Het leven in het ‘Corona Crisis’ tijdperk op Curaçao

Willemstad, Curaçao op een 'gewone' woensdagmiddag april 2020

Ik vind dat ik helemaal niks maar dan ook echt helemaal niks te klagen heb. Ik woon op een van de mooiste plekjes op Curaçao. Ik heb de natuur om mij heen. Gisteren en vandaag mogen we zelfs genieten van de grootste volle maan ooit. En de zon had gistermiddag zelfs een Halo om zich heen. 

maan
Het leven in het 'Corona Crisis' tijdperk op Curaçao 8

Ik heb twee van mijn drie zonen bij me. Bovendien zijn mijn ouders hier na drie weken vakantie gewoon gebleven voor onbepaalde tijd...., in de veronderstelling dat ze het hier de komende weken/maanden....beter af zijn dan in Nederland. Mijn schoonouders wonen om de hoek. Vrijwel iedereen is aan huis gebonden.

anneke blog pasen 2020 corona happy!!
Het leven in het 'Corona Crisis' tijdperk op Curaçao 9

Essentieel tijdens lock down

Behalve manlief. Wij runnen al 21 jaar een bedrijf dat is gespecialiseerd in stroom; POWER zoals we dat hier noemen en in Service t.a.v. power levering. Alles met stroom en alternatieve energie zeg maar. Essentieel dus. Dat vindt de overheid ook. Het heeft meer dan een week geduurd maar inmiddels beschikken een aantal van onze buitendienst medewerkers over een officiële vergunning dat ze hun werk legaal mogen uitvoeren. Hoezo dan?

Nou we hebben door de corona crisis een zogeheten 'lock down' en die gaat zo ver dat je echt alleen je huis uit mag om eten en medicijnen te halen en anders niet. En dat maar twee dagen per week. Ik heb een kenteken dat begint met een A en mag maandag en donderdag de straat op. Joepie!!  Natuurlijk alleen voor de essentiële zaken.... dus niet even een ommetje maken want ze controleren streng! Daar kwam ik achter toen ik van de week wel even vanuit de auto een bakkie ben wezen doen bij een vriendin. Hilarisch. Ik vanuit m'n autoraam en zij bij haar tuinhek. Maar genoeg 'social distance' en toch net wat gezelliger dan op de 'app'. 

Kentekenplaat curacao
Het leven in het 'Corona Crisis' tijdperk op Curaçao 10
nummerplaten die mogen rijden curacao corona
Het leven in het 'Corona Crisis' tijdperk op Curaçao 11

Betrapt

Op de terugweg hield een agent mij aan en vroeg mij waar ik vandaan kwam en waar ik heen ging en ik moest mijn woonadres bewijzen. Pff ik voelde me betrapt. Ik vertelde dat ik naar de supermarkt was geweest (was niet zo, ik was even wat zwembad chemicaliën gaan langs brengen bij mijn huurders waar de poolservice niet meer mag komen en daarna dat bakkie vanuit de auto) 

Stel dat oom agent mij had verzocht de kofferbak te openen..... geen boodschappen.... oeps.... Dus volgende keer altijd een lading blikken in m’n boodschappen tas in de achterbak...... O nee, helemaal niet........  THUISBLIJVEN!  Dat is wat overal op de radio, de tv, de social media toch wel duidelijk gemaakt wordt. Pffff.  Ik merk dat het (nog) niet in m'n systeem zit die corona crisis.

Oude hobby's en verborgen talenten

Ik ben wel heel erg aangenaam verrast door mijn twee zonen van 17 en 12. Wat ik verwachtte, gebeurt tot nu toe niet.  Niet alleen maar computergames en filmpjes kijken. Nee het is ongelofelijk... waar ik al zo lang hoopte, gebeurt. Technische lego projecten worden weer opnieuw uitgevonden. Heerlijke cakes worden gebakken. Er wordt geschaakt, er wordt geknutseld en een heleboel kleine klusje rondom ons huis en onze hobby's worden opgelost.

anneke blog pasen 2020 corona schaken
Het leven in het 'Corona Crisis' tijdperk op Curaçao 12

Zolang we er maar niet voor de deur uit hoeven wordt het uitgevoerd. Helaas een pot verf of een pot lijm kan ik nu niet kopen en een aanvulling op mijn kruidentuin laat ook op zich wachten. Maar hoe mooi dat oude hobby's en verborgen talenten toch nog boven komen. Verder was er de afgelopen weken natuurlijk het nodige schoolwerk maar dat is heel (boven verwachting) trouw gebeurd. Nu is het Paasvakantie.

anneke blog techno corona
Het leven in het 'Corona Crisis' tijdperk op Curaçao 13

Nieuwe ambities

Ook ik heb, door de corona crisis, ambities op het vlak van 'meer thuis dingen doen...' Zo ben ik actiever aan het bloggen geslagen. Heerlijk. Voorwaarde voor mij is dat ik er de rust en de tijd voor moet hebben.  Die is ver te zoeken met vier tot vijf mensen 24/7 om me heen. De anderen in mijn familie ervaren dat totaal anders ..... maar daar ben ik blijkbaar de moeder voor. In ieder geval is er voor deze moeder thuis altijd verschrikkelijk veel te doen wat onder de categorie 'huishouden' valt en dat is nu alleen maar meer.

Bijna iedereen is 24 uur thuis dus er wordt serieus geleefd op de vloer de bank de tafels de stoelen de badkamers en het aanrecht....altijd ontploft altijd iemand die aan het ontbijt is of een kop koffie aan het maken is....
Er wordt alleen maar thuis gegeten dus ook heel veel vuil gemaakt. De voorraden zijn ook enorm trouwens. Die maandag en donderdag heb ik ook wel echt nodig in de supermarkt inmiddels. Normaal de lunchpakketjes mee op pad of ergens onderweg een broodje halen is er niet meer bij vanwege de complete lock down van de horeca. De vaatwasser draait overuren trouwens. Drie keer per dag is geen uitzondering.

O ja, mijn huishoudelijke hulp zit ook in lock down dus we hebben de taken (een beetje) verdeeld maar ik kan je zeggen het is veel wat er gepoetst moet worden! Daar krijg je dan weer respect voor de huishoudelijke hulp maar je leert ook je gezinsleden kennen 😉

Mam, ik vermaak me

Mijn oudste zoon (19) zit in Nederland, waar ook de Corona Crisis heerst.
Op dit moment heeft hij niet veel te doen. Ikzelf baal ervan dat ik hem niet naar Curaçao mag laten komen. Zelf heeft hij er geen last van. Mam, ik vermaak me, ik mag nog fietsen en buitensporten en ik houd me aan de twee meter.  Lang leve de dagelijkse whatsapp contacten. Ook daarover niets te klagen maar het idee dat hij nu deze kant niet op kan komen vind ik echt niet leuk. Ook al heeft hij er de behoeft niet aan... ik voel het wel. 

Paasdagen

Wat zijn we toch eigenlijk ontzettend gewend aan ons luxe leventje. Deze periode zet echt toe tot nadenken. Dat is dan weer positief! De Paasdagen komen eraan. Hoeveel eieren gaan we schilderen? 😉 Zouden we ergens nog een beetje paas bloemetjes of decoratie kunnen vinden in deze rare periode? Ik heb er tot nu toe niets van meegekregen.  Donderdag is mijn dag 🙂 dan maar even naar de Nederlandse Supermarkt, van den Tweel. Sowieso wel handig met het paasontbijt in het vooruitzicht. Wel moet ik hier drie uur voor uittrekken, vrees ik. Om naar binnen te komen moet ik buiten in een rij staan, met ieder twee meter afstand. Er mogen maar een beperkt aantal personen in de winkel. Ik moet alleen gaan want samen mag niet. Ongezellig maar goed ik mag er tenminste nog uit!

Gezellig  ……  en niet gezellig

Mijn ouders van 75 zijn al ruim twee weken bij huis. Nou is het bij ons niet saai maar het wereldje wordt voor hun ook wel heel klein. Gelukkig houdt iedereen van spelletjes en spelen we 's avonds ouderwets veel spelletjes samen. Gezellig!

anneke blog pasen 2020 corona spelletje spelen
Het leven in het 'Corona Crisis' tijdperk op Curaçao 14

Over gezelligheid gesproken.... heel veel mensen op Curaçao hebben het momenteel door de corona crisis helemaal niet gezellig. Vanwege de lock down zijn de horeca, de hotels, de attracties, de bouw de schoonmaakbedrijven de beautysalons en ga zo nog maar door, gesloten.

Dit betekent dat er geen inkomsten, geen loon en dus geen eten voor een grote groep zal zijn. Deze groep is nu onverwacht met hun grote families de hele dag thuis op relatief kleine oppervlaktes. Dat vraagt veel verdraagzaamheid en geduld van elkaar. Het werkt op elkaars zenuwen, waardoor er hele nare toestanden ontstaan. Huiselijk geweld en ondervoeding zijn helaas ook aanwezig op dit mooie maar o zo kwetsbare eiland Curaçao. Een grote groep schoolkinderen uit de minder goede buurten ontving de afgelopen jaren het ontbijt op school. Scholen zijn dicht....

Samenwerkende Hulporganisaties

Gelukkig is er sinds een aantal weken een aanvang gemaakt met het samenstellen van meer voedselpakketten. (ik zeg meer, want de voedselbank was sowieso al jaren actief hier op het eiland) en zijn er noodmaatregelen genomen. Hier is nog veel hulp bij nodig. Zowel financieel als logistiek als in natura. Hier zijn enkele toonaangevende instanties voor gaan samenwerken. Onder de naam: Samenwerkende Hulporganisaties Curaçao. (Zie fb)

Op de website www.ksd.cw kunt u rechtstreeks doneren.

Fijne Pasen voor iedereen!

Anneke

Social Media

6 reacties

 • mooi dat je dit weer kan doen. Leuk om te lezen en wat ontzettend fijn dat je ouders hier zijn.

  Antwoord
 • Wat heb je dat allemaal mooi kunnen verwoorden! Volgens mij slaan jullie je er heel goed doorheen en kijk je straks met plezier terug op de gezellige gezinsavondjes.

  Antwoord
  • Dank je Sophia! Leuk dat je reageert. Ik hoop dat met jullie alles ook positief verloopt.

   Antwoord
 • Goed verhaal. Fijn te weten hoe mijn nicht en haar familie en mijn grote broer en zijn vrouw de tijd door komen. Veel sterkte.

  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat