Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling

Beetje vroeg zal je wellicht denken om nu al over je volgende zomervakantie na te denken. Echter ik merk dat Portugal nog steeds een land is wat minder bekend is. Dat terwijl er onder de Global Dutchie vrouwen er toch best een redelijk aantal in dit mooie land wonen. Dit kan niet anders dan een goede reden hebben.

Portugal vakantieland 2022

Mijn reden om naar dit land te emigreren hebben jullie al eerder kunnen lezen in mijn interview op Global DutchiesⓇ. Hoewel mijn situatie inmiddels sterk veranderd is heb ik geen reden om Portugal te verlaten. Ik ben inmiddels alleen en heb al enkele jaren naast mijn Bed & Breakfast een webdesign en SEO & adviesbureau. Alleen is het best veel en pittig om twee bedrijven te runnen en te zorgen dat er ook nog wat me-time overblijft.

Echter teruggaan naar Nederland is geen optie. Dit land is nog steeds heerlijk om te wonen én te werken. Ik kan vooral praten over Centraal Portugal waar er gewoon seizoenen zijn én ja soms met veel regen ook! Het zijn echter de rust en de afwisseling die mij hier houden.

Portugal
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 9
Portugal
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 10

Rust in Centraal Portugal

Om te beginnen met de rust. Files kennen we hier niet. Trouwens sowieso kennen we geen volle auto (snel)wegen. Het gebeurt regelmatig dat je alleen bent en slechts af en toe iemand tegenkomt. Enige nadeel is dat je niet met pech moet komen te staan want dan kan het even duren voordat je 'opgemerkt' bent. Gelukkig zijn er genoeg praatpalen en is de Portugese wegenwacht prima uitgerust.

Rust is er ook doordat het niet zo vol gebouwd is. De steden, plaatsen en dorpen lopen niet in elkaar over maar liggen echt uit elkaar. Hoogbouw kom je nauwelijks tegen en zeker niet meer in het binnenland. Kan ook niet want dat is een berglandschap maar over die afwisseling later meer. Echter een groot deel van de rust komt door de landelijke ligging. Je hoeft nergens ver te rijden om midden in de natuur te zijn.

Rust en de natuur

De natuur in Portugal is op zich al afwisselend. Je vindt zowel strand, rivieren, vlakten, bossen en bergen elk met haar eigen flora en fauna. Voor vogelaars is het ook een prima regio. In mijn eigen gemeente, Arganil, in Centraal Portugal is zelfs een vogelspot plaats gemaakt. Hier komt een enorme diversiteit aan vogels voor. In samenwerking met een vriend die vogelaar is kan men vanuit Casa Traca op ontdekkingsreis. Je zal diverse roofvogels zien maar ook kleine en bijzondere zang- en weidevogels. Denk aan de havik, iberische felosa, hop, St. Helena Fazantje, Ortolaan en met wat geluk ook vale gieren.

Torre Serra da Estrela Portugal
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 11
Moinhos Penacova 101
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 12

Afwisseling in Portugal

Portugal als land is te groot en te divers om hier helemaal te bespreken. Echter als je van Noord naar Zuid gaat en van West naar Oost dan kom je op alle vlakken veel afwisseling tegen. Denk aan toeristisch in de Algarve versus amper toerisme in de binnenlanden van de Beira regio of Noord Oost Portugal. Authentiek en pittoresk in de kleine 'vergeten' dorpjes versus modern en hip in de steden Lissabon en Porto. Portugal heeft een enorme kustlijn die ook weer sterk afwisselend is.

In het westen aan onder andere de zilverkust aan de Atlantische Oceaan vind je ruige kusten en ruige zee. In Nazaré zie je met wat geluk één van de grootste golven van de wereld. De kustlijn bied je ook zowel het meest westelijke als het meest zuidwestelijke punt van Europa. In het zuiden, in de Algarve kan je ook genieten van indrukwekkende rotspartijen maar ook van prachtige zandstranden.

Praia de Ursa portugal
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 13
Sintra Portugal
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 14

Afwisseling in natuur, cultuur en historie

Daar waar de Algarve en de Alentejo voornamelijk vlak zijn. Oke je vindt er wel wat 'heuvels' maar de echte bergen vind je in de regio Beira (Centraal Portugal) met uitlopers naar het Noorden. De bekendste bergketens zijn de Serra da Estrela en de Serra do Açor. De Serra da Estrela heeft de hoogste bergkam van het vasteland van Portugal: de Torre. Wat veel mensen niet weten is dat daar ook een goed skigebied is op bijna 2000 meter hoogte.

De Serra do Açor is de voorloper van de Estrela en kenmerkt zich vooral door haar gesteente: leisteen. Daar waar de granietgebergten forser en statiger zijn kenmerkt de Serra do Açor zich vooral door ruigheid en is daarmee indrukwekkend. In de Serra do Açor vind je ook relatief veel watervallen, zoals één van de bekendste: Fraga da Pena.

Buiten een sterk afwisselende natuur biedt Portugal ook cultuur afwisselingen van festivals als Rock in Rio in Lissabon tot de beroemde Fado. Bezoek vooral eens een Fado café als je in bijvoorbeeld Lissabon, Porto of Coimbra bent. Coimbra is de derde stad van Portugal en is bekend vanwege haar universiteit. Deze universiteit was de inspiratiebron van de Harry Potter boeken en enkele films zijn hier gedeeltelijk opgenomen.

Convento do Cristo
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 15
Batalha Portugal
Vakantie Portugal 2022: rust en afwisseling 16

Ook op historisch gebied heeft Portugal veel te bieden. Het is een land waar nog heel veel kastelen, paleizen, ruïnes en opgravingen te zien zijn. De meest bekende 'paleizen' plaats is waarschijnlijk wel Sintra even boven Lissabon. Ook het vestingstadje Óbidos is zeker een bezoek waard. Zelf ben ik op historisch dan wel cultuur gebied nog het meest onder de indruk van het Convento do Cristo in Tomar en de kloosters in Batalha en Alcobaça allen behorend tot het historisch erfgoed van de Tempeliers.

Vakantie tip 2022 Portugal

Natuurlijk zou ik het fantastisch vinden om jullie te mogen verwelkomen in mijn B&B in Arganil. Echter Portugal heeft zoveel meer moois te bieden dat ik jullie aanraad om de tijd te nemen en een rondreis te maken. Ik adviseer jullie graag zodat we samen kunnen kijken naar de ideale route waarbij rust en afwisseling centraal staan. Jullie overnachten dan altijd bij één van de aangesloten Global DutchiesⓇ in Portugal. Samen geven wij jullie een fantastische vakantie! Voor meer informatie stuur mij even een mail: info@casatraca.com

José van der Zwan | Bed and Breakfast Casa Traca

Lees meer gastblogs van andere Global Dutchies wereldwijd

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat