Wijnproeverij bij wijnkathedraal ‘Pinell de Brai’ in Catalonië

Wijn proeven in Catalonië

Wijnkathedraal.............Als liefhebbers van een glas Champagne en goede wijntjes is het dan ook een no-brainer om bij een bezoek aan Catalonië ook niet even een wijnhuis te bezoeken. Zo kwamen wij terecht bij een Spaans wijnhuis met kwaliteitswijn en -olijfolie. Met wat speurwerk online kwamen we terecht bij wijnhuis Pinell de Brai. Eigenlijk omdat het een pracht gebouw is. Het wijnhuis ligt best afgelegen. Vanaf Tarragona is het al snel een uur en een kwartier rijden met de auto. De weg er naar toe is best ‘slinger de slang’. Iets om zeker rekening mee te houden voor de terugweg, na het proeven van een wijntje ;-). Kom je bij het dorp aan dan springt het gebouw van de foto, tussen alle lokale woningen, er direct uit. Je rijdt er zo naar toe, het is de enige attractie in het dorp. Maar wel een bijzondere.

 

wijnhuis kathedraal Pinell de Bai Catelonie Global Dutchies blog

Wijnkathedraal Coöperatieve Bodegena

De wijnhuizen in deze streek worden wijnkathedralen genoemd. Dit komt door de bouwstijl van het wijnhuis. Het pand is gebouwd in de stijl van een Kathedraal. De wijnkathedraal Pinell de Brai, is en bijzonder bouwwerk, wellicht (zoals ze zelf aangeven) het meest indrukwekkende in de streek en kunststroming. De Kathedraal is gebouwd tussen 1918 en 1927 door architect Cècar Martnell, een leerling van Guadí. Volgens de audiotour die we hebben gevolgd was deze manier van bouwen redelijk goedkoop maar ook goed te calculeren. Men wist precies hoeveel bogen en stenen er nodig waren om de drie ‘Arches’ op de drie gebouwen te plaatsen. Het gebouw is door Catalonië uitgeroepen tot cultuurgoed van nationaal belang.

de arches van steen Wijkathedraal Catalonië Global Dutchies blog Ria Luitjes

Storytelling

Begin 20e eeuw waren arme tijden voor de wijnboeren in deze streek. Een goede budgettering was daarom van groot belang. Met het belenen van de wijnoogst voor het volgende jaar, via de coöperatieve Bodega, creëerde men gezamenlijk fondsen om het gebouw te kunnen bouwen. Met als doel wijn te maken van goede kwaliteit. Begin 20ste eeuw deed men al storytelling. De kathedraal en het produceren van een goede wijn waren en zijn nog steeds een onderdeel van de branding. Het heeft gewerkt want uiteindelijk zijn wij ook terecht gekomen bij Pinell de Brai door het gebouw. Wijnkathedraal Pinell de Bra, produceert overigens niet alleen wijn. Er wordt ook succesvol olijfolie vervaardigd. Het traditionele product van Spanje. Hiermee is de Kathedraal multifunctioneel en heel efficiënt.

Tegels op het pand

De tegeltjes op het pand beelden de verschillende werkzaamheden uit die met de wijnindustrie te maken hebben wijnoogst, wijnpersen, de olie, de verschillende symbolische voorstellingen van het proces worden gecombineerd met jachtscènes.

wijnhuis kathedraal Pinell de Bai Catelonie Global Dutchies blog

Productieproces

Als de grote wijnvaten er niet zouden staan heb je bij binnenkomst in de wijnkathedraal ook echt het gevoel dat je in een kathedraal bent. Via een audiogids wordt je door de Kathedraal geleid en maak je kennis met het productieproces van zowel de wijnen als van de olijfolie.

wijnhuis wijnkathedraal Pinell de Bai Catelonie Global Dutchies blog wijnvaten

Wijnproeverij

Voor de proeverij na afloop van de tour kan je kiezen uit twee of vier glazen wijn. Hierbij krijg je ook ‘fingerbites’ in de vorm van brood met natuurlijk de eigen geproduceerde olijfolie en wat worst en kaas. Bij elke nieuwe wijn werd er door de gastvrouw een keurige uitleg gegeven over de unieke kenmerken van de wijn. Vanzelfsprekend hebben wij onze wijn- en olijfolie voorraad aangevuld met onze favorieten.

 

wijnhuis wijnkathedraal Pinell de Bai Catelonie Global Dutchies blog wijnproeven

Ria Luitjes

 

Algemene info: Pinell de Brai website

Audiotour of privé gids is mogelijk.

Kosten vanaf € 5,50

Er is ook  een restaurant maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt.

 

Social Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat