Top 10 leuke dingen op Curaçao: cultureel, sportief, ontspannen... het kan allemaal. Voor de gasten van onze vakantiewoning heb ik een paar jaar geleden een 10 dagen overzicht gemaakt met activiteiten in de ochtend en de middag, lunchplekjes en restaurants voor een luxe of kindvriendelijk diner.  Alles gebaseerd op eigen ervaringen en in balans. Dat betekent; rekeninghoudend met de hoge temperaturen en de samenstelling van het gezelschap, klein en groot!

Daaruit heb ik voor Global Dutchies de 10 leukste activiteiten gehaald! Enjoy!

1. Historisch Willemstad UNESCO beschermde Handelskade

De Handelskade in Punda met de prachtige gekleurde koopmanshuizen zuigt je mee in de historie. En mag dus echt niet ontbreken in deze top 10 leuke dingen op Curaçao. De gekleurde huizen zijn te danken zijn aan de Nederlandse gouverneur Albert Kikkert (1761-1819). Hij gaf opdracht om de witte huizen aan de haven in pasteltinten te schilderen. Hij zou hoofdpijn krijgen van de schittering van de zon. Of was het toch iets anders aangezien hij eigenaar was van de enige verffabriek op het eiland ;-).
Om de hoek van de Handelskade is de bekende farmers market of drijvende markt, de marktkraampjes waar tot een aantal jaar geleden de verkopers uit Venezuela hun fruit en groente verkochten dat ze aanvoeren via kleine vissersbootjes. Hier komt de naam 'drijvende markt' vandaan. Nu door de situatie in Venezuela komen de bootjes niet meer en wordt er fruit en groente van de lokale bodem aangeboden.

Vanaf de Handelskade loop de over de 'Pontjesbrug over naar Ortobanda (betekent: letterlijk andere kant) als de brug open is neem je gewoon de ferry.

Je kunt echt helemaal losgaan met je 'fotografiekunsten'!! Maak de prachtigste foto’s van Punda, Otrobanda en Scharloo. Er is zoveel te zien en er zijn zoveel prachtig kleuren! Daarnaast biedt de binnenstad vele indrukwekkende kunstwerken, muurschilderingen en andere vormen van Street-Art. Wil je niets missen, boek dan een gids. Er zijn er genoeg te vinden op Facebook.

Top 10 leuke dingen Curacao Handelskade Unesco

2 Carnaval

Op Curaçao is carnaval het evenement van het jaar (febr/mrt) waar veel bewoners, een groot deel van hun tijd en geld aan besteden. Veel landen vieren carnaval. Het van oorsprong katholieke feest is ooit begonnen in Brazilië. Elk land heeft zijn eigen kenmerken meegegeven aan carnaval. In Brazilië is carnaval een competitie tussen de verschillende Sambascholen ondersteund met praalwagens en danseressen. Op Curaçao is het een competitie tussen ongeveer 30 carnavalsverenigingen met ook praalwagens en deelnemers in prachtige kostuums. Elke groep/vereniging heeft haar eigen thema, waarin vaak de culturele aspecten van de Curaçaose samenleving samenkomen in een ongekend en uniek pallet aan kleuren. Maar ook de uitbundigheid, de vrolijkheid en de saamhorigheid, zorgen in de diverse parades die er zijn, voor een onvergetelijke en unieke ervaring.

Update: begin september 2021 heeft de regering bekend gemaakt dat de carnavalsoptochten in 2022 niet doorgaan.

Zie ook een blog dat ik in 2011 schreef over het carnaval.

Top 10 leuke dingen Curacao Karnaval

3. Landhuizen

Door hun unieke koloniale architectuur en de verbondenheid met de geschiedenis vormen de landhuizen een belangrijk cultureel erfgoed van het eiland. De Landhuizen zijn in de 18e en 19e eeuw gebouwd op plantages buiten de stad. Op de plantages woonden de meester en zijn slaven. De website van ‘Curaçao Tourist board’ telt ongeveer 20 landhuizen, die opengesteld zijn voor publiek.

Het landhuis werd vaak gebouwd bovenop een heuvel van de plantages. Het hoofdhuis werd bewoond door de eigenaar en zijn familie. Het werd op een heuvel gebouwd zodat er goed overzicht was op de plantage en men had zicht op de buren of andere plantagehuizen. Op de heuvels is er meer wind, hierdoor zijn landhuizen over het algemeen redelijk koel. De slaven woonden met velen opeengepakt in de kleine Kunuku huisjes op het terrein. Bekende landhuizen zijn:  Santa Martha (zie foto = nu een hotel), Brievengat, Jan Kok, Dokterstuin en Ascension.

Een van de bekendste slaven is Tula. Hij kwam om bij de slavenopstand in 1795. De film: ‘Tula de Revolt’ gemaakt in 2013 is gebaseerd op zijn verhaal. Het speelt zich af bij landhuis Knip, de plek waar de opstand begon.
De totstandkoming van de film heb ik, omdat we toen op het eiland woonden (2008-2016) en ik voor een lokaal magazine schreef, van dichtbij meegemaakt.

Top 10 leuke dingen Curacao Landhuis Santa Martha

4 Chistoffelberg beklimmen

Lekker sportief? Beklim dan de Christoffelberg. Start wel voor 8.00 uur anders is het te warm, na 10.00 uur mag je zelfs niet meer naar boven lopen/klimmen. Hoe lang is het lopen naar boven? Ik doe er 1 ½ uur over een ander kan het doen in 20 of 30 minuten.

TIPS:
– Denk aan goede schoenen en zorg voor voldoende water. Er is tijdens de klim niets te koop.
– Check voor de openingstijden en de geldende entree de website van het Christoffelpark.
– Geen zin in een klim, dan kun je ook een jeep safari-tour in het Christoffelpark boeken.

Top 10 leuke dingen Curacao Christoffelberg

5 Mountainbiken langs de Zoutpannen

Een bezoek aan de diverse zoutpannnen op Curaçao is zeer de moeite waard. Ondiep water, waar je de rustende flamingo’s kunt spotten. Met name de zoutpannen van Jan Kok zijn erg populair bij Flamingo’s. Je kunt eenvoudig je eigen route kiezen door een kaart te downloaden op de website van Wannebike. Bezoek dan ook even de landhuizen (zie nummer 2) die je onderweg tegenkomt of het verlaten quarantaine gebouw aan het einde van de Caracasbaai, zoals op de foto hieronder.

mountainbiken quarantainegebouw

5 Klein Curaçao

Klein Curaçao is een tropisch onbewoond eiland, ongeveer 25 km ten zuid-oosten van Curaçao. Het heeft het witste én langste natuurlijke strand van Curaçao. Het steekt prachtig af bij het prachtige blauwe water, waarin vele vissen en schildpadden met het blote oog zijn waar te nemen.  De oppervlakte is ongeveer 1,7 vierkante km. Als je wilt kun je dus in een paar uur het eiland rondlopen en de verlaten vuurtoren of het scheepswrak bekijken.

Top 10 leuke dingen Curacao Klein Curacao

6. Chichi’s Schilderen bij Serena’s Art factory

Chichi® is een begrip op Curaçao. Op vele plekken kom je de Chichi® beeldjes tegen. Handgemaakte, goed gevormde vrouwen zonder gezicht, maar ook geen handen of voeten. Ze zijn geschilderd in allerlei vrolijke kleuren. De naam Chichi® komt van grote, oudste zus en is rolmodel voor haar kleinere broertjes en zusjes. Een belangrijke en respectvolle rol die de oudste zus nu nog steeds inneemt binnen het gezin. Serena heeft van Chichi® haar levenswerk gemaakt.
Dagelijks worden in Serena's Art factory vele Chichi's gemaakt. Ze worden ter plekke geschilderd of ze worden door lokale alleenstaande moeders thuis beschilderd. Dit geeft deze vrouwen een bron van inkomsten en dus zelfstandigheid. Niet alleen financieel is dit een vooruitgang, maar ook emotioneel geeft dit deze vrouwen een 'boost' in het zelfvertrouwen; door hun eigen bijdrage aan de economie van het eiland.

Persoonlijk sluit dit ook nog eens aan bij de visie van Global Dutchies waarbij wij vrouwen en meisje ondersteunen in educatie met slechts de € 2,00 per jaar als donatie-lidmaatschap.

Top 10 leuke dingen Curacao Chici

7 Duiken/snorkelen bij de Tugboat

Curaçao is erg populair onder duikers. Bij de vele duikscholen kun je terecht voor het halen van je Padi of een buddy voor een duik. Ook weten zij natuurlijk de beste duikplekken rond het eiland.

Helemaal aan het einde van de Caracasbaaiweg ligt de gezonken Tugboat waar heel veel vissen op afkomen, een #mustsee voor duikers. Slechts op vijf meter diep dus ook voor snorkelaars: groot en klein, prima te doen. Zoals ook te zien is op de foto, gemaakt door familie van der Pol.
Ander voordeel: het ook nog eens een lekker rustig plekje zonder veel toeristen.

Top 10 leuke dingen Curacao duiken snorkelen Tugboot

8. Zwemmen met schildpadden

Op één van de 37 mooie stranden die Curaçao rijk is kun je geheel onverwacht een schildpad tegenkomen  De beste plek om met zeeschildpadden te ‘zwemmen’ is aan Playa Grandi bij Westpunt. Het strandje wordt Playa Piskado genoemd vanwege de vissers. Als de vissers hun vis schoonmaken en afval in zee gooien komen de schildpadden hier op af.
Let op: val de schildpadden niet lastig en als het te druk is ga dan gewoon weg. Het water is zo helder dat je ze ook gewoon vanaf de pier al kunt zien zwemmen, zoals op de onderstaande foto.

top 10 leuke dingen Curacao met Schildpadden zwwemmen

9. Hofi Cas Cora

Hofi Cas Cora is familieboerderij midden op Curaçao. ‘Wij zijn een jong bedrijf dat wil groeien.... snap je? Groeien!’ Zoals ze zelf aangeven op de facebookpagina.

Curaçao is voor een groot deel afhankelijk van import, maar het heeft voldoende potentie om te bloeien. De ondernemers willen het bewustzijn over de consumptie van lokale producten vergroten, door:

  • Duurzame kennis en inspanningen te delen
  • Aanmoedigen en ondersteunen andere collega lokale boeren
  • Inwoners en eilandgasten stimuleren zelf verbouwde producten te kopen

Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je terecht voor een lunch of brunch in The Eatery. Het menu is wisselend, afhankelijk van het fruit en de groenten die zijn geoogst. Hofi Cas cora is zelfs geïnteresseerd in het kopen van fruit en groenten uit de eigen tuin van eilandbewoners. Dit gebruiken ze dan in een volgend menu.

Hofi Cascora boederij 10 leuke dingen op Curacao Global Dutcheis

10 Aloë Vera plantage

Volgens mij is geen inwoner op Curaçao die niet bekend is met Aloë Vera. Persoonlijk vind ik het een hele mooie plant alleen al omdat hij het hele jaar groen blijft. Het is een prachtig gezicht zo'n een groene stook langs een witte muur. Het is een vetplant en daardoor heeft de plant weinig aandacht en water nodig. Dat is erg handig in een tropisch klimaat, waar de kosten voor water erg hoog zijn.

Daarnaast houd de plant muggen op afstanden en heeft het een medicinale werking. Lees ook mijn blog waarom ik op Curaçao Aloë Vera in de tuin heb staan ….

Wil je weten hoe en welke Aloë Vera producten gemaakt worden op Curaçao? Dan kun je een bezoek brengen aan de Curaloe Plantation & Factory.

top 10 leuke dingen op Curacao Curaloe Aloe Vera

Ria Luitjes

Meer blogs van mij lezen? Ga naar mijn persoonlijk profiel op Global Dutchies

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat