. Oud Quito is op elk plein “gezegend” met een prachtige kerk, behorende bij elke kloosterorde die je maar kunt bedenken. Een voor een streken die na de Spaanse verovering in de zestiende eeuw neer in de hoogste hoofdstad ter wereld. 

Top 10 leuke dingen in Ecuador - mustsee Global Dutchies - Quito

5. Puerto Lopez

Als het om de tropische kust gaat is Puerto Lopez (foto pixabay) de mooiste plek om te bezoeken aan de Stille Oceaan. Het hele jaar, maar zeker tussen juni en september als de walvissen voor de kust komen paren. Je kunt ze van dichtbij gaan bekijken met een boottour. Met uitstapjes naar Isla de la Plata -  het Poor man’s Galápagos - een hele oude nederzetting en het mooiste natuurstrand van Ecuador, los Frailes.  Puerto Lopez ligt in een natuurgebied, het typische “bosque seco”, droge bossen.

Porto Lopez strand top10 ecuador Global Dutchies

6. Misahualli en het Amazone-gebied.

Opstapplaats voor reizen door het Amazonegebied, maar ook voor korte tours de jungle in.  Misahuallí geeft een prima eerste indruk van het leven langs een grote tropische rivier. Zowel van onze medemens, als de restanten wildlife. Het gaat in dit geval om de Rio Napo, een van de grote waterdragers tussen het Andes-gebergte en de Amazone-rivier. Natuurlijk kun je nog veel verder het amazone gebied in, Cuyabeno of Yasuni, meestal op een meerdaagse, redelijk kostbare trip. (foto pixabay)

rio napo Blog 10 leukste dingen in Ecuador Global Dutchies fotocredit pixabay

7. Otavalo

Het hoogland-stadje Otavalo staat vooral bekend om haar historische Indiaanse markt. Een absolute must voor iedereen die de mooiste handwerk-souvenirs wil meenemen, tegen de beste prijzen. Daarnaast een perfecte basisplaats om de omliggende bergen, vulkaanmeren en watervallen te bezoeken. Otavalo ligt in de provincie Imbabura, de provincie van de meren, recent uitgeroepen tot een Unesco Geopark.

Top 10 leuke dingen in Ecuador - mustsee Global Dutchies

8. Zumbahua / Quilotoa

Puur natuur, zo kun je betoverende jade-groene kratermeer van Quilotoa omschrijven. Gelegen vlakbij het marktplaatsje Zumbahua, dat elke zaterdag mensen van heinde en verre trekt. Nog altijd een van de meest authentieke Indiaanse leefgebieden in Ecuador. (foto Pixabay)

market 83779 640

9. Cañar/Ingapirca

Ecuador beschikt helaas niet over een eigen Machu Picchu. Het kent echter wel een kort Inca-verleden. De grootste opgraving ligt in de buurt van Cañar in het zuiden van het land en luistert naar de naam Ingapirca. Een Inca-vesting, maar met een geschiedenis die veel verder terug gaat. Ook gemakkelijk te bezoeken op weg van of naar Cuenca. 

IMG 20201209 040358

10. De thermale baden van Papallacta

Last, but not least. Het vulkanenland Ecuador kent vele natuurlijke hot springs. Die nabij het hoogland-stadje Papallacta zijn de bekendste. Warmwaterbaden, gevoed door de Antisana-vulkaan (5758m., nummer 4 na de Chimborazo, Cotopaxi en Cayambe). Een waar paradijsje. Heerlijk om je reis af te sluiten, op nog geen uur van de hoofdstad Quito. 

Top 10 leuke dingen in Ecuador - mustsee Global Dutchies

Wendy van Driel | Hotel Dona Esther

Foto's :Wendy van Driel, tenzij anders vermeld.

Wil jij ook je eigen blog schrijven met de top 10 leukste dingen in jouw land (of regio) check dan deze pagina voor tips!

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat