Zuid-Afrika – WOW effect na elke bocht, boom en ontmoeting

Deel 1: Zuid-Afrika - Gamedrives, wildlife spotten in het (greater) Krugerpark

Blog Zuid Afrika deel 1
Zonsondergang in het Krugerpark

Zuid-Afrika, WOW effect na elke bocht of boom, het is echt waar. Of het nu een bocht in de kustroute is van Hermanus naar Stellenbosch is of een boom in het Krugerpark. Zuid-Afrika is prachtig. Het maakt je klein omdat je onderdeel uitmaakt van deze prachtige natuur, maar ontmoetingen met bewoners zijn hartverwarmend. Allemaal geïnteresseerd en vrolijk. Een BIG smile op hun gezichten omdat ze blij waren dat ze weer toeristen zagen. En ja, dit mooie land met haar uitermate vriendelijke bewoners, staat op mijn favoriete landenlijstje, naast Panama & Suriname.

Bucketlist

Zuid-Afrika stond al lang op onze Bucketlist, maar dan meer voor de Kerstperiode. Dan kon ik gelijk even opwarmen. Ik ben nog steeds een koukleum na acht jaar Curaçao, ondanks dat we al weer zes jaar in Nederland wonen. Nu als mede-eigenaar van Agriturismo Anna-Rosa in Toscane veranderde deze eis een beetje omdat we daar, buiten ons toeristenseizoen met de Kerst en/of Oud, & Nieuw heerlijk naar toe kunnen gaan.

Global Dutchies tour

Doorslaggevend waren de verhalen van Global Dutchies & Ranger Natascha Snelder van ZaZoe Xperience uit Hoedspruit, die op een vrijdagmiddag in januari voor iets anders bij mij aan tafel zat. We hebben de knoop al snel doorgehakt; tickets geboekt en ja gezegd tegen  Natascha haar fantastische voorstel voor de eerste week van de zomer(winter)vakantie in Zuid-Afrika.

Niet ons gehele gezin wilde mee. De oudste twee kids studeren in Amsterdam. Zij wilden na twee jaar corona feesten en festivals inhalen met vrienden en medestudenten, maar ook op vakantie met hun vrienden. Ik geef ze groot gelijk en na onze verhalen zullen ze vast zelf ook Zuid-Afrika wel een keer bezoeken.

Het eerste deel van de vakantie bestond dus uit wildlife spotten. Met als uitdaging de BIG-5 spotten. Het tweede deel zou dan bestaan uit bijkomen in de lodges in Hermanus en in Stellenbosch van Global Dutchies Anouk Bakker. Nou ja, bijkomen.... met al dat moois was dit deel van de vakantie dat bestond uit walvissen spotten, wijn proeven, ‘fine dining’ en cultuur opsnuiven, toch ook best actief. We hebben geen strandbedje aangeraakt ;-).

Online mee(be)leven

Mooi om te zien hoeveel mensen met ons mee hebben geleefd en hebben gereageerd op de foto’s in social media of via privéberichten. Het zal ook een beetje liggen aan de twee jaar corona die we achter de rug hebben en dat het voor velen toch nog een te grote stap is om een reis als dit te gaan boeken. De 'wat gaaf’s' en 'wow’s' vlogen om onze oren. Maar ook “wat een mooie reis, dank jullie voor het meegenieten” en “Wie heeft die fantastische reis voor je georganiseerd, ik wil al jaren de BIG5 zien, heb je een idee voor me vanaf 5 sept?”

Goede reden voor het schrijven van dit blog (deel 1 en deel 2) om jullie nog een keer mee te nemen naar prachtig Zuid-Afrika.

Deel 1 wildlife BIG 5

Het eerste deel van 9-17 juli hebben we dus laten plannen door Natascha van ZaZoe en de gamedrives gedaan met haar man, ranger en privéchauffeur Rex.

Reisschema Zuid-Afrika

 9 juli Amsterdam - Johannesburg
10 juli Hoedspruit
11 juli in en om Hoedspruit
12 - 15 juli Krugerpark
15 - 17 juli Greater Krugerpark - Balule
17 juli Hoedspruit – Kaapstad

Blog Deel 2 (volgt later)
17-20 juli Hermanus
20- 26 juli Stellenbosch
26 juli Kaapstad – Johannesburg
26 Juli Johannesburg -Amsterdam

Achteraf had ik ook kunnen kiezen voor heen vliegen op Johannesburg en direct terug vliegen vanaf Kaapstad. Door de losse tickets zou de prijs hoger zijn. Tip: boek tijdig: we hebben in februari ca. € 700 euro betaald. Eind juni waren tickets al € 1100 en in juli hoorde ik verhalen van € 1.800 per ticket.

Hoedspruit

Zondag 10 en maandag 11 juli 2022. Na de vlucht Johannesburg – Hoedspruit hebben we een lekker middagje gerelaxt en doorgebracht bij een heerlijke lodge. Onze dochter is F1 fan en slaat geen raceweekend over. Natascha had voor ons een mooie plek geregeld om de F1 in Oostenrijk te kunnen kijken.

De maandag zijn we gestart met een prachtige rondvlucht in tweepersoonsvliegtuig boven Hoedspruit, Drakensbergen met Piloot Rex. De foto’s zeggen genoeg. Tweepersoonsvliegtuig, dus allebei apart een rondvlucht over de prachtige natuur. We mochten zelf ook even vliegen.

In de middag hebben we Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre bezocht. Een uniek Wildlife Rehabilitatie Centrum, een thuis voor veel van Zuid-Afrika's achtergelaten, gewonde en vergiftigde wilde dieren. Ze worden vaak geconfronteerd met de moeilijke beslissing wat te doen met een gewond of vergiftigd dier dat niet meer in het wild kan worden vrijgelaten. Daarom zijn er een aantal "permanente bewoners" in het centrum die zij op eigen kosten verzorgen en inzetten als "ambassadeurs" voor hun soortengenoten.

Krugerpark

Dinsdag 12, 13, 14 en de ochtend van 15 juli hebben we doorgebracht in het Krugerpark, inclusief de overnachtingen onder begeleiding van ranger Rex. De overnachtingen, ontbijt, lunch en diner allemaal geregeld door Global Dutchies Natascha.

Vanaf het moment dat we het Krugerpark binnenkwamen was raak. Wat hebben we veel dieren gezien die eerste dag. Zebra’s, koedoes, impala’s, leeuwen, giraffes, wilde honden, buffels, bavianen, een chita, nijlpaarden, krokodillen en heel bijzonder de hoorngraaf. Dan heb ik nog niet eens alle andere 505 vogelsoorten, 118 soorten reptielen, 53 vissoorten en 35 amfibieën benoemd. Totaal zijn er 148 geregistreerde soorten zoogdieren in het Krugerpark.

De eerste dag sloten we af met een prachtig uitzicht bij Olifants camp. Waarin we in de Olifantsrivier beneden nog meer Nijlpaarden in het water zagen. Maar ook de dagen er na met overnachtingen bij Skukuza camp en Letaba camp zagen we veel dieren. Zoals hyena’s en roofvogels.

We hebben zelfs leeuwenwelpen gezien. Die waren zo populair dat de hele brug vaststond met auto’s. Ze lagen zo verscholen in het hoge gras dat foto’s maken eigenlijk niet ging. De andere foto’s zeggen genoeg…..

‘Latest Sitings’

Via de app ‘Latest sightings’ houden verschillende bezoekers in het Krugerpark elkaar op de hoogte van waar de verschillende dieren te zien zijn. Dit wordt ook gedaan bij de borden (zie de foto hierboven) van de parken of lunchplekken. Elk dier heeft dan een eigen kleurtje. De neushoorns worden hier niet op vermeld. Want stropers lezen ook mee. En dat wil iedereen natuurlijk voorkomen.

Score 3 uit 5......

Inmiddels hadden we op dag vier al drie van de BIG-5 gezien. De Olifant, de Neushoorn en de Buffel De 'latest sigthings app' gaf aan dat er een luipaard was met een prooi. Niet zover van onze overnachtingsplek aan de s131 bij de Nwanetsi dam. Dus wij al vroeg op pad om te kijken of we met de aanwijzingen uit de app het luipaard konden vinden. Dat is gelukt en ik kon de onderstaande foto maken. Dat een luipaard een buffel aanvalt, die dus boven het eigen gewicht uitkomt, schijnt wel heel bijzonder te zijn. Het vermoeden is dan ook dat Leeuwen de ‘kill’ hebben gedaan en dat het luipaard mee kon genieten toen de leeuwen waren vertrokken. We zullen het nooit weten…..

luipaard met kill
Luipaard met prooi

‘Geen druk’

Dat betekende dat we nu alleen de neushoorn moesten afvinken voor de BIG-5.

Aan het eind van de ochtend werden we door Rex van ZaZoe naar het Greater Kruger gebracht. Naar Balule om precies te zijn. Hier hebben we bij Nicole en haar team van Toro Yaka Bush Camp, genoten van bijna een royal behandeling. Bij aankomst hoorden zij wat wij inmiddels allemaal al hadden gezien. De druk voor het gidsenteam Sophie en Tim werd even verhoogd ;-).

Verschil Kruger en Greater Kruger

In 1926, vertelde eerder onze gids Rex, werd het Krugerpark het eerste park van Zuid-Afrika en vernoemd naar de grondlegger, voorvechter en president Paul Kruger, een feit. Het nationaal park werd opgericht om zo het Wildlife in Zuid-Afrika te kunnen beschermen. Het park is geheel omheind. Er zijn ook privéterreinen aan de Westkant van het park en als de eigenaren voldoen aan de regels kunnen de hekken verwijderd worden en worden ze onderdeel van het Greater Kruger.

Een met de natuur van Zuid-Afrika

Vanuit Toro Yaka hebben we twee gamedrives per dag gedaan, in de bekende open auto met een gids/spoorzoeker voorop en alleen op kleine zandweggetjes. Weer een andere ervaring dan een gesloten auto op veelal asfalt wegen in het Krugerpark. Het voelt alsof je onderdeel uitmaakt van de natuur. We waren de enige gasten dus alle game drives net als in de auto in het Krugerpark, waren privé gamedrives. In de ochtend starten we om 6 am om zo de zonsopgang en de wakker wordende dieren te spotten. Maar ook een gamedrive om half 4 ’s-Middags tot een uur of zeven. Het laatste uur rijd je dan weer in het donker. Het is namelijk al voor 6 uur donker in Zuid-Afrika in juli.

Spoorzoeken

Tijdens de eerste middag gamedrive spotte onze gids neushoorn sporen. Je begrijpt vast wat de missie de volgende ochtend zou worden. Precies.... in dit gebied goed te zoeken naar de neushoorns. En ja hoor, daar was moeder met kind. Recht voor onze auto, kijkend of we geen bedreiging vormden. Een heel indrukwekkend moment. Zoals de foto wel al aangeeft.

BIG 5 Compleet

biog 5
Zuid-Afrika - WOW effect na elke bocht, boom en ontmoeting 40

Hermanus

Zondag 17 juli was het moment dat we vanuit Hoedspruit doorvlogen naar Kaapstad. Onze eerste stop Hermanus. Hermanus is bekend van mooie baaien de walvissen die daar kunt spotten. Of we ze hebben gespot kun je lezen in het volgende blog. .......So..... stay tuned.

Ria Luitjes

Founder Global Dutchies
© Ria Luitjes

Social Media

4 reacties

 • Fantastisch!
  Mijn zoon Chiel zit voor de minor van zijn studie in Port Alfred. Mijn dochter Mara en ik willen hem daar bezoeken in december en we willen natuurlijk zo veel mogelijk van dit prachtige land gaan zien. We zijn ons nu aan het inlezen voor de mogelijkheden en dit ziet er geweldig uit! Dank!
  Wanneer iemand nog tips heeft?!
  Groet Miriam

  Antwoord
 • Hi Ria,

  Ik zie nu de foto’s bij je blog. Gaaf hoor. Niet alle onderschriften van dieren kloppen, maar dat geeft niks. Moeten lezers vooral met eigen ogen (en oren) van komen genieten. Zuidelijk Afrika is een prachtbestemming. Wij maken heel graag mooie droomreizen zoals deze op maat. Relaxt reizen voor iedereen in je eigen reisgezelschap, met privé chauffeur en gids.

  Antwoord
 • Wat leuk om jouw blog te lezen!
  Over 2 maanden gaan wij weer op pad met Natascha en Rex, van Zazoe, reuze veel zin.
  Benieuwd naar blog deel 2!!

  Antwoord
  • Hoi Pauli,
   Dank je wel! Dan hebben jullie een mooi vooruitzicht! Ik heb zou nu ook zo weer gaan!
   Houd onze social in de gaten dan komt deel 2 vanzelf voorbij!
   Ria

   Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

s2Member®
WhatsApp chat